DuList IN

FOTO Istanbul – grad blještavila i suprotnosti

FOTO Istanbul - grad blještavila i suprotnosti

Kako započeti ovaj tekst i najbolje dočarati sve što Istanbul pruža? Najbolje bi bilo započeti ovako: ostavite predrasude i široko otvorenog uma kročite u ovaj nevjerojatan grad koji živi 24 sata bez prestanka.

Učeći i slušajući o ovoj nestvarnoj metropoli, nekadašnjoj prijestolnici rimskog, bizantskog i otomanskog carstva, gradu smještenom na dva kontinenta, Aziji i Europi, omeđenom Crnim i Mramornim morem, našoj očaranosti nije bilo kraja. Bospor ga dijeli, most Galata povezuje.

Bizant, Carigrad, Konstantinopol, Stanbul, Istanbul

Za Istanbulsku avanturu imali smo, na žalost, svega četiri dana na raspolaganju, a prognoza i nije bila obećavajuća. Metro, tramvaj, autobus, sve vodi do najvažnijih turističkih točaka. Vožnja je svega par lira, pa se isplati uložiti u Istanbul Card. Prema Google podacima, u Istanbulu trenutno postoji više od 20 tisuća taksija. Žuti taksiji ne uživaju baš dobru reputaciju, pa se turistima savjetuje kako pri ulasku u taksi obavezno napomenu uključivanje taksimetra. Cjenkanje u taksiju je također poželjno, odnosno obavezno.

Istanbul izgleda poput košnice koji ima više od 15 milijuna stanovnika, spoj zapada i istoka, Europe i Azije… Na svakom koraku netko nešto prodaje, od djece do staraca. Potencijalnog kupca skeniraju pogledom i već znaju kojim će jezikom uzviknuti: „Angelina Jolie, koža, torbe, zlato…!“. Pojam cjenkanja je doveden do savršenstva. Koliko god se cjenkali, prodavač je uvijek na dobitku, bez obzira koliko uspjeli spustiti cijenu. Uz upornost, svakog trgovca krasi osobina uslužnosti. Vrlo rijetko i gotovo nimalo ne govore engleski, ali će se na sve načine potruditi da Vam pronađu upravo ono što ste poželjeli kupiti.

Četiri dana je uistinu premalo kako bi uspjeli vidjeti čak i najosnovije znamenitosti. Ovisno o tome gdje ste smješteni, tramvaj može biti od velike koristi jer vozi do starog dijela gdje je smještena Aja Sofija, Plava džamija, Cisterna, Topkapi palača itd.

Krenimo redom. Najveća znamenitost i simbol ovog grada, bez pretjerivanja, je Aja Sofija ili Hagia Sophia (u prijevodu: Sveta Mudrost). Izvorno je izgrađena kao najveća bizantska crkva u 4. stoljeću, a potom prenamijenjena u džamiju. Odražava izdržljivost kroz stoljeća i različite vladavine, te toleranciju i suživot islamske i kršćanske kulture. Njena bogata unutrašnjost nas je ostavila bez daha s mozaicima, mramornim stupovima i zidnim slikama. Toplo preporučujemo doći što ranije u kupovinu karata i odvojiti minimalno 2 sata za potpun doživljaj. Nedaleko Aja Sofije nalazi se najveća cisterna bazilike nekadašnjeg Konstantinopola. Cisterna je ogromna podzemna komora ispunjena snažnim stupovima i svodovima. Uz lagani šum vode, mističnost prostora i vlagu, nismo imali potrebu otići iz ovog podzemlja.

Odmah iza Aja Sofie nalazi se Topkapi Saraj, veličanstvena palača koja je skoro 400 godina bila glavna rezidencija osmanskih sultana. Ovu kompleksnu građevinu nikako nemojte ostaviti za kraj jer će Vam trebati nekoliko sati za potpuni doživljaj. Svima poznata ljubavna priča između najvećeg sultana od svih – Sulejmana I Veličanstvenog i crvenokose Aleksandre poznate kao Hürrem Sultana započela je upravo u Topkapi palači. Odaje sultana, carska kuhinja, Riznica, prekrasni vrtovi ispunjeni intenzivnim mirisom zumbula… Najviše očekivanja smo imali od dijela palače u kojem se nalazi Harem. Harem ili privatne odaje Sultana – mjesto na kojem je provodio vrijeme sa svojom širom obitelji: majkom, ženama, djecom, miljenicama i konkubinama. Najzanimljiva i najintrigantnija uloga je majke, odnosno svekrve – žene u sjeni koja je povlačila nevidljive konce i bila stvarni vladar svijeta. Djevojka koja je dovedena u palaču za sultanovu ljubavnicu, a možda i miljenicu morala se svidjeti svojoj potencijalnoj svekrvi i obavezno roditi muško dijete. U Haremu se svakodnevno vodio pravi mali rat između svih tih žena. Za posjet Topkapi palači preporučujemo doći što ranije ako prethodnu večer niste zaglavili u jednom od bezbroj klubova jer su redovi za kupovinu karata ogromni.

Grand Bazaar (Kapali Carsi), više od 60 ulica i više od 4000 dućana čini je najvećom i najstarijom natkrivenom tržnicom na svijetu. Naš savjet je da ovdje ne kupujete ništa jer su cijene do tri puta veće nego na drugim mjestima zbog velikog broja turista. Šarenilo, spretni i naporni prodavači i masa zbunjenih turista opijenih blještavilom izloga… U jednoj od bezbroj uličica smo uživale u najboljoj turskoj kavi uz rahat lokum i ostavile svoj pozdrav na novčanici od 20 kuna na ploči među mnogobrojnim svjetskim novčanicama. Ako se već do tad ne pogubite, garantiramo kako će te to iskusiti pokušajem pronalaska Egipatske tržnice začinima (Misir Carsi). Nismo mogli ostati imuni na opijajuće mirise začina, od šafrana, kurkume, currija, te lokalnih slatkiša i čajeva.

Ako uopće postoji centar u Istanbulu, onda bi to bio trg Taxim i pješačka ulica Istiklal Kadesi koja se nalazi u Europskom dijelu grada. Pješačka zona duga 3 kilometra koju dnevno posjeti oko 3 milijuna turista i lokalaca živi 24 sata dnevno. Bogata je poznatim europskim brandovima i raznovrsnim kafićima i restoranima, kao i sinagogama, džamijama, crkvama i različitim obrazovnim institucijama. Najbrži i najjeftiniji dolazak do Taxima jest s metroom.

Poznati, ali i pomalo strani okusi i mirisi

Naša kuhinja ima mnogo sličnosti s turskom i zbog toga nam mnogi tradicionalni specijaliteti nisu strani. Zaista, prava bi šteta bila ne probati sve što je u ponudi, ne dopustiti koji zalogaj više i ne prepustiti se izvrsnim jelima i pićima. Na svakom koraku nude se svježe cijeđeni sokovi od naranče i šipka i tradicionalni pereci sa sezamom (Salep). Potrebno je uvijek pratiti gdje jede dosta ‘lokalaca’ jer tu je hrana definitivno najsvježija i najukusnija. Mesna plata, čevapi s povrćem uz Ayran (blago posoljeni i razrijeđeni jogurt) – idealna kombinacija. Bez svake sumnje, bili smo na slatkim mukama uživajući u tradicionalnim slatkišima poput baklavi, lokuma i halve.

 

Tips and tricks

  • Turci su poznati domaćini i dopustite da vas ponude čajem
  • Nitko ne zna za Hrvatsku, ali svi znaju za Hrvatistan i većinu naših nogometaša (Slaven Bilić s bradom krasi plakate)
  • Cjenkanje je nacionalni sport. Prepustite se. Trgovac je uvijek na dobitku.
  • Zaboravite na sporazumijevanje na engleskom jeziku. Upotrijebite maštu, ruke i noge i eventualno mješavinu „balkanskog“ jezika
  • Plavuše – oprez!
  • Pazite na „rush hour“ ukoliko putujete autobusom ili taksijem možete upasti u gužvu koja traje po 3 sata
  • Po ulicama Istanbula vozi se stihijski – pazite kako prelazite cestu, semafor nema nikakvo značenje
  • Opustite se i prepustite hedonizmu i ležernosti, orijentalnoj glazbi, kavi, čajevima, nargilama uz igru derviša, kasnije i trbušnih plesačica

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist