Kultura

Glazbeno putovanje Đela Jusića

Glazbeno putovanje Đela Jusića

Autorski koncert Đela Jusića „Ulicama moga Grada“, na kojem su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar, zbor Libertas, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Maroje Brčić na gitari uz maestrovo ravnanje izveden je sinoć, 5. kolovoza ispred Katedrale.

Brojna publika koja se okupila sinoć ispred Katedrale mogla je uživati u nekim dobro poznatim, ali i novijim autorskim kompozicijama maestra Đela Jusića koji je upravo u rođenom Dubrovniku pronašao izvore svojih stvarateljskih nadahnuća, pa je tako i sinoćnji koncert bio posveta Gradu, njegovoj ljepoti i skladu.

Koncert je otvoren ulomcima iz „Andaluzije“, opere u nastajanju, djelima koja su jasno obojena egzotičnim motivima i karakterističnom orkestracijom za živopisno podneblje te španjolske pokrajine. Dramu opere uvjerljivo je predstavila Dubravka Šeparović Mušović, otpjevavši ljubavnu ariju "Ah, Antonio". Gitarist Maroje Brčić, predstavio se „Koncertom za gitaru i orkestar“ i svoje vrhunsko umijeće pokazao kako u brojnim solo kadencama, tako i u dijalozima sa orkestrom.

Praizvedba „Orkestralne suite“ i izvedba „Dubrovačkih kantuna“ publiku su ozarile i podsjetile na Jusićev tipični melos inspiriran bezvremenskom ljepotom Dubrovnika. Solistica Dubravka Šeparović Mušović se na pozornicu vratila izvedbama dva jaka i emotivna ulomka iz oratorija „Istina o Gradu slobode“, a pridružila se zboru i orkestru na bisu „La musica di notte“, omiljenom pjesmom publike koju je maestro Jusić pozvao na zajedničko pjevanje što je publika pozdravila pljeskanjem u ritmu glazbe. Za odlično prenesenu zvučnu sliku orkestra na razglas na ovoj velikoj otvorenoj pozornici ispred Katedrale, pobrinuo se tim ton majstora predvođenih Mariom Mavrinom.

Kozmopolitski i slobodarski duh Grada, bogata kulturna baština, podneblje Mediterana i Levanta te suvremeni glazbeni izričaj, neizbježno su utjecali na rukopis skladatelja, aranžera, dirigenta i gitariste, maestra Đela Jusića. Skladati je počeo 60-tih godina prošloga stoljeća kada je utemeljio Dubrovačke trubadure, a nakon toga i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik.

Skladao je više od tisuću pjesama, od kojih mnoge doživljavamo kao popularne narodne melodije koje se neprekidno izvode diljem svijeta već pola stoljeća pa zaboravljamo da im je autor upravo ovaj najplodniji i najnagrađivaniji hrvatski skladatelj.

Monografija maestra Đela Jusića bit će predstavljena večeras, 6. kolovoza u 21:00 sat u Saloči od zrcala u Narodnoj knjižnici Dubrovnik. Monografiju je uredio bosanskohercegovački književnik i kazališni redatelj Gradimir Gojer, a na predstavljanju će još govoriti estetičar Vojislav Vujanović, novinarka i spisateljica Indira Sorguč Kučuk te novinar, pisac i kazališni redatelj Davor Mojaš.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist