AktualnoUrednički izbor

PROVELI SMO DAN S POMOĆNIM CVJEĆARIMA Trude se, veseli su i oplemenjuju čovjeka!

PROVELI SMO DAN S POMOĆNIM CVJEĆARIMA Trude se, veseli su i oplemenjuju čovjeka!

Jeste li znali da su učenici koji se obrazuju za pomoćnog cvjećara zaslužni za novu jesensku dekoraciju koja krasi ulaz Obrtničke i tehničke škole? I nisu zaslužni samo za ovo uređenje, već su dosad napravili bezbroj drugih cvjetnih ukrasa koji su upotpunili kantune ove škole. Veliku podršku u cijelom tom procesu pružaju im nastavnici koji ideje za nove projekte pronalaze u svojoj okolini, ali i na internetu. Uputili smo se u školu da bismo saznali na čemu sve rade ovi učenici za vrijeme svoje prakse, a nismo mogli ni zamisliti da će nam to biti jedno od dražih popodneva. Učionica je bila ispunjena lišćem, gljivama i grančicama, prirodnim materijalima koji su u vrijednim rukama učenika postali lijepim ukrasima i aranžmanima. Treba istaknuti da su u učionici svoje mjesto pronašle i razne biljke o kojima pomoćni cvjećari redovito brinu.
—Riječ je o trogodišnjem zanimanju pomoćni cvjećar, a za kojeg se obrazuju pretežno djeca s poteškoćama. Radi se među ostalim o mentalnim ili zdravstvenim poteškoćama. Obrazuju se za obavljanje pomoćnih poslova vezanih za njegu cvijeća, pomoć pri uređenju okućnica, đardina… Neki učenici tijekom nastave imaju asistente, a neki ne, ovisno o njihovim potrebama – objašnjava nam jedna od nastavnica strukovne grupe predmeta i prakse Marina Biočić.

PROVELI SMO DAN S POMOĆNIM CVJEĆARIMA Trude se, veseli su i oplemenjuju čovjeka!

‘Imaju skupa praksu’
Trenutno je osam učenika u tri razreda, a ovoga puta su se s nama družili Ana Puljiz, sestre Petra i Anamarija Delalija, Toma Bender, Mihael Capurso i Vlaho Kisić.
—S obzirom na to da smjer pohađa mali broj učenika, trudimo se da se između sebe više druže. Kad god možemo, spojimo im neke sate kako bi mogli raditi zajedno. Tako jednom u tjednu imaju svi skupa praksu. Nama je bitno da su djeca zadovoljna, da dolaze sretna u školu, i da sretna idu doma – jasno će Biočić. Učenicima, ali ni nastavnicima nikad nije dosadno. Uvijek rade na nekim novim projektima, primjerice na onim koji su prigodno vezani za blagdane ili godišnja doba. Nerijetko nastavnici, asistenti i učenici sami donesu materijale koje koriste za praksu. I veliki naglasak u radu stavljen je na – reciklažu.
—Uz stalni plan i program, volimo djeci pokazati životne stvari, da danassutra ova djeca mogu nešto raditi te tako ‘kunu’ zaraditi. Da mogu prijatelju ili susjedu pomoći očupati travu, orezati živicu, iskopati zemlju, nešto posaditi… Bitno nam je, dakle, pokazati im da sa svojim rukama mogu razne stvari napraviti i da sa svojim radom mogu puno toga postići – naglasila je Biočić. ‘Trude se, veseli su i oplemenjuju čovjeka’, dodaje Amira Ćerimagić, također nastavnica strukovne grupe predmeta i prakse. I kad su imali online nastavu, bili su redovni i izvršavali su svoje zadatke, istaknula je.

PROVELI SMO DAN S POMOĆNIM CVJEĆARIMA Trude se, veseli su i oplemenjuju čovjeka!

‘Volim raditi cvjetne aranžmane’
— Meni je super u školi – rekao nam je odmah učenik Vlaho i dodao: ‘Matematika i hrvatski su mi 5’. Uz Vlaha je asistentica u nastavi Nikolina Daničić. Ističe nam kako mu ona puno pomaže.
—Vlaho je dobar, dobro uči i vrijedan je. Voli rješavati zadatke koji mu se zada. I sluša! – naglasila je Daničić za Vlaha koji najviše voli kopati i čupati. Otkrio nam je kako doma ima koze, kravu, kokoši i dva kučka, a nastavnici su istaknuli da ima i veliku baštinu, u njoj sve radi i pomaže svojima. Učenica Anamarija Delalija rekla je da je upisala za pomoćnog cvjećara jer joj se sviđa smjer, ali i zbog svoje sestre Petre. Ona se također obrazuje za ovo zanimanje.
—Htjela sam biti pomoćni cvjećar kako bih pomogla i njoj. Volim raditi cvjetne aranžmane – istaknula je Anamarija koja ide u prvi razred s još dvoje učenika, a s njima u nastavi sudjeluje i asistentica Gordana Gavrilica.
—Volim svoj posao, drago mi je što sam tu. Volim raditi. Kako bi rekla profesorica Amira: ‘Ne volim sjediti besposleno’. Volim što je sestra tu sa mnom, lakše mi je kad smo zajedno. Pomažem joj u svemu što treba – rekla je Petra.

PROVELI SMO DAN S POMOĆNIM CVJEĆARIMA Trude se, veseli su i oplemenjuju čovjeka!

Edukativni park
Osim što su zaduženi za uređenje škole, brinu se i za očuvanje okoliša ove obrazovne ustanove. Trenutno rade na uređenju edukativnog parka.
—Djeca će imati gdje pojesti marendu, ali u park će moći doći i prolaznici. Bit će postavljene klupe i arle. Uklonili smo čemprese koji su bili oštećeni i bolesni, u suradnji s vatrogascima, a u dogovoru s Vrtlarom. Uskoro ćemo posaditi nova stabla – objašnjava nam Biočić pokazujući na ‘spiralu’ gdje su posadili ljekovito bilje. I ne možemo vam opisati te predivne mirise. Nastava u prirodi nije im strana stvar, a neizmjerno su im dragi izleti na Lokrum ili u Arboretum Trsteno. Nastavnik strukovne grupe predmeta i prakse na zamjeni Ivo Matijević dodaje da učenike vode u Stanicu za južne kulture u Čibači.
—Prije nam je Stanica bila blizu. Sad kad su se preselili, malo je nezgodno i moramo organizirati prijevoz – rekao je Matijević.
—Gdje god ih možemo odvesti, to i napravimo – od raznih događanja i aktivnosti – istaknula je Biočić. Navodi kako sudjeluju na radionicama u Etnografskom muzeju, a surađuju s brojnim udrugama i institucijama. Jedna od njih je i Udruga za Downov sindrom. Redovito uče neka nova znanja i o raznim vještinama, kao što je primjerice kukičanje. ‘Izvor im je YouTube’, dodaje nastavnica Ćerimagić. Pomoćni su se cvjećari kroz praksu susreli i s jednom od popularnijih tehnika oslikavanja – decoupage. S tom će tehnikom među ostalim pripremati i razne ukrase za nadolazeće božićno razdoblje. Nastavnici već sada osmišljavaju ideje.

PROVELI SMO DAN S POMOĆNIM CVJEĆARIMA Trude se, veseli su i oplemenjuju čovjeka!

‘Stavit ću čizmicu’
—I sad dolazi sv. Nikola – ubacio se Vlaho. ‘Stavit ću čizmicu’, dodao je. Nastavnici su rekli da će napraviti i šibe, ali nitko od njihovih učenika ih neće dobiti. ‘Samo ćemo mi nastavnici dobiti šibe’, kaže nam kroz smijeh nastavnica Biočić. Uz smijeh smo se i rastali, a najavili smo im se za jedan božićni vijenac! Ako želite pratiti njihove uratke i priče, to možete napraviti na web stranici i društvenim mrežama škole.

Objavljeno u tiskanom izdanju 17. studenog 2021.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist