Županija

FOTO Završna konferencija projekta Roof Of Rock

FOTO Završna konferencija projekta Roof Of Rock

U Trstu je održana završna konferencija projekta Roof Of Rock – Vapnenac kao zajednički nazivnik prirodne i kulturne baštine duž krške obale Jadranskog mora, u organizaciji Sveučilišta u Trstu – Odjel za matematiku i geofiziku.

Sudjelovale su predstavnice DUNEA-e Helena Brčić i Franica Miloš, DUNEA-ini vanjski stručnjaci – Hrvatski geološki institut, koji je odradio geološka istraživanja pločastog vapnenca i Udruga Dragodid, koja ja radila na kulturnoj i prirodnoj valorizaciji pločastog vapnenca na području Dubrovačko-neretvanske županije. Na završnoj konferenciji prezentirani su rezultati i realizirane aktivnosti projekta te iskustva prikupljena na terenu.
Cilj projekta RoofOfRock, sufinanciranog kroz IPA Prekogranični program Adriatic 2007.-2013., bio je napraviti zajednički plan za održivo iskorištavanje, očuvanje i promicanje pločastoga vapnenca, stvoriti važeće smjernice te unaprijediti pojedinačne i zajedničke sposobnosti očuvanja ovog zajedničkog elementa prirodne i kulturne baštine na krškom dijelu Jadranske obale. Geološka studija utvrdila je najveću pojavnosti pločastog vapnenca u središnjem i jugozapadnom dijelu Hercegovine, središnjim dalmatinskim otocima, poluotoku Pelješcu, području oko Trogira i Benkovca, zapadnom dijelu Istre i sredšnjem dijelu Krasa/Carso u Sloveniji i Italiji.
Korištenje pločastog vapnenca kao građevinskog materijala jedna je od glavnih zajedničkih karakteristika istočnog Jadrana. Cijelom su području, na kojem se provodio projekt, nedostajale zajedničke smjernice za održivo iskorištavanje pločastog vapnenca u prostornom planiranju i područjima zaštite prirodne i kulturne baštine kao i preporuke za izmjenu zakonodavstva u ovim područjima.
Kroz rad Udruge Dragodid dokumentiran je dio vernakularne arhitekture od pločastog vapnenca na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu. Ruralna područja Pelješca i Korčule u velikoj su mjeri ostala netaknuta što daje rijedak uvid u izvorni izgled pučke arhitekture . Također mogu poslužiti kao prototip na kojem se mogu temeljiti buduće akcije za obnovu . Korištenje baštine kroz održivi ruralni eko turizam mogao bi biti veza između prošlosti i tradicije te budućeg razvoja u skladu s Programom ruralnog razvoja. Tri građevine su odabrane kao pokazni primjeri: kuća „U Cvitka“ koja se nalazi u mjestu Donja Nakovana na poluotoku Pelješcu, agrarne kućice u Postrani/Žrnovo i Bobana lazi, Aleja kod Groblja u Vela Luci.
Na konferenciji su također predstavljeni i RoofOfRock WebGIS i aplikacija za mobilne telefone. Sve znanje, rezultati i dokumentacija dobiveni u sklopu projekta uključeni su u sveobuhvatne internetske i mobilne GIS aplikacije pomoću kojih je moguće razmjenjivati sve informacije u vezi s projektom s bilo kojim krajnjim korisnikom, u uredu ili na terenu.
Oni korisnicima omogućuju istraživanje geoloških podataka, slojeva karte, lokacija zgrada i kamenoloma te pregledavanje odabranih 3D modela zgrada zajedno s pripadajućim arhitektonskim elementima. Aplikacija WebGIS korisniku također pruža informacije povezane s ograničenjima te smjernice za korištenje pločastog vapnenca.
Aplikacija WebGIS dostupna je OVDJE. Aplikacija za mobilne telefone također je dostupna za operativni sustav Android na platformi Google Play  i za operativni sustav iOS na platformi Apple App Store .
Regionalna razvojna agencija DUNEA je u sklopu provedbe projekta izdala dvije publikacije. Zajedničke smjernice i preporuke za izmjenu zakonodavstva namijenjene su vlasnicima objekata s ugrađenim pločastim vapnencem i investitorima koji žele upotrijebiti taj prirodni kamen kao ploče za krovopokrivanje, ploče za popločavanje dvorišta, prozorske klupčice ili druge građevinske elemente, izvedbu kamenih kućica ili postavljanje suhozida. Smjernice su također namijenjene i stručnoj javnosti, a izdane su na četiri jezika: engleski, talijanski, slovenski i hrvatski.
Druga publikacija nosi naziv Roof Of Rock i namjenjena je općoj javnosti kako bi predstavila jedinstvo oblika i bogatstvo izraza krške obale Jadranskog mora. Knjiga dokumentira sve važne rezultate i ishode projekta , zajedno sa smjernicama i konkretnim prijedlogom za zakonske promjene koje su hitno potrebne ako želimo sačuvati ovu vrijednu baštinu i u budućnosti.
Glavni nositelj projekta je Geološki zavod Slovenije zajedno s projektnim partnerima : Sveučilište u Trstu – Odjel za matematiku i geofiziku, Općina San Dorligo della Valle/Opčina Dolina, Znanstveno istraživački centar Koper, Javni zavod park Škocjanske jame, Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke – HERAG, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA, Istarska razvojna agencija- IDA, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA d.o.o. dok je pridruženi partner Regija Veneto.

Ukupan proračun projekta je 2.162.389,89 eura (16.444.975,11 kuna) od čega je 85 % sredstava bespovratno osigurala Europska unija, kroz program IPA ADRIATIC , u iznosu od 1.838.031,40 eura (13.978.228,85 kuna).

 

European_Union

Print

Roof of rock

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist