Kultura

Knjiga ‘Sebasta – grad svetog Vlaha’ predstavljena u Stonu

Knjiga 'Sebasta – grad svetog Vlaha' predstavljena u Stonu

Ogranak Matice hrvatske u Stonu priključio se obilježavanju Godine svetog Vlaha izdanjem nove knjige naziva ‘Sebasta – grad svetoga Vlaha’.

Srednovjekovni grad Ston koji je stoljećima bio sijelo jedine biskupije u hrvatskom narodu pod titularom sv. Vlaha odužio se ovom monografijom gradu Sebasti iz kojega je potekao njegov Parac.

Ovaj znanstveni projekt je pionirski, jer uistinu po prvi put ujedinjuje hrvatske i armenske autore iz dijaspore – koji potječu iz Zapadne Armenije i Hrvatske – kako bi iz više kuteva prikazali posebno važan grad. Taj je projekt nastao prije šest godina kao ideja urednika u razgovoru s nadbiskupom Katolikata Velike Kuće Cilicije – Njegovom Milosti Naregom Alemezianom, kao svojevrstan prvi korak u međusobnom upoznavanju dvaju naroda. Sebasta je iznimno bitna za kršćansku civilizaciju uopće, posebice u pogledu na kršćanski martirologij i kao središte armenske civilizacije i kulture tijekom cijelog niza stoljeća.

Knjigu je predstavljena u dvorani kaštelanove kuće u Velikom Kaštelu uz nazočnost velikog broja Stonjana, te saborskog zastupnika dr. sc. Zlatka Hasanbegovića, načelnika Općine Ston Vedrana Antunice i stonskog župnika don Miljenka Babaića. Tajnica Ogranka Matice hrvatske u Stonu i voditeljica Narodne knjižnice Ston Sandra Vuletić predstavila je govornike. Predsjednik Ogranka u Stonu, dip. vet. Joso Stepić pozdravio je nazočne i objasnio samu ideju nastanka ove jedinstvene monografije u Hrvatskoj i posve jedinstvenog trojezičnog izdavačkog projekta na: zapadnoarmenskom, engleskom i hrvatskom jeziku.

Ugledni akademik, najveći hrvatski živući povjesničar fra. Stjepan Krasić i obnovitelj veza hrvatskog i armenskog naroda obradio je temu o obolu hrvatskog znanstvenika i biskupa Ivana Dominika Stratika, koji se u XVIII. stoljeću borio za vjerska prava armenskog naroda. Hrvatski povjesničar svjetskog glasa dr. sc. Ivo Banac u svom putopisu o današnjem turskom Sivasu i nekadašnjoj armenskoj Sebasti obnovio je sjećanja hrvatskih putopisaca po Maloj Aziji na iznimno plastičan način.

Urednik koautor monografije dr. sc. Vinicije B. Lupis – voditelj Područnog centra Dubrovnika Instituta Ivo Pilar obradio je i predstavio temu o Sebasti i njezinoj ulozi u dubrovačkoj memoriji. No, najvažnije je činjenica kako je urednik objasnio proces nastanka monografije koja je uz pomoć brojnih svećenika Katolikata Velike Kuće Cilicije iz Anteliasa u Libanonu po prvi puta lektorirana i prevedena na zapadnoarmenski jezik, te je katolikos Njegova Svetost Aram I. napisao pismo blagoslova, uz pismo blagoslova Njegove Milosti nadbiskupa Narega Alemeziana, predsjednika vjerskog vijeća Armenenske Apostolske Crkve Katolikata Velike Kuće Cilicije. Njihovim uvodnim riječima Ston i Ogranak Matice hrvatske u Stonu dobio je međunarodno priznanje za svoj rad, uz vrhunski dizajn akademskog slikara Eugena Varzića, umjetnika koji je svojim brojnim djelima zadužio grad Ston.

Knjiga je tiskana uz potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Općine Ston, Župe svetog Vlaha- Ston, Župe svetog Antuna -Mali Ston i Dubrovačko neretvanske županije.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist