Politika

FRANKOVIĆ Trebamo zabraniti promet od Bosanke do Srđa u sezoni

FRANKOVIĆ Trebamo zabraniti promet od Bosanke do Srđa u sezoni

Grad Dubrovnik uknjižit će se na 99 posto površina na Babinom kuku koje su predmet sudskog spora – rekao je gradonačelnik Mato Franković na Gradskom vijeću. Odgovorio je, naime, na pitanje vijećnika Srđ je Grad Đura Capora. Objasnio je kako se paralelno sa sudskim sporom krenulo u knjiženje cestovne infrastrukture, ali i javne komunalne infrastrukture. Poručio je Caporu da pokušava obmanuti javnost.

-Paralelno sa sudskim procesom, a sukladno zakonskim aktima Grad je uknjižio sve prometnice na Babinom kuku koje su danas vlasništvo Grada Dubrovnika. Ukupno smo uknjižili 58 200 metara kvadratnih površina. Dakle paralelno vodimo sudski spor, ali smo iskoristili zakonsku mogućnost za knjižiti cestovnu infrastrukturu. Novim zakonom o komunalnom gospodarstvu omogućeno je i knjiženje javne komunalne infrastrukture te smo započeli postupak knjiženja te će 99 posto onoga što je bilo predmet sudskog spora biti uknjiženo na Grad prije okončanja sudskog spora – rekao je te poručio kako na ovo Gradsko vijeće neće doći ni UPU Belvedera niti Babinog kuka dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi.

Oko Belvederea upitao ga je vijećnik Andro Vlahušić. Kroz dva mjeseca trebao bi biti poznat stav Vlade oko određivanja javnog interesa na području hotela Belvedere, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

-Upravo u ovoj vijećnici kad ste vi bili gradonačelnik Gradsko vijeće je jednoglasno prihvatilo početak izmjena i dopuna UPU-a Belvedere te se dogodio problem, a to je određivanje javnih površina. Dogodio se i spor jer Vlada RH još uvijek nije odredila granicu pomorskog dobra. Iz svih tih razloga, a kako ne bi ni investitor ni mi došli u problem, rekli smo da ćemo sačekati. DORH je svoj dio posla odradio. Napravljena je i prva HIA studija u Gradu, odrađen je cijeli posao te vjerujem da ćemo kroz mjesec i pol do dva dobiti konačan stav Vlade, a po mojim saznanjima bit će zaštićen javni prostor u potpunosti. Sam projekt se tome treba prilagoditi – rekao je gradonačelnik.

Capora je zanimalo i zbog čega je Grad nemoćan ili ne želi uvesti red na javnoj površini pod zakupom Cele, budući da su naši sugrađani diskriminirani zbog odluke vlasnika da se stol može dobiti jedino pod uvjetom obveze potrošnje od 300 kuna. Gradonačelnik mu je rekao kako postoje oni koje Capor štiti i oni koje ne štiti.

-Grad je jednak prema svima. Nisam rekao da smo nemoćni nego sukladno ugovorima taj dio nismo definirali. Kao što vi kad ste iznajmili prostor na Vojnoviću, niste definirali da se neće izvoditi cajke, a one se stalno tamo izvode. Svi učimo pa ćemo na budućim nekim ugovorima to posložiti kako treba – rekao je gradonačelnik.

Je li istina da postoji osoba koja posljednjih 10 godina bespravno koristi dva gradska stana?, bilo je pitanje vijećnika Blaža Peza. Gradonačelnik je odgovorio potvrdno, a osobu je prozvao i imenom i prezimenom.

-Nažalost postoji osoba koja koristi dva gradska stana bez pravne osobe, a na ime preminulih osoba uplaćivala je zaštićenu najamninu. Stanove je koristila za osobnu zaradu, jedan je iznajmljivala turistima, a drugi podstanarima. Sramota je to kao i činjenica što ne želi vratiti stanove – rekao je gradonačelnik Mato Franković te javno rekao kako je riječi o Dubravki Slade, koja je do tih stanova došla tako da je pazila dvije umirovljenice, koje su otišle u dom gdje su i preminule.

-Nevjerojatno je da je netko posljednjih 10 godina stanove u vlasništvu Grada iskoristio. U ime te dvije preminule osobe uplaćivala je zaštićenu najamninu – rekao je gradonačelnik te naveo kako je pokrenuta i kaznena prijava.

Ivana Šepak rekla je kako se od mjesec dana rada ne može zaraditi za cijelu godinu.

-Vidjeli smo najave kako će se početi raditi diskriminacije po pitanju potpora. Ako samo određene djelatnosti budu mogle dobivati potpore, hoće li moći uskočiti Grad s financijskom pomoći – pitala je Šepak.

Franković je rekao kako su i u rujnu i listopadu dobri ‘bookinzi’. Situacija ide ka boljoj.

-Država gleda situaciju na drugi način i imaju veće alate kontrole od nas. Oni gledaju izdane račune i uspoređuju ih s 2019. te jasno vide koliko je tko prijavio 2019. i 2021. – rekao je Franković. Grad pomaže socijalne skupine te će pomoći gospodarstvenicima u maloj mjeri u kojoj može.

-Slažem se s najavama premijera jer točno vidi kako se puni budžet te kako pojedini objekt radi i funkcionira. Nije sve tako crno – rekao je.

Željko Raguž pitao je što je sa stranim tablicama koje idu oko Grada, a nemaju rezervirani smještaj te hoće li se postaviti rampe ili kamere.

-Do iduće godine očekujemo izmjene zakona kojima bi se omogućilo uvođenje zone posebnog režima – rekao je gradonačelnik.

-Sredinom rujna započinjemo sa zabijanjem prvih pilota. Za to bi trebalo 40 dana, a nakon toga prelazimo na dvije sporne faze, gdje nas je Franjo Pašalić tužio kako bi postao stranka u postupku. Upravni sud donosi odluku privremene zabrane radova kako bi razmatrao o tome je li netko stranka u postupku. Neviđeno dosada, ali u našem je sudstvu sve moguće tako i to – poručio je gradonačelnik Mato Franković u odgovoru na pitanje vijećnice Katarine Doršner.

– Uložili smo žalbu na navedenog suca Ministarstvu uprave, i on je u međuvremenu smijenjen  mjesta predsjednika Upravnog suda jer je imao nesrazmjernu imovinu, ali je predmet i dalje ostao u njega. Žalili smo se i Visokom upravnom sudu. Prilikom odgovora na žalbu na suca Ministarstvu uprave shvatili smo da sudac Čović još uvijek nije uputio žalbu Grada Visokom upravnom sudu u Zagrebu. Tri mjeseca drži to u sebe i pitam se u čije ime i za čiji račun i s kojim pravom – rekao je dalje te napomenuo kako se danas šalje požurnica. Istaknuo je kako je u svom objašnjenju odluke o privremenoj obustavi radova sudac Čović pozvao na jednu odluku Ustavnog suda i da se takva zabrana može dati, ali uz ograničeni rok trajanja, a to je do okončanja svih upravnih postupaka, što, rekao je gradonačelnik, može trajati 10 godina.

-Netko ga je jako dobro ‘švjetovo’ i potpomogao mu kako bi doveo u bolji pravni položaj tvrtku Marina Frapa jer od nas traže obeštećenje za dio koji ne mogu koristiti u moru. Spremni smo o tome razgovarati, ali ne na uštrb građana. Vjerujemo da će se lakrdija koju sudac Čović provodi konačno zaustaviti. Imamo suca koji je smijenjen s mjesta predsjednika Upravnog suda i on se s nama igra. Ali bit ćemo uporni – poručio je.

Vijećnica Olga Muratti upitala je gradonačelnika o Hotelu Šipan, koji je službeno zatvoren već drugu godinu, čime se nanosi šteta otočnom turizmu.

-Zabrinjava samovolja takvih vlasnika jer hotel prima goste iako je službeno zatvoren, koristi javnu površinu, pali vatru na taraci naočigled svih nas. A to gleda i komunalni redar. Imate li saznanja da hotel, bez obzira što je službeno zatvoren radi i prima goste i plaća li koncesiju za javnu površinu ili je koristi bespravno – pitala je Muratti.

-Hotel Šipan ne plaća koncesiju još od 2019. i nemamo informaciju da hotel radi, a nema niti tehničke uvjete za rad. Nemamo informaciju niti da su bili gosti, provjerit ćemo i utvrditi što se događa – rekao je Franković.

Vijećnik Krešimir Marković opet je pitao za pješački prijelaz na Nuncijati.

-Zatražili smo od Hrvatskih cesta privremeno tehničko rješenje do rekonstrukcije područja od Mosta do Ilijine glavice, a Hrvatske ceste su nam odgovorile da su voljne u suradnji s Gradom to rješenje i pronaći. Dogovori smo se da ćemo angažirati Prometni fakultet za izradu rješenja, koje bi koliko toliko omogućilo siguran prolazak djece – rekao je gradonačelnik dodavši kako se razmatraju dva rješenja. Kad se odluči za bolje, Hrvatske ceste će to i financirati, no s obje strane pješačkog prijelaza morat će biti nogostup, a isti će se morati dobro i osvijetliti kako se pješacima ne bi davala lažna sigurnost.

-Nijedan hrvatski klub neće igrati na bazenu u Kotoru, a to smo prijavili i LEN-i i zatražili da se tamo ne održavaju ni međunarodna natjecanja – rekao je gradonačelnik Mato Franković u dijelu odgovora oko gradnje zračne luke u Trebinju.

Ivan Cetinić pitao je koliki je utjecaj Grada na Upravno vijeće Blagih djela te je zatražio izvješće o radu za 2019. i 2020. godinu. Pitao je i može li se proširiti nogostup u Ulici branitelja Dubrovnika, od kampusa do Pila.

Gradonačelnik je rekao kako Gradsko vijeće itekako ima utjecaja na Blaga djela jer su u Upravnom vijeću tri predstavnika Grada te je zaklada partner Gradu u socijalnom programu.

-Zaklada ima i svoj socijalni program – dodao je dalje te napomenuo kako zaklada ne smije novac trošiti u privatne projekte te je jasno u kojem smjeru smiju trošiti sredstva. Cetinić je to pitao zbog Cele i ‘rezervacije’ stola za 300 kuna budući da su Blaga djela vlasnik tog prostora. Gradonačelnik je po pitanju Cele i ‘minimum spenta’ rekao kako samo treba izmijeniti pravila.

Pero Vićan imao je ‘pitanje i pol’.

-Mnoga današnja pitanja vezana su za djecu i škole. U jednoj našoj osnovnoj školi radi osoba koja za to nema stručne kvalifikacije. Kad smo mi išli u školu kemiju je predavao profesor kemije, a matematiku profesor matematike. Matematiku danas predaju ‘nestručne zamjene’ i to traje godinama. Hitno poduzmite zakonske potrebne mjere u OŠ Montovjerna – poručio je Vićan.

-Kad je nacist dolazio i preuzeo hotel Šipan samo što mu nisu određene strukture tamo prostirali crveni tapit – rekao je vijećnik Pero Vićan dotaknuvši se pitanja Olge Muratti.

Gradonačelnik je rekao da nema informacije da u bilo kojoj školi radi osoba kao nestručna zamjena. Odmah će uputiti pismo ravnateljici da se utvrdi tko je osoba koja obnaša dužnost privremenog karaktera dugi niz godina te ako to nije po zakonu, da se pronađe stručna zamjena. Također je dodao kako ne bi bilo dobro da netko nestručan radi na obrazovanju naše djece. A za Hotel Šipan konzultirat će se više s Olgom Muratti i samim Vićanom, koji, kako je rekao, očito o tome više znaju.

-Lijepo naselje puno problema, opterećeno nepotrebnim prometom – rekao je Franković za Bosanku, koje se u pitanju dotaknuo Nikša Selmani.

-Do kraja cestovnog naselja Bosanka treba omogućiti prometovanje svim vozilima i svima koji žele doći na Bosanku, a do Srđa uvesti zonu posebnog režima, odnosno dozvoliti prometovanje samo onome tko pod poslovnim interesima ide gore, a to su zaposlenici Odašiljača i veza i restorana. Svi ostali posjetitelji imaju žičaru. Nema razloga da gore ide stotine taksista i time smanjuju kvalitetu života svima koji žive na Bosanci – rekao je gradonačelnik dodavši da je ugrožena i sigurnost prometa. Zabrana prometovanja bila bi tijekom sezone.

Ivica Roko dotaknuo se gužvi u prometu o kojima je prethodno govorio gradonačelnik te ga pitao je li svaki dan u gradu pa da zna što se događa. Uz to je pozvao sve gradske vijećnike da dođu u Ulicu Miha Pracata vidjeti koliko su paleta donijele njegove kolege i neka im pomognu prenijeti barem jednu.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist