Slušni aparat

Klin se klinom izbija

Klin se klinom izbija

Dvije dvadeseta ostavila je zani­mljiv trag i na svijet country glazbe. Dolly Parton bila je dio tima koji je razvio prvo cjepivo protiv Covida, pri distanciranju od MAGAredneck idi­ota Dixie Chicks postale su samo The Chicks, a Lady Antebellum samo Lady A. Taylor Swift je na iznenađenje mno­gih izdala album atmosferičnog black metala. Istina, već pri prvom sluša­nju se ispostavilo da je ustvari samo naslovna fotografija u atmo-black stilu, ali u današnjem svijetu svi imamo pravo na svoje osobne činjenice. Ovo je moja. Sturgill Simpson izdao je ne jedan, već dva albuma s bluegrass obra­dama vlastitih pjesama, a Tyler Chil­ders anti-rasistički album violinskih instrumentala.

Nažalost, ostali smo i bez dosta umjetnika, a posebno bolno je odje­knula pre-prerana smrt Justina Townes Earlea, jednog od najboljih country glazbenika nove generacije, čiji je album ‘Saint of Lost Causes’ iz 2019. bio vrhunac njegove stvaralačke karijere, i teško je povjerovati da je to ujedno bila i njegova oproštajna ploča. Kako bi nam na neki način ova nova godina počela u barem malo ljepšem izdanju od prošle, pobrinuo se nje­gov otac, legendarni Steve Earle koji je sa svojim bandom The Dukes izdao album obrada sinovih pjesama, jed­nostavno naslovljen ‘J.T.’ Steve je za album odabrao svoje omiljene stvari i obradio ih u svom karakterističnom buntovnom stilu, od kojih preporu­čam ‘Far Away in Another Town’, izvr­snu ‘Western Outlaw’, ‘Lone Pine Hill’ i odjavnu ‘Harlem River Blues’, jedan od Justinovih najvećih hitova. Album zaključuje Steveova posveta sinu ‘Last Words’ u kojoj se prisjeća života s Justi­nom i sa slušateljima dijeli svu svoju neizmjernu tugu. Teško je pjesmu odslušati suhih očiju. Iako je tek pro­šao prvi tjedan godine, a vjerojatno i malo ponesen sentimentalnošću, bez ustručavanja proglašavam ovaj album jednim od najboljih country albuma izdanih u 2021. godini. Albuma za kojeg bismo svi bili najsretniji da uopće ne postoji.
No ne smijem propustiti predstaviti najbolji album prošle godine, jer iako je dvije-dvadeseta trajala rekordnih dvjesto tjedana (ili se barem stvorio takav dojam), nikako nisam stigao u kolumnama pohvaliti fantastičan ‘Starting Over’ višestruko nagrađiva­nog Chrisa Stapletona. Naslov albuma odraz je situacije u kojoj je Stapleton već imao potpuno snimljen svoj četvrti po redu album s kojim nije bio u pot­punosti zadovoljan, pa je, kad je u ožujku korona u potpunosti elimini­rala sve turneje, ponovno ušao u stu­dio i snimio cijeli album ispočetka. I definitivno nije pogriješio jer album je remek-djelo. Osim odlične balade ‘Cold’ i južnjačko-rockerske ‘Arkan­sas’, Stapletonseu ‘Watch You Burn’ iskreno i gnjevno prisjeća masakra na country festivalu u Las Vegasu 2017., na kojem je jedan kreten iza sebe osta­vio 58 žrtava. ‘Whiskey Sunrise’ odiše lako prepoznatljivim zvucima njego­vog rodnog Kentuckyja, a za najtužniji trenutak albuma poslušajte ‘Maggie’s Song’. Nakon prvog slušanja i obve­znih suza na kraju pjesme pomislio bih da će sljedeći put biti lakše, no sa svakim novim slušanjem suze ustvari dolaze sve ranije i ranije u anticipaciji tužnog događaja (Spoiler alert! Maggie na kraju umre).

Prije par godina, znanstveno je istraživanje pokazalo da je u teškim i tužnim životnim situacijama najbolji lijek slušanje teške, tužne i depresivne glazbe, jer takva glazba, iako kontra-intuitivno, deprimirane osobe opu­šta i razveseljava, vjerojatno po staroj narodnoj tradiciji izbijanja klina kli­nom. U današnjim vremenima ‘Star­ting Over’ i ‘J.T.’ vrlo lako bi se mogli dobiti i u apoteci na recept, no dok čekate da se probiju kroz birokratski aparat HZZO-a, pođite na vašu omi­ljenu streaming platformu i preslušajte ih odmah za prvu pomoć. A za sljedeću kolumnu možda dobijete i neke DSBM preporuke.

Foto: chrisstapleton.com

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić