Aktualno

Grad izradio elaborat, Hrvatske ceste čekaju Policiju, Policija nije ovlaštena… A stanica na Batahovini – na ‘čeki’!

Grad izradio elaborat, Hrvatske ceste čekaju Policiju, Policija nije ovlaštena... A stanica na Batahovini - na 'čeki'!

Prije tek nešto više od godinu dana, točnije u kolovozu 2021. godine, Grad Dubrovnik preuzeo je ljetnikovac Bunić-Kaboga. Vlada je tada na svojoj sjednici donijela Zaključak o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Hrvatskog restauratorskog zavoda u korist Grada Dubrovnika i to bez naknade, a Ugovorom o darovanju od 17. svibnja 2018. godine Grad je prethodno preuzeo dvije trećine suvlasničkog prostora i time postao većinski vlasnik, dok je prizemlje objekta nastavio koristiti Hrvatski restauratorski zavod.

Okrugli stol kao povod za brojne upite građana
I prije ovih posljednjih godinu dana su se u novoobnovljenom ljetnikovcu odvijali i odvijaju se brojni društveni, kulturno umjetnički i drugi programi, od radionica pa do čak nedavno održanog okruglog stola o urbanizmu grada i kamo grad ide. Upravo taj događaj potaknuo nas je za poslati upit Gradu Dubrovniku, no i činjenica kako su mnogi sugrađani jednostavno odustali od odlaska na isti zbog – nepristupačnosti lokacije. Tijekom posljednjih nekoliko godina često su nam se javljali sugrađani s primjedbom kako na Batahovini nema autobusne stanice koja bi olakšala pristup ljetnikovcu Bunić-Kaboga. Radi li se na rješenju? Dakle, s obzirom na veliki broj događaja različite tematike u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, pitali smo Grad Dubrovnik razmatra li se postavljanje nove autobusne stanice, odnosno čekaonice na predjelu Batahovine kako bi bio omogućen pristup širem broju građana zainteresiranih za te događaje i je li Grad Dubrovnik već dobio upite ili pak prijedloge građana o postavljanju nove stanice odnosno čekaonice na ovom dijelu grada. Situacija, kako se čini iz odgovora Grada Dubrovnika, i nije toliko jednostavna.

Izrađen elaborat… I?
—Radi se o državnoj cesti D8 koja je u nadležnosti Hrvatskih cesta. Grad Dubrovnik je izradio elaborat uređenja autobusnih uređenja autobusnih stajališta i nogostupa kod dvorca Kaboga, a kojim se predviđa izgradnja dva autobusna ugibališta za sjeverni i južni prometni trak i označavanje pješačkog prijelaza koje povezuje navedena ugibališta – naglasit će nam iz Grada Dubrovnika. Prema članku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama za izmjenu prometnog projekta potrebna je prethodna suglasnost Policijske uprave, a ako se promet uređuje i na dijelu državne ceste potrebna je i prethodna suglasnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odgovorili su nam dalje. A rješenje neće tako lako biti na vidiku jer se u ovom slučaju ipak radi o ‘prebacivanju loptice’, odnosno zatvaranju začaranog kruga bez vidljivog cilja. Detaljnije ističu u nastavku odgovora.

Kantafig ili Sustjepan?
—Nadležno Ministarstvo je izdalo prethodnu suglasnost za navedena stajališta i pješački prijelaz, dok Hrvatske ceste potražuju i suglasnost Policijske uprave za označavanje pješačkog prijelaza. Policijska uprava nije izdala suglasnost te se očitovala kako nisu ovlašteni izdavati prethodnu suglasnost budući su navedene autobusne stanice izvan kolnika i sukladno Pravilniku o autobusnim stajalištima postupak utvrđivanja lokacija stajališta provode Hrvatske ceste, a što podrazumijeva odgovarajuće uređenje pješačkog pristupa stajalištu. Hrvatske ceste inzistiraju na prethodnoj suglasnosti Policijske uprave za označavanje pješačkog prijelaza – zaključuju iz Grada Dubrovnika. Ne čudi stoga kako odgovor na posljednji upit nismo niti mogli dobiti, a on je glasio: ‘Ukoliko se razmatra postavljanje stanice/čekaonice, postoji li određeni rok i koja je ukupna vrijednost postavljanja iste?’ Do nekih boljih i ‘praktičnijih’ načina za doći u Ljetnikovac Bunić-Kaboga, ostaje vam iskrcati se na Kantafigu ili pak u Sustjepanu i potom ‘autotabanićima’ do lokacije gdje se svake godine održava sve više zanimljivih događanja. • MNJB

Grad izradio elaborat, Hrvatske ceste čekaju Policiju, Policija nije ovlaštena... A stanica na Batahovini - na 'čeki'!
2013. godine ministrica Andrea Zlatar Violić autom je stigla pred ljetnikovac. Ostali – autotabanićima

Objavljeno u tiskanom izdanju 2. studenog 2022.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist