Kultura

Knjižnice poručuju: Oslobodite knjige

Knjižnice poručuju: Oslobodite knjige

Predvorje Znanstvene knjižnice Dubrovnik i Narodna knjižnica – ogranak Dubrovnik ovih su dana obogatile svoje prostore Bookcrossing kantunom – mjestom na kojem možete razmjenjivati knjige u sklopu svjetskog pokreta za slobodu knjige koji trenutno čitateljima nudi 11 milijuna naslova.

 
Dubrovačke knjižnice Dubrovnik od ovog tjedna svojim posjetiteljima na dvije lokacije nude sudjelovanje u svjetskom pokretu za slobodu knjige – Bookcrossingu. Svoje knjige možete razmjenjivati s drugima, ostaviti ih i nove uzeti u predvorju Znanstvene knjižnice Dubrovnik u ulici Cvijete Zuzorić ili u Mokošici, a nadalje ih međusobno prosljeđivati ili ostaviti na nekom od javnih Bookcrossing mjesta diljem svijeta.
 
Za to ne morate biti član niti jedne knjižnice, već samo uzmite naslov koji Vam se sviđa i uživajte u knjizi.
 
Što je BookCrossing?
 
 „Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. Može li knjiga biti zarobljena?  Među mnoštvom naslova na policama kućnih i javnih biblioteka kriju se i ona djela koja dugo nisu susrela svojeg čitatelja, tu poželjnu adresu svakoga literarnog svijeta. Bez čitatelja, koji knjigu čita, spoznaje i kreativno ugrađuje u vlastiti svjetonazor, promašen je smisao knjiškog postojanja. Zarobljena knjiga je, jednostavno, knjiga koja je zaboravljena“ – misao je koja je vodila osnivanju BookCrossinga.
 
BookCrossing je međunarodni pokret koji kroz darivanje i razmjenu oslobađa knjige i popularizira čitanje. Izrastao je na ideji da knjigu treba osloboditi, pomoći joj da s police iskorači u svijet. Temeljen na principu darivanja i slobodne razmjene, ovaj je pokret uspio dokazati da je za populariziranje čitanja prvenstveno dovoljna kreativnost i entuzijazam. A sve je službeno započelo 21. travnja 2001. godine. Zahvaljujući inicijativi Amerikanca Rona Hornbakera te brojnim volonterima diljem svijeta koji populariziraju ovaj pokret u svojim sredinama, gotovo 11,5 milijuna knjiga trenutno traži svoje čitatelje u 132 zemlje. Aktivnih bookcrossrera više je od milijun i pol. Zadivljujuće, zar ne?
 
Kako djeluje?
 
BookCrossing djeluje na način da se knjige koje želimo donirati ostavljaju na javnim mjestima ili mjestima predviđenim za razmjenu, kako bi ih mogli pronaći i preuzeti drugi zainteresirani čitatelji. Nakon čitanja knjige se prosljeđuju dalje, i time se nastavlja lanac čitateljske razmjene.
 
Kako donirati knjigu u BookCrossing?
 
Vlasnik knjige koji donira knjigu, na nju može zalijepiti naljepnicu kojom potvrđuje da knjiga ulazi u BookCrossing. Sudjelovati je lako – potrebna je dobra volja, a set naljepnica Vas čeka kraj postolja za razmjenu knjiga u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik i Narodnoj knjižnici – ogranak Mokošica.

U naljepnicu se može upisati jedinstveni identifikacijski broj BookCrossinga (BCID), koji se preuzima nakon besplatne registracije na http://www.bookcrossing.com.

Označenu knjigu bookcrosseri ostavljaju na javnim mjestima ili mjestima predviđenim za razmjenu, kako bi je mogli pronaći i preuzeti drugi zainteresirani čitatelji. Nakon čitanja knjiga se prosljeđuje dalje, i time se nastavlja lanac čitateljske razmjene. Putovanje knjige može se pratiti uz pomoć identifikacijskog broja upisanog u naljepnicu (BCID), dakako uz pretpostavku da novi čitatelj taj broj upiše na službenoj stranici BookCrossinga i na taj način javi da je knjiga kod njega.
 
Dubrovačke knjižnice pozivaju sve ljubitelje knjiga da se uključe u ovaj svjetski pokret za slobodu knjige.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist