Aktualno

Gdje se smiju držati domaće životinje?

Vijećnici dubrovačkog Gradskog vijeća na sjednici u petak 30. ožujka raspravljat će i o Odluci o držanju domaćih životinja,

kojom se utvrđuju uvjeti i način držanja domaćih životinja na području Grada Dubrovnika. Donošenjem Odluke o držanju domaćih životinja prestala bi važiti Odluka o držanju stoke i peradi iz 1988. godine.

Pod domaćim životinjama smatraju se kopitari (konji, mazge, magarci i mule),papkari (goveda, ovce, koze i svinje), perad (kokoši, guske, pure, patke i ostala perad) i glodavci (kunići). Odlukom nisu obuhvaćeni psi i mačke, te drugi kućni ljubimci, čije je držanje uređeno posebnom odlukom.

Prema toj Odluci, na području naselja Dubrovnik, te u svim dijelovima naselja uz državnu cestu D 8 i županijsku cestu ŽC 6254, zabranjeno je držanje domaćih životinja na udaljenosti od 100 m od najbližeg stambenog objekta. U ostalim naseljima Grada Dubrovnika dozvoljeno je držanje domaćih životinja za potrebe vlastitog domaćinstva na udaljenosti od najmanje 30 m od najbližeg stambenog objekta ako su za to ispunjeni svi higijensko-sanitarni i tehnički uvjeti.

Iznimno dozvoljeno je držanje domaćih životinja za potrebe vlastitog domaćinstva u već izgrađenim manjim gospodarskim objektima, na udaljenosti manjoj od 30 m uz uvjet da su udaljeni 5 m, minimalno 3 m od susjedne parcele ako se radi adaptacija već izgrađenog dijela gospodarskog objekta, te da su udaljeni od stambenih i manjih poslovnih objekata najmanje 12 m, a u dvorištima gdje se to ne može postići 8 m.

Držanje i kretanje domaćih životinja na području Grada Dubrovnika zabranjeno je na javnim površinama, u zaštitnom pojasu javnih cesta, na zaštićenom području oko izvorišta pitke vode, u pojasu oko groblja, na udaljenosti manjoj od 100 m, na udaljenosti manjoj od 100 m od objekata javnog sadržaja te na udaljenosti manjoj od 100 m od objekata u kojima se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost.

Ovom odlukom određene su i novčane kazne u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna za pravne osobe, od 2.500 do 5.000 kuna za fizičke osobe-obrtnike,  te od od 500 do 2.000 kuna za fizičke osobe.

Nadzor nad provođenjem ove Odluke obavlja komunalno redarstvo Grada Dubrovnika, te sanitarna i veterinarska inspekcija prema svojim nadležnostima.
 

Pročitajte još

POČELA IZBORNA ŠUTNJA Kazne za prekršitelje do pola milijuna kuna

Dulist

OSMI LET TJEDNO ZA NEW YORK United Airlines povećava broj letova prema Dubrovniku!

Dulist

ODLIČNE VIJESTI Lapadska škola dobila Snoezelen sobu za djecu s teškoćama u razvoju!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija