Aktualno

Fra Stipe Nosić ispričao je priču o fra Bernardinu Sokolu

Fra Stipe Nosić ispričao je priču o fra Bernardinu Sokolu

U Kaštel Sućurcu, rodnom mjestu fra Bernardina Sokola, bit će 28. rujna 2018. obilježena 74. obljetnica mučeničke smrti ovog hrvatskog glazbenika koji je još za života ušao u stručne strane leksikone.

Sokola su na taj dan 1944. noću uz lažnu optužbu partizani odveli iz samostana Badija pod izgovorom da ga vode ispitivati na Vis. Tijelo mu je međutim more uskoro izbacilo na plažu u Orebiću, gdje ga je skupina mještana pokopala, a poslije toga taj ratni zločin prekrio je veo šutnje. Svjedoci su tek nedavno progovorili, pa se čekaju nadležne službe Hrvatske države da ekshumiraju posmrtne ostatke franjevca glazbenika, kako bi ga se napokon moglo dostojno sahraniti.

U sklopu proslave ovogodišnje obljetnice Sokolove smrti bit će predstavljena knjiga: Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja. Simpozij je, u sklopu manifestacije Dani fra Bernardina Sokola, održan u Kaštel Sućurcu 19. svibnja 2018. Hrvatska pošta događaj je ovjekovječila prigodnom markom s glazbenikovim likom.

Sokol je, između ostalog, od 1929. do 1941. objavio 80 svezaka zbirka za crkvenu i svjetovnu glazbu pod naslovom Pjevajte Gospodinu pjesmu novu.
Njemu je, prema vlastitoj izjavi u pismu koje je pisao nekoliko dana prije smrti, a koje su pripadnici Odjeljenja za zaštitu naroda (OZN) kod uhićenja odnijeli iz njegove redovničke sobe, najveći grijeh bio to što je bio Hrvat. I zaista, u OZN-inu dosjeu Bernardina Sokola, bez datuma rođenja i bez datuma smrti, bez optužbe i bez osude, u spisima koje su krvnici te noći ponijeli sa sobom, a koji su svjetlo dana ugledali 74. godine poslije, podcrtane su rečenice u kojima se spominje Hrvat, hrvatsko.

Sokolova djela poslije II. svjetskog rata uništavana su ili skrivana, a njegovo ime nije se smjelo spominjati. U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu nalazilo se samo nekoliko naslova s njegovim kompozicijama, pa je Franjevački samostan Male braće iz Dubrovnika toj važnoj znanstvenoj instituciji povodom 130. obljetnice Sokolova rođenja darovao primjerke njegovih tiskanih zbirka. Tako su Sokolova djela u samostalnoj Hrvatskoj državi opet postala dostupna glazbenicima i zainteresiranim građanima, te Sokol opet može raditi ono što je za života radio, s drugima pjevati i svirati.

Zbornik radova i opis slavlja prigodom 130. godišnjice Sokolova rođenja bit će u listopadu predstavljen i u Dubrovniku, u gradu u kojem je Sokol kao franjevac duže vremena živio i radio.

fra Stipe Nosić

Pročitajte još

‘STVORENE SMO ZA NEBO’ Promocija knjige Tee Perović

Dulist

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist