AktualnoUrednički izbor

Kapetan Roberto Stahor s broda AP Revelin brodskom sirenom pozdravio Gospu od Danača i voljeni Grad

Kapetan Roberto Stahor s broda AP Revelin brodskom sirenom pozdravio Gospu od Danača i voljeni Grad

Dubrovački kapetan Roberto Stahor sa zapovjedničkog mosta broda AP Revelin imao je ove nedjelje čast zvukom brodske sirene pozdraviti svoj rodni grad. Ovaj je brod dubrovačkog brodara Atlantske plovidbe na putu iz Rijeke prema ruskom Kaliningradu prošao pored gradskih mira, a s Danača su ih po tradiciji pozdravile sestre franjevke od Bezgrešnog začeća. Zvonjavom crkvenih zvona i mahanjem bijelim ubručićima poželjele su pomorcima sretnu i sigurnu plovidbu. Iako im vremenske prilike nisu išle na ruku, posada ‘Revelina’ nije propustila priliku pozdraviti Grad. Inače, kako nam govore časne sestre s Danača, posljednji put pozdravljale su brod dubrovačkog brodara sad već daleke 2008. godine. Bio je to AP Zagreb na svojoj prvoj plovidbi.

O neraskidivoj vezi sestara s Danača i dubrovačkih pomoraca te Atlantske plovidbe pisala je u jednom od brojeva Atlant bulletina i časna sestra Katica Dabo.
-Prijateljstvo AP i sestara franjevki s Danača s vremenom postaje sve prisnije, tako da slikovito možemo reći: mi smo jedna neobična obitelj koju je povezalo široko more i naša Gospa od Danača. Danče ne bi bile u potpunosti to što jesu bez ove ljubavi i povezanosti Gospe i pomoraca, svih onih koji od mora žive. Ona s ovog svetog mjesta već pet i pol stoljeća brižno, majčinski bdije nad beskrajnom pučinom te s ljubavlju čuva u srcu imena svih onih koji rado pohode ovo mjesto, a nada sve imena svojih pomoraca koji joj se utječu i zazivaju pomoć s mora i dalekih oceana, nalazeći u njezinom skutu utjehu i spas – zapisala je sestra Katica Dabo u tekstu ‘Gospa od Danača i pomorci, sestre Dančarice i Atlantska plovidba – prijateljstvo koje traje’.

Inače, AP Revelin sagrađen je 2016. godine u Kini. Kapetanu Stahoru i posadi Revelina želimo mirno more.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist