Aktualno

Grad: Odbacujemo insinuacije o devastaciji

Rasadnik prije

Grad Dubrovnik odbacuje insinuacije da se radovima čišćenja u renesansnom vrtu ljetnikovca Gundulić u Gružu devastira povijesna gradnja ili uništava povijesni vrt.

Kako se ističe u priopćenju gradske uprave, radovima na Vrtlarovu zemljištu, koji se nalaze u Sustjepanskoj ulici u Gružu (iznad tržnice) uklonjene su armirano-betonske, azbestne i aluminijske konstrukcije te ostaci plastenika, mješoviti otpad i korov.

– Izvedeno čišćenje predstavlja primjereno uređenje prostora s ciljem privođenja javnoj namjeni pa stoga. Uz priopćenje objavljujemo fotografije na kojima se vidi što je uklonjeno i očišćeno te da su kamene kolone, koje predstavljaju povijesnu gradnju netaknute te svjedoče kako je prostoru dodana vizualna vrijednost i vraćena autohtonost – navode iz gradske uprave.

Napominju kako je spomenuto zemljište prema katastarskim arhivskim podacima u 19. stoljeću bilo povrtnjak, a početkom 20. stoljeća odlagalište građevinskog otpada. Šezdesetih godina dvadesetog stoljeća prostor je dodijeljen Vrtlaru te je gradnjom betonskih pregrada za uzgoj cvijeća, a kasnije staklenika i plastenika te montažnih objekata za pohranu alata, bez dokumentacije i suglasnosti koje bi danas bile potrebne, pretvoren u rasadnik.

Banner 300x250 DU 1

– Budući da Vrtlar dulje od desetljeća zbog problema u poslovanju nije mogao ulagati u rasadnik koji je donosio velike financijske gubitke isti je zatvoren pa su stvoreni preduvjeti za uklanjanje betonskih pregrada, azbestnih baraka i konstrukcija plastenika i staklenika, dok je u tijeku izrada idejnog projekta rekonstrukcije ribarnice i studije čiji će rezultat biti prijedlog uređenja tržnice u Gružu i prostora bivšeg rasadnika, nakon čega će se, sukladno mišljenju ovlaštenih arhitekata i konzervatorskim smjernicama te propisima Republike Hrvatske odlučiti o budućoj namjeni.

U međuvremenu, već ovih dana prostor će se otvoriti za javnost kao uređena livada, na kojoj boravak ne predstavlja sigurnosni i zdravstveni rizik kao što je to bilo do sada, a na što udruge kojima je čišćenje zasmetalo nisu našle shodno za reagirati – ističe Grad Dubrovnik, koji „sa svrhom postizanja što boljeg hortikulturnog uređenja i primjerenijeg izgleda cijelog gradskog područja, na zadovoljstvo građana i posjetitelja, kontinuirano ulaže u uređenje vlastitih, ali i drugih javnih prostora.“

Kao primjer za to navode da će se idući tjedan u dogovoru s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Općom bolnicom Dubrovnik i Sveučilištem u Dubrovniku pristupiti čišćenju i uređenju okoliša oko Stare bolnice, koji nije u gradskom vlasništvu, a u dogovoru s nadležnim županijskim službama planira se i uređenja platoa Pile, u skladu s važećim konzervatorskim smjernicama i mjerama zaštite krajobrazne arhitekture.

Grad Dubrovnik će, navodi se dalje u priopćenju, i dalje pozdravljati konstruktivne primjedbe i sugestije civilnog društva i predstavnika stručne javnosti te očekivati neselektivan angažman na poboljšanju uvjeta života i zaštite baštinskih vrijednosti, ali neće u postojećem stanju konzervirati na javnim zelenim površinama potencijalno opasni otpad.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist