Koronavirus u Hrvatskoj

HRVATSKA POČELA PREGOVORE Rusija nam je spremna isporučiti milijun doza cjepiva Sputnjik V

HRVATSKA POČELA PREGOVORE Rusija nam je spremna isporučiti milijun doza cjepiva Sputnjik V

Cjepiva je u ovom trenutku u Hrvatskoj (pre)malo. Zbog toga se, kako doznaje Index, ipak ne odustaje od pokušaja nabave ruskog cjepiva Sputnjik V i prije nego što to cjepivo odobri Europska unija. Premda je premijer Plenković slao informacije kako se neće ići u nabavu ruskog cjepiva bez odobrenja EU, iz visokog izvora bliskog vladi večeras smo dobili informaciju kako vrata za nabavku Sputnjika V ostavljaju otvorenima.

Od Rusa je Hrvatska još ranije tražila svu dokumentaciju za cjepivo, a sada je od Rusije zatraženo da još ubrza taj proces.

Preduvjet za uvoz Sputnjika V je transparentna dokumentacija koja bi potvrdila da je cjepivo učinkovito i sigurno, a tehnički bi se to obavilo kroz interventni uvoz koji bi trebao odobriti HALMED.

Rusko veleposlanstvo večeras: Održan je telefonski razgovor veleposlanika i ministra Beroša

Rusko veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj potvrdilo je večeras na Facebooku kako je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je potvrđeno kako je Hrvatska zainteresirana za kupnju cjepiva Sputnjik V.

-2 ožujka 2021. je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravlja Republike Hrvatske Vilija Beroša, u kojem je potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnjik-V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona Republike Hrvatske. Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da su u Hrvatskoj i dalje se zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku. Veleposlanstvo polazi od pretpostavke da za borbu protiv koronavirusa moramo udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dvaju zemalja – stoji u objavi ruskog veleposlanstva.

Europska komisija danas je objavila da razmatra hitno odobravanje cjepiva protiv Covida-19 kao bržu alternativu strožim uvjetnim odobrenjima kakva su se dosad provodila.

EU razmatra hitno odobravanje cjepiva protiv koronavirusa

Taj bi korak označio velik zaokret u odobravanju cjepiva jer bi podrazumijevao postupak koji je EU smatrala opasnim, a prije pandemije Covida-19 bio je rezerviran samo za iznimno odobravanje lijekova na nacionalnoj razini za terminalno bolesne pacijente, uključujući liječenje raka.

To se zasad ne odnosi na Sputnjik V, za koji još nije ni pokrenut postupak za odobrenje, no uskoro bi se moglo odnositi i na to cjepivo.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist