Kultura

‘JEDNOSTAVNO, ĆUTIMO SE’ Voditelj Vedran Ivanković o prvih 18 godina naših Linđovki

Jedna naša klapa, koja ove subote nastupa na Aklapeli, u veljači ove godine postala je – punoljetna. Riječ je o ženskoj klapi Fa Linđo, a o Aklapeli, počecima djevojačkog pjevanja i Linđu kao i o tome što su spremile za ovogodišnju Aklapelu razgovarali smo s umjetničkim voditeljem klape Vedranom Ivankovićem.

– Kako se radi o festivalu izvorne klapske pjesme, a capella pjevanju, uvijek se radi o narodnim pjesmama te nema obrade popularnih pjesama. Tim pravilom smo se i mi vodili. Tako ćete u izvedbi Fa Linđo čuti ‘Tiri dondu’, tradicionalnu pjesmu u mojoj obradi, potom ‘Na suroj hridi kraj plavog mora’ također u mojoj obradi, tu je i ‘Turkinjica konja jaše’ u obradi Ivane Šutić te ‘Uljanicu moje matere’ (M. Čačija, S. Govorčin, M. Čačija). Za nedjelju, posljednji dan Aklapele i opraštanje klapa, pripremili smo ‘Marijo, o Marijo’ – ističe nam Vedran, dodavši da kako goste grada, tako i klapaše – i ‘lokalce’ i goste – iz godine u godinu ovaj festival zaista oduševljava. ‘Dobar je tandem’, napominje Vedran, ‘Tilde Bogdanović kao osnivačice i idejne začetnice festivala i maestra Joška Čalete kao selektora klapa’.

Umjetnički voditelj ženske klape FA Linđo Vedran Ivanković

Prave predstavnice grada i zemlje
– Da se Aklapela sad uzme i preseli u New York, bila bi također fenomenalno posjećena! Pogotovo jer je sad klapska pjesma zaštićena kao UNESCO-vo nematerijalno dobro i unatoč mnogobrojnim ponudama u Dubrovniku, ljudi su željni ovakvih događaja – napominje.

-Zovu se ponajbolje klape Hrvatske. Iako od 2011. godine klapa FA Linđo nije više na Omiškom festivalu, čini se kako kao lokalci očito zadovoljavamo te kriterije – skromno će dalje Vedran, no mi smatramo kako su ‘Linđovice’ daleko iznad pukog ‘zadovoljavanja kriterija’. Zapravo, slobodno ćemo reći, među ponajboljim hrvatskim klapama, a razlog leži svakako u tome da se, reći će Vedran, ništa ne odvija preko noći.
– Moramo raditi dvije probe tjedno. Kad smo odlazili na Omiški festival radili bismo i tri, kako bismo ostvarili neki rezultat. Tako se mora – Omiš je odskočna daska ako ništa – za reputaciju. Inače, kad se klape trude rezultati se vide, a mi smo još uvijek produktivni. Imamo sve više djece u klapi – dodaje kroz smijeh. Naime, zbog obiteljskih obaveza, sve im je teže i teže, ali kaže, ne daju se. Na probama zna biti i po dvoje, troje djece, dodaje kroz osmijeh. Inače, s obzirom na to da su naše Linđovice postale punoljetne, vrijedi se vratiti i u tu 2000. godinu kad su osnovane. U toliko godina postale su prave predstavnice našeg lijepog grada i zemlje, a za njihove nastupe u pravilu se traži karta više.

– Na prijedlog članice Fani Favro Bukvić, 2000. godine krenula je ženska klapa FA Linđo s voditeljem Mihom Kalauzom. Nakon mjesec dana me pitao bih li možda nastavio jer smo mi kao plesači imali klapu plesača i glazbenika u ansamblu samom. I u to nas je uputio Kalauz! I pristao sam, krenuo voditi klapu. Zapravo, iskreno, učio sam i ja i odrastao s njima. Na početku sam im rekao: ‘Ja učim voditi, vi učite pjevati – idemo zajedno’. Možda je to bio trnovitiji, no sigurno temeljitiji put – dodaje Vedran. Kad su krenule, njih deset, jedanaest, bile su djeca, a danas one njeguju i čuvaju tradiciju te ju prenose dalje na svoju obitelj…

Linđovice su se prvi put predstavile javnosti u kolovozu 2000. godine

Kako u klapi, tako u ansamblu
– Sjećam se, Luči je bila najmlađa, imala je 15 godina, a danas su one odrasle žene koje čuvaju i njeguju tradiciju. Zapravo, već imamo i mješovitu i mušku klapu (smijeh). To je taj momenat klape gdje se u toliko godina mijenja život i odrastamo jedni uz druge, životni putevi, vjenčanja, posao pa i neke životne nevolje… Opet svi zajedno proživimo. A i kad imaš neke brige koje te muče, u tih sat vremena, sat i pol probe, ih zaboravljaš, uđeš u taj neki lijepi svijet veselja i pjevanja. Ne volim ‘pilati’, nego neka sve dođu i pođu nasmiješene s klape – ističe. Uostalom, kad se radi – se radi, ali i veseli se. Tako je, napominje i u cijelom ansamblu.
– One su toliko kvalitetne i profesionalne, a i najtalentiraniji ne mogu bez vježbe i rada. Cure su se stvarno isprofilirale u dobru ekipu uz minimalno mijenjanje članova, što je znak kako vlada dobra atmosfera. Jednostavno – da se ćutimo. Kao u svakom kolektivu, bilo bi nenormalno da je sve idealno. Primjer za to je i ansambl Linđo. Uostalom, one su gotovo sve bile plesačice ispočetka. Od njih osam, šest ih je starih plesačica, to je ta snažna veza. Tu su i putovanja, druženja, turneje… Svaka mlada osoba u Linđu doživi i nekoliko ‘ekskurzija’, a tu je i toliko edukativnih stvari, obilazaka etnoloških muzeja i znamenitosti u raznim dijelovima svijeta – ističe Vedran, i sam član Linđa od svoje trinaeste godine, kao plesač do 23., 24. godine. — Kad ste u Linđu, teško se odvojiti. Često se čeka udaja, vjenčanje, brak, posao, djeca kako biste se mogli odvojiti od ansambla, oprostiti od Linđa. Uz Linđo se raste i odrasta, u Linđu se rađaju ljubavi. U ansamblu sam trideset godina, meni je Linđo način života. Linđa živim i on je sa mnom. Uvijek – zaključuje Vedran, a mi se, osim skorih ljetnih nastupa Linđa veselimo i čuti što su nam to ‘Linđovice’ pripremile na večerašnjem nastupu.

NAŠE ‘DOBRE DJEVOJKE’ Profesionalnost i prijateljstvo

Linđovice su se prvi put predstavile javnosti u kolovozu 2000. godine kada je Folklorni ansambl Linđo slavio svoju trideset petu obljetnicu postojanja i djelovanja. Uslijedio je niz samostalnih koncerata, festivala, natjecanja, sudjelovanja u medijima, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu. Svoj najveći uspjeh klapa je postigla na prestižnom natjecanju klapske pjesme koji okuplja najbolje hrvatske klape – Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Od ukupno 19 osvojenih nagrada na navedenom festivalu, dvije najsjajnije dolaze iz 2009. godine, kada je klapa osvojila apsolutnu pobjedu kojom su je nagradili i stručni ocjenjivački sud i publika – Zlatni štit i Zlatni leut s grbom grada Omiša. Tu je i zlatno odličje na 13. Međunarodnom festivalu zborskog pjevanja u Veroni, ali i sjajan album ‘Mediterranean sounds – Croatia’s mystic voices FA Linđo’. Riječ je o prvom klapskom SuperAudio CD-u snimljenom 2003., u suradnji s poznatim i priznatim umjetnicima Nenadom Bachom i Johnom Holbrookom, višestrukim osvajačem Grammyja. Kako su zapisali na stranicama FDK, s jedne strane Linđovice su vrlo profesionalne u shvaćanju i interpretiranju glazbe hrvatske baštine, dok ih s druge krase zajedništvo i prijateljstvo, veselje i razdraganost…

Pročitajte još

PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE Upoznajte čuvare mašte koji istražuju površinu Sna!

Dulist

U SRIJEDU Predstavljanje knjige ‘Snažne godine’ autorice Lucije Kovačević

Dulist

‘POSEBNO DRUGAČIJA’ Maturantica Lara Čustović predstavlja prvu zbirku pjesama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija