Kultura

FOTO Knežev dvor ispunjen anđelima

FOTO Knežev dvor ispunjen anđelima

„Anđeli iz privatne zbirke u Dubrovniku“ naziv je izložbe otvorene u četvrtak navečer u Kneževu dvoru, a predstavljeno je na njoj oko 150 izložaka, plod aktivne sakupljačke djelatnosti Karmen Gagro duge preko dvadeset godina.

Zbirku sačinjavaju umjetnički predmeti, skulpture, slike, porculan, nakit i primjerci primijenjene umjetnosti s prikazima anđela nastalih u dugom vremenskom razdoblju od 16. stoljeća do naših dana.

Glavnina zbirke se odnosi na barokno razdoblje i drvene i glinene skulpture i slike 17. i 18. stoljeća. No, u zbirci se nalazi i tridesetak anđela od bronce, pozlaćenog bakra i srebra, kao i model anđela koji je bio izrađen za projekt pozlaćenog brončanog kipa koji je trebao sjediti na gredi nosača dubrovačkog mosta preko Rijeke Dubrovačke, a koji su djelo poznatog hrvatskog kipara Zvonimira Lončarića-Ribe. Osim toga, zbirka sadrži i nekoliko rijetkosti, prikaza anđela u judaici i pravoslavlju.

Raznovrsni materijali i tehnike te različiti primjerci umjetničkog obrta otkrivaju svestranost i dobro poznavanje brojnih tehnika i stilskih razdoblja, što je u ovom slučaju bilo moguće dugogodišnjoj muzealki, antikvarki i kolekcionarki, našoj sugrađanki Karmen Gagro.

Priređivanjem izložbe „Anđeli – iz privatne zbirke u Dubrovniku“, nakon prošlogodišnje izložbe „Moje staklo, moja strast“, Dubrovački muzeji nastavljaju s realizacijom programa kojima je cilj upoznati široku publiku sa skrivenim blagom dubrovačkih kućnih „riznica“. Cilj tih programa jest potaknuti i ostale privatne kolekcionare da javnosti predstave sebe i svoje zbirke, te njihovu iznimnu kulturnu, povijesnu i umjetničku vrijednost. Ovim se izložbama također želi istaknuti važna uloga i doprinos kolekcionarske aktivnosti u zaštiti i očuvanju kulturne i povijesne baštine, te dati potpora kolekcionarima u skupljačkoj strasti, trudu i ustrajnosti, koje ulažu u stvaranje i opstanak zbirki kojima se formira velik i raznolik fond predmeta, koji u konačnici čine sastavni dio našega kulturnog naslijeđa – istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Izložbu prati i dvojezični, hrvatsko-engleski katalog u kojemu tekstove autorski potpisuju akademici Radoslav Tomić i Luko Paljetak, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać te vlasnica zbirke Karmen Gagro. Autori koncepcije izložbe su Karmen Gagro, Pavica Vilać i akademik Radoslav Tomić, dok likovni postav potpisuje Marin Gozze.

Izložba ostaje otvorena do 23. rujna 2015.

Foto: mnj

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist