Kultura

FOTO/’PROSULA SE ŠKATULICA’ Predstavljena pjesmarica melografa Krešimira Magdića

Folklorni ansambl Linđo proširio je svoju djelatnost na onu izdavačku pa je u četvrtak predstavljena prva pjesmarica u njihovoj nakladi – ‘Prosula se škatulica’ autora, inače skladatelja, dirigenta, violista i melografa, Krešimira Magdića.

Promocija notne edicija ‘Prosula se škatulica’ odvila se u Linđovoj lađi u Lazaretima, a sadržava 49 od ukupno dvjestotinjak obrada izvornih dalmatinskih klapskih pjesama priređenih za Festival dalmatinskih klapa u Omišu. O pjesmarici uz Magdića govorili su ravnatelj folklornog ansambla Vlaho Kljunak, voditelj omiškog festivala prof. Mijo Stanić te dr. sc. Jakša Primorac. Predstavljanje je pak moderirao dugogodišnji novinar i sam član klape Ragusavecchia Riki Kužnin.

– Posrijedi je pjesmarica izvornih narodnih dalmatinskih napjeva koja je inicirana Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu. Za njegove potrebe sam u proteklih 50 godina prikupljao i priređivao napjeve prvenstveno dubrovačkog kraja. Nakon što sam ih revidirao odlučio sam ih objaviti kako bi one bile štivo klapama lakše, srednje i teške zahtjevnosti da svatko može pronaći nešto za sebe. Još kao djeca slušali smo starije kako pjevaju u voltu od Slobode. U to vrijeme to su uglavnom bile pjesme ansambla Dalmacije, Petra Tralića i drugih. Ansambala koji su uz zabavne dalmoide pjevali i izvorne napjeve koji su bili emitirani na Radio Dubrovniku. Međutim, nestankom tih pjesama, a kako su se javile mnoge nove klape morao sam krenuti u istraživanje arhiva gdje sam pronašao veći dio baštine – rekao je za DuList Krešimir Magdić.

Također, prisjetio se svog prvog susreta s klapskom pjesmom.

– On se dogodio slučajno još u osnovnoj školi u 5. ili 6. razredu. Čuo sam tonski zapis ‘Sjećaš li se zoro bajna’ u izvedbi vokalnog okteta ‘Vela luka’ koji je pjesmu izveo na jedan robusan način glagoljaškog pjevanja koje je u potpunosti odudaralo od onog sintetskog, finog, uglađenog, talijanskim stilom obojenog. Taj pjev me jednostavno osupnuo i privukao na cjeloživotno istraživanje – ispričao je autor ove dragocijene pjesmarice.

Događaj nije mogao proći bez lijepih dalmatinskih nota koje su izvele klape Amfora, Cavtajke, FA Linđo, Kaše, Oštro, Skontradura i Subrenum.

Pročitajte još

ANDRIJA IVANČAN ‘Naše ambicije su velike i ne krijemo ih – želimo biti najbolji ansambl u Hrvatskoj!’

Mia Njavro Banić

‘Lamento i Boogie’, skladba Gordana Tudora posvećena DSO-u i maestru Hutu

Dulist

POSVETA VELIKOM PULITIKI Otvorena dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija