Slušni aparat

Klin se klinom izbija

Dvije dvadeseta ostavila je zani­mljiv trag i na svijet country glazbe. Dolly Parton bila je dio tima koji je razvio prvo cjepivo protiv Covida, pri distanciranju od MAGAredneck idi­ota Dixie Chicks postale su samo The Chicks, a Lady Antebellum samo Lady A. Taylor Swift je na iznenađenje mno­gih izdala album atmosferičnog black metala. Istina, već pri prvom sluša­nju se ispostavilo da je ustvari samo naslovna fotografija u atmo-black stilu, ali u današnjem svijetu svi imamo pravo na svoje osobne činjenice. Ovo je moja. Sturgill Simpson izdao je ne jedan, već dva albuma s bluegrass obra­dama vlastitih pjesama, a Tyler Chil­ders anti-rasistički album violinskih instrumentala.

Nažalost, ostali smo i bez dosta umjetnika, a posebno bolno je odje­knula pre-prerana smrt Justina Townes Earlea, jednog od najboljih country glazbenika nove generacije, čiji je album ‘Saint of Lost Causes’ iz 2019. bio vrhunac njegove stvaralačke karijere, i teško je povjerovati da je to ujedno bila i njegova oproštajna ploča. Kako bi nam na neki način ova nova godina počela u barem malo ljepšem izdanju od prošle, pobrinuo se nje­gov otac, legendarni Steve Earle koji je sa svojim bandom The Dukes izdao album obrada sinovih pjesama, jed­nostavno naslovljen ‘J.T.’ Steve je za album odabrao svoje omiljene stvari i obradio ih u svom karakterističnom buntovnom stilu, od kojih preporu­čam ‘Far Away in Another Town’, izvr­snu ‘Western Outlaw’, ‘Lone Pine Hill’ i odjavnu ‘Harlem River Blues’, jedan od Justinovih najvećih hitova. Album zaključuje Steveova posveta sinu ‘Last Words’ u kojoj se prisjeća života s Justi­nom i sa slušateljima dijeli svu svoju neizmjernu tugu. Teško je pjesmu odslušati suhih očiju. Iako je tek pro­šao prvi tjedan godine, a vjerojatno i malo ponesen sentimentalnošću, bez ustručavanja proglašavam ovaj album jednim od najboljih country albuma izdanih u 2021. godini. Albuma za kojeg bismo svi bili najsretniji da uopće ne postoji.
No ne smijem propustiti predstaviti najbolji album prošle godine, jer iako je dvije-dvadeseta trajala rekordnih dvjesto tjedana (ili se barem stvorio takav dojam), nikako nisam stigao u kolumnama pohvaliti fantastičan ‘Starting Over’ višestruko nagrađiva­nog Chrisa Stapletona. Naslov albuma odraz je situacije u kojoj je Stapleton već imao potpuno snimljen svoj četvrti po redu album s kojim nije bio u pot­punosti zadovoljan, pa je, kad je u ožujku korona u potpunosti elimini­rala sve turneje, ponovno ušao u stu­dio i snimio cijeli album ispočetka. I definitivno nije pogriješio jer album je remek-djelo. Osim odlične balade ‘Cold’ i južnjačko-rockerske ‘Arkan­sas’, Stapletonseu ‘Watch You Burn’ iskreno i gnjevno prisjeća masakra na country festivalu u Las Vegasu 2017., na kojem je jedan kreten iza sebe osta­vio 58 žrtava. ‘Whiskey Sunrise’ odiše lako prepoznatljivim zvucima njego­vog rodnog Kentuckyja, a za najtužniji trenutak albuma poslušajte ‘Maggie’s Song’. Nakon prvog slušanja i obve­znih suza na kraju pjesme pomislio bih da će sljedeći put biti lakše, no sa svakim novim slušanjem suze ustvari dolaze sve ranije i ranije u anticipaciji tužnog događaja (Spoiler alert! Maggie na kraju umre).

Prije par godina, znanstveno je istraživanje pokazalo da je u teškim i tužnim životnim situacijama najbolji lijek slušanje teške, tužne i depresivne glazbe, jer takva glazba, iako kontra-intuitivno, deprimirane osobe opu­šta i razveseljava, vjerojatno po staroj narodnoj tradiciji izbijanja klina kli­nom. U današnjim vremenima ‘Star­ting Over’ i ‘J.T.’ vrlo lako bi se mogli dobiti i u apoteci na recept, no dok čekate da se probiju kroz birokratski aparat HZZO-a, pođite na vašu omi­ljenu streaming platformu i preslušajte ih odmah za prvu pomoć. A za sljedeću kolumnu možda dobijete i neke DSBM preporuke.

Foto: chrisstapleton.com

Pročitajte još

Jack White je Bog

Petar Ipšić

Heavy metal gljiva

Ivan Jelčić

Urbano, samo urbano

Petar Ipšić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija