Koronavirus u Hrvatskoj

Hrvatska ima 502 respiratora i 300 transportnih, idući tjedan stiže ih još pet

Hrvatska ima 502 respiratora i 300 transportnih, idući tjedan stiže ih još pet

Ministar Vili Beroš iznio je na konferenciji za medije broj respiratora s kojima Hrvatska u ovom trenutku raspolaže. Brojke je objavio po regijama. Tako regija Zagreb ima 240 respiratora, od čega je preraspodijeljeno njih 120. Regija Rijeka ima 55 respiratora od čega je preraspodijeljeno njih 25. Splitska regija ima 112 respiratora, od čega ih je preraspodijeljeno 13, a regija Osijek raspolaže s 95 respiratora, od čega ih je preraspodijeljeno 27. Riječ je o stacionarnim respiratorima.
-U Republici Hrvatskoj imamo još oko 300 transportnih respiratora, koji mogu poslužiti za transport bolesnika, ali i za potporu mehaničke ventilacije u bilo kojoj stacionarnoj ustanovi – rekao je ministar. Istaknuo je kako su u Hrvatsku stigla četiri naručena respiratora, i već su u funkciji, a sljedeći ih se tjedan očekuje još pet. Također smo priključeni javnoj nabavi Europske komisije te ih je naručeno 165, ali nije izvjesno kad će nam ti respiratori biti na raspolaganju.
– Prema našim procjenama broj respiratora trebao bi daleko premašiti naše potrebe, ali Vlada radi napore da osigura i nove. Važno je da našim odgovornim ponašanjem uzrokujemo da je naša krivulja čim linearnija što će omogućiti bolji odgovor. Loše je kad se to dogodi u kraćem razdoblju – rekao je Beroš.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist