Koronavirus u Hrvatskoj

HRVATSKA NARUČILA 900 TISUĆA DOZA Učinkovitost cjepiva Johnson&Johnson je 66 posto

HRVATSKA NARUČILA 900 TISUĆA DOZA Učinkovitost cjepiva Johnson&Johnson je 66 posto

Tvrtka Johnson&Johnson objavila je u petak službene podatke o učinkovitosti njihova cjepiva protiv Covida-19. Cjepivo ima učinkovitost od 66 posto, ali kada se koristi u borbi s teškim oboljeljem od ove bolesti, učinkovitost je 85 posto, piše HRT.

Istraživanje u SAD-u pokazalo je da je učinkovitost kod umjerenog i teškog oboljenja 72 posto. Također, rezultati su pokazali da je učinkovitost u Latinskoj Americi kod ovakvih slučajeva bila 66 posto, a u Južnoafričkoj Republici 57 posto i to 28 dana nakon cijepljenja. Podsjetimo, u Južnoafričkoj Republici se širi zarazniji soj koronavirusa.

Poput Pfizerovog i Moderninog cjepiva i ovo koje je proizveo ‘Johnson&Johnson’ prenosi genetske upute ljudskim stanicama kako bi one stvorile specifični protein koronavirusa koji zatim omogućuje stvaranje imunosnog sustava kao primjerenog odgovora na pravi virus.

Ovo cjepivo ima prednost što se daje u jednoj dozi te se ne mora skladištiti na niskim temperaturama za razliku od primjerice Pfizer&BioNTech cjepiva, koje se mora čuvati na jako niskim temperaturama.

– Naši rezultati govore da je cjepivo efektivno 85% kod težih oboljenja, a što se odnosi na oboljenja kada se kod kuće jako loše osjećate, morate u bolnicu ili još gore od toga, izjavio je za CNN dr. Mathai Mammen, čelnik Odjela za istraživanje i razvoj u tvrtki Johnson&Johnson.

– Ovo je cjepivo koje nije skupo, ima jednu dozu te nema nikakvih specijalnih potreba da se drži na jako niskim temperaturama. To je poprilično dobro, rekao je glavni američki epidemiolog Anthony Fauci.

– Tvrtka će u SAD-u zatražiti izvanredno odobrenje za svoje cjepivo te će ono vjerojatno postati treće odobreno cjepivo u Americi, kazao je Joseph Wolk za CNBC, financijski direktor te američke farmaceutske tvrtke.

Johnson&Johnson se obvezao isporučiti SAD-u 100 milijuna doza do kraja lipnja. Skorašnje uvrštenje novog cjepiva dobra je vijest dok SAD nastoji ubrzati ritam imunizacije, a osobito u svjetlu najave predsjednika Joea Bidena da mu je cilj cijepiti 1,5 milijuna ljudi na dan.

“J&J” obećao je i Europskoj uniji isporučiti oko 200 milijuna doza do kraja godine. Hrvatska je od ovog američkog farmaceutskog giganta naručila 900 tisuća doza.

Nekih 200 milijuna doza trebali bi isporučiti i zemljama u razvoju, a prve isporuke počele bi nakon lipnja.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist