DuList INZanimljivosti

Jedete li uopće najzdravije voće na svijetu?

Jedete li uopće najzdravije voće na svijetu?

Šipak ili nar uživa važnost u prehrani već nekoliko tisuća godina, a bio je simbol nade i obilja u mnogim kulturama. Pronađen je u egipatskim piramidama, Babilonci su ga davali svojim vojnicima prije borbe, a Perzijanci su ga uključili u ceremoniju vjenčanja kako bi simbolizirao lijepu i perspektivnu budućnost.

Šipak se ubraja među najzdravije voće na svijetu. Njegov nutritivni sastav teško se može usporediti s drugom hranom. Brojna istraživanja pokazuju da ima nezamjenjiv benefit za organizam jer može smanjiti rizik od obolijevanja od mnogih bolesti, piše tportal.hr.

Plod šipka raste do veličine u promjeru 5 – 12 cm, crvene je boje, okruglog oblika i izgledom podsjeća na jabuku. Kora je debela i nejestiva, no unutrašnjosti krije stotine jestivih sjemenki koje se mogu jesti sirove ili se procesirati. Sjemenke su dosta slatke, pa jedna šalica sjemenki šipka sadrži 24 g šećera i 144 kalorije.

Osim vitamin C i K, folata, vlakana, kalija, u šipku možemo pronaći dva jedinstvena spoja kojima se i pripisuje većina blagotvornih učinaka na zdravlje. Jedan spoj je punikalagin koji je izrazito jak antioksidans koji je pronađen u soku i kori šipka.

Toliko je snažan antioksidans da je pronađeno da mu je antioksidativna aktivnost 3 puta veća u odnosu na crveno vino ili zeleni čaj. Drugi spoj je punična kiselina, poznata i kao kiselina sjemenki šipka, a prema kemijskoj strukturi je vrsta konjugirane linolne kiseline.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima ima antiupalna svojstva (npr. smanjuje upalne aktivnosti u probavnom traktu, svakodnevno ispijanje 240 ml soka od šipka kroz 12 tjedana snižava CRP – upalne markere i interleukin-6), a laboratorijska istraživanja pokazuju da ekstrakt šipka usporava reprodukciju stanica karcinoma, te da čak može uzrokovati apoptozu stanica karcinoma, te se pokazao učinkovit na stanicama karcinoma prostate i raka dojke.

U ayurvedi dodatno se sok šipka upotrebljava se za obnovu krvi, dok se kora sušenog šipka upotrebljava kao prah koji značajno smanjuje upalu u crijevima. Ipak da bi plod šipka imao dobrobiti na sluznice i djelovao protuupalno treba biti zreo i slatkog okusa.

Zanimljivo je da konzumacija 150 ml soka šipka dnevno kroz dva tjedna pokazuje značajnu redukciju krvnog tlaka. Kod srčanih oboljenja najveći značaj ima punična kiselina koja djeluje na nekoliko razina i prevenira oštećenja. U istraživanju kod 51 osobe s visokim kolesterolom i trigliceridima, 800 mg punične kiseline na dan kroz 4 tjedna pokazuju značajno snižavanje triglicerida i poboljšanje omjera trigliceridi: HDL, piše tportal.hr.

Pročitajte još

IVANA MAROVIĆ IZ TAJLANDA ‘Jela sam škorpione, a otrovala se piletinom’

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist