Aktualno

Hrana skupa, prijevoz nije!?

Voće i povrće

Terensko istraživanje agencije Stratego PR savjetovanje provedeno od 20. do 31. siječnja u 6 hrvatskih gradova pokazalo je nešto drugačiji raspored gradova po cijenama potrošačkih košarica, u odnosu na uobičajena izvješća

koja dobivamo na osnovu sindikalnih košarica ili Državnog zavoda za statistiku. Prema ovom istraživanju Dubrovnik je drugi najskuplji grad u Hrvatskoj kada su u pitanju ukupni troškovi, dok definitivno jedemo daleko najskuplje. Za utjehu ostaje da smo po pitanju prijevoza najjeftiniji u konkurenciji Zagreba, Pule, Splita, Rijeke i Osijeka.
 
GDJE SU NAJSKUPLJE REŽIJE
 

Dubrovnik je u konkurenciji Zagreba, Splita, Pule, Rijeke i Osijeka drugi najskuplji grad, tek 18 kuna u ukupnim troškovima jeftiniji od najskupljeg Zagreba, ali je zato hrana na jugu najskuplja, a svježe voće  i povrće s place da ne spominjemo

– Cijene rastu, a plaće padaju – koliko mjesečno prosječna obitelj izdvaja za osnovne troškove života i u kojem je gradu potrošačka košarica najskuplja, odlučili smo provjeriti sami. Usporedili smo troškove tipične obitelji u Hrvatskoj, koja se sastoji od tri člana, pri čemu roditelji rade, a dijete ide u osnovnu školu. Konačna ocjena: da bi platili režije (voda, komunalne naknade i odvoz smeća), osnovne namirnice, prijevoz i razonodu, Osječani mjesečno izdvajaju 3210.04 kuna odnosno 206.47 kuna manje od Zagrepčana. Najskuplje režije plaćaju Zagrepčani, ali tamo smo pronašli najjeftinije voće i povrće. U Rijeci su najjeftinije režije i prehrambeni artikli, dok Splićani najjeftinije prolaze kad je u pitanju kultura… Odabrali smo 32 najjeftinija osnovna prehrambena artikla i higijenske potrepštine, osnovne režijske troškove, trošak javnog gradskog prijevoza te razonodu i kulturu. Za ukupan izračun mjesečne košarice odredili smo količinu koja bi po nama bila dovoljna za tročlanu obitelj. Naši istraživači obišli su trgovine velikih trgovačkih lanaca u ciljanim gradovima tražeći najjeftinije artikle, vođeni logikom da naši građani znaju gdje im se što isplati kupovati u svom gradu. Naposljetku smo analizirali razlikuju li se cijene pojedinih, istih, artikala u istim trgovačkim lancima u različitim gradovima – pojasnili su metodologiju kojom su došli do ovih rezultata iz agencije StrategoPR na svom blogu, gdje su i objavili istraživanje.
Istraživanjem je ustanovljeno da je, kad je o osnovnim živežnim artiklima riječ, Dubrovnik najskuplji, a Rijeka najjeftiniji grad. Točnije, za mjesečne količine 27 artikala osnovnih namirnica Dubrovčani mjesečno izdvajaju 1701,60, a Riječani 1429,90 kuna. Pokazalo se da u promatranoj košarici osnovno povrće u trgovinama najmanje košta u Puli, a najviše u Rijeci. Voće je najjeftinije u osječkim trgovinama, a najskuplje u Splitu.
 
PLACA U GRADU DUPLO SKUPLJA
 
Zbrojivši šest najosnovnijih higijenskih artikala, higijenska se košarica pokazala najskupljom u Zagrebu, a najjeftinijim u Osijeku. Svježe voće i povrće najjeftinije je na zagrebačkim tržnicama, gdje bi prosječna obitelj s jednim malim djetetom za procijenjenu količinu namirnica izdvojila 218,81 kunu. Istu količinu namirnica Dubrovčani plaćaju mnogo više, čak 404 kune.

Zanimljivo je da terensko istraživanje agencije Stratego PR pokazuje da su trgovačke marže u promatranim gradovima uglavnom iste, što je suprotno našem uobičajenom stavu da je u nas sve najskuplje

–  U troškove režija uračunali smo naknade koje variraju po gradovima – komunalna naknada i naknada za odvoz smeća te prosječna potrošnja vode za tri osobe u stanu od 50 m2. Troškovi telefona i struje nisu uspoređivani jer su jednaki u svim gradovima. Također, nisu uspoređivani ni troškovi grijanja jer su građanima na raspolaganju različiti energenti, npr. u Dubrovniku nema prirodnog plina, ali su klimatski uvjeti povoljniji. Zagreb je najskuplji grad – prosječna mjesečna naknada za odvoz smeća za stan od 50m2 iznosi 54 kune, dvostruko više od Pule ili Rijeke. Najskuplja mjesečna radnička karta košta 290 kuna, a plaćaju je zagrebački radnici. Za razliku od njih, Dubrovčani za javni prijevoz izdvajaju 200 kuna. U istraživanju smo uračunali da promatrana obitelj mjesečno koristi dva radnička i jedan učenički pokaz – ističu iz Strageo PR-a.
Rijeka se pokazala kao najskuplji grad, kada je kulturno uzdizanje u pitanju, dok je najjeftiniji u kategoriji kulture Split. Promatrali su i cijene kave u kafićima u blizini gradskih tržnica i otkrili da se u svim gradovima kavica pije po istoj cijeni – 7 kuna po šalici.
 
TRGOVAČKE MARŽE SVUDA ISTE
 
Za kraj treba kao zanimljivost istaknuti i usporedbu cijene pet prehrambenih artikala – Vegeta (500 g), Dukat mlijeko (UHT 3.2%, 1 l), Domaćica keksi, Jubilarna kava Franck (250 g) i Tide (detergent za univerzalno pranje, 2 kg) u tri trgovačka lanca – Konzum, Mercator i Lidl u promatranim gradovima, čime su željeli uočiti promjene u maržama.
– Nismo primijetili značajne oscilacije. U pravilu, cijene u istom trgovačkom lancu u svim promatranim gradovima su iste. U istraživanje smo uključili samo ova tri trgovačka lanca, budući da su jedino oni sa svojim trgovinama zastupljeni u svim promatranim gradovima – zaključuju iz agencije Stratego.
 

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist