Crna kronika

GODINU DANA NAKON KATASTROFE Pelješčani i Korčulani još nisu dobili ni lipe odštete

GODINU DANA NAKON KATASTROFE Pelješčani i Korčulani još nisu dobili ni lipe odštete

Prošlo je godinu dana od stravičnih požara koji su prošli srpanj poharali Pelješac i Korčulu, a do dana današnjeg nije isplaćena niti jedna jedina lipa na ime elementarne nepogode.

Prva naznaka da novac neće vidjeti, Pelješćani i Korčulani su mogli dobiti kada je tek donesen proračun, a konačna potvrda dolazi u formi odgovora na naš upit iz ministarstva financija.

‘Nismo davali odštete’
Nakon deset dana traženja tko je točno zadužen za pitanja isplate sredstava za elementarne nepogode, iz Ministarstva financija 8. srpnja konačno je stigao sljedeći odgovor:

– Pomoć za štete nastale u 2015. i 2016. godini nije davana. Nakon formiranja novog Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda donijet će se odluka o načinu pokrića šteta. Sva županijska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda bit će pisano obaviještena – stoji u odgovoru Ministarstva financija.

Elementarna nepogoda za požare koji su poharali više od 3500 hektara na područjima općina Orebić, Janjina, i Ston, te 1800 hektara na području općine Smokvica na Korčuli proglašena je 27. srpnja 2015. godine, a osim što su se Milanović i članovi njegove Vlade prošetavali s vatrogascima obećavajući pomoć na sva usta, ništa se nije dogodilo. Kako proizlazi iz odgovora Ministarstva financija, ni sadašnja Vlada nije ništa bolja.

Salečić: Nismo dobili niti lipe
Načelnik općine Smokvica na Korčuli Lenko Salečić potvrdio nam je također kako žitelji njegove općine još nisu dobili niti lipe. Ukupna šteta na privatnom vlasništvu je 1,7 milijuna kuna, no to nisu jedini troškovi koje je ta općina imala, kaže nam.
-Predali smo prijave koje smo trebali Županijskom povjerenstvu, a oni su to proslijedili Državnom povjerenstvu. Do danas nismo dobili nikakav odgovor, a pogotovo niti jednu jedinu lipu. Nažalost to me ne čudi, jer smo mi osim te elementarne nepogode prije nekoliko godina imali još dvije elementarne nepogode za koje nije isplaćeno niti lipe – rekao je Salečić.

-Osim te štete imali smo još 210 tisuća kuna troška sanacije deponija, kao i 125 tisuća kuna za hranu i piće gasiteljima dok su bili na otoku – napomenuo je on. Na naš upit o tome koji su razlozi za neisplatu tih novaca, Salečić odgovora kako ne vjeruje da uzrok treba tražiti u politici.

-Mislim da je razlog prvenstveno financijski. Rečeno nam je iz Ministarstva financija da na to ne računamo jer jednostavno nema novaca – kaže on. Ogorčen je jer su na području njegove općine ‘defilirali ministri i svašta obećavali’, a na kraju svega od pomoći nije bilo ništa.

-Mnoga područja su nakon što ih je požar spržio bila idealna za pretvaranja u područja za masline, vinovu lozu, ljekovito bilje, a bilo je i mnogih zainteresiranih za to, ali su nam rekli da to nije zakonski moguće – prisjetio se Salečić te upitao za koga se pišu zakoni koji su na snazi?!

Antunica: Sve smo predali, novca nema
Načelnik općine Ston, Vedran Antunica potvrdio nam je kako Stonjani nisu dobili ništa na ime odštete.
-Mi smo uredno predali sve što smo trebali. Pretpostavljam da zbog kraja godine država nije imala novca, onda su došli izbori, nije formirana Vlada tako da uopće ne znam kako reaktivirati tu priču – kaže nam načelnik Antunica te na naš upit odgovora kako je šteta na području njegove općine procijenjena na sedam milijuna kuna.

Skeptičan je oko iznosa isplate uopće, a svjestan je dodaje kako je samo neveliki broj ljudi koristio osiguranje jer im je jednostavno preskupo.

Mratović: To je katastrofa
Načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović napominje kako je procjena štete bila oko dva milijuna kuna na prometnicama, a privatno je bilo osjetno više štete. Dodaje kako su te brojke još i veće kada se pribroje bujice i sve ostalo što se kasnije dogodilo kao neizravna posljedica požara.

-To je žalosno i katastrofa. To se dogodilo usred turističke sezone, a nitko do dana današnjeg nije uputio nekakvu pomoć ni ljudima, ali ni nama. Mi smo kao posljedicu požara imali prije nekoliko mjeseci i bujice tako da su nam stradali i poljski putevi. Sve su to štete u milijunima kuna, a prepušteni smo sami sebi. Svi su se oglušili na naše apele za pomoć – rekao je Mratović te istaknuo kako im je jedina pomogla Dubrovačka biskupija.

Tomislav Ančić: U iščekivanju RH
Načelnik općine Orebić Tomislav Ančić napomenuo je kako je šteta na području njegove općine procijenjena na 14 milijuna kuna. Isplatu tek očekuju.

-Mogu se jedino nadati kako će to uskoro biti isplaćeno. Znamo što se događalo s Vladom, a mi smo pomogli koliko smo god mogli, kome god smo mogli. Grad Dubrovnik i Županija dubrovačko-neretvanska su nam pomogli s 50-ak tisuća kuna, a sa sličnim iznosom nam je pomogla i Dubrovačka biskupija. Oni su sve to još lani napravili, a Republika Hrvatska svoje još uvijek nije – rekao je Ančić.

Uzdaj se u se
Šteta koju su pretrpili Pelješac i Korčula može se raščlaniti u nekoliko različitih stavki tako da su iskazani iznosi vjerojatno manji od stvarno nastale štete. Treba napomenuti kako i prijavljeni iznosi nisu oni koje će država isplatiti, ako uopće išta i uplati. Od novca koje će država dati treba oduzeti sve one koji su dobili ikakvu isplatu od osiguranja, no od stotina prijavljenih slučajeva takvih je, prema našim saznanjima, vrlo malo.

Ostalima preostaje tek uzdat se u one koji ih nikad nisu iznevjerili – same sebe.

Pročitajte još

U GRUŽU Automobil udario pješakinju, prevezena u OB Dubrovnik

Dulist

PROŠLOTJEDNI REKORDER Vozio s 2,52 promila alkohola, dobio kaznu i ostao bez dozvole

Dulist

‘PAPRENA’ KAZNA 23-godišnjak vozio bez dozvole, odbio se zaustaviti

Dulist