Kultura

[FOTO] GALERIJA FLORA Izložba ‘Hell is empty’ češke fotografkinje

flora izlozba

U Galeriji Flora u srijedu je otvorena izložba češke fotografkinje i vizualne umjetnice Elis Kondelikove koja je na rezidencijalnom boravku u Gradu. Naziv ‘Hell is empty’ autorica je preuzela od Netflixove mračne horor serije u kojoj se koristi citat Shakespareove ‘Oluje’: ‘Hell is empty and all the devils are here’.

Tematika kojom se umjetnica pozabavila na svojim fotografijama je sveprisutni šireći ratni sukob koji generalizira ratne traume, a autorica ga iskazuje kroz vizualne bljeskove i asocijativne fotografije i video radove koji su nastali za vrijeme njenog boravka u Dubrovniku.

Kondelikova na fotografijama bilježi primarno prazninu koja asocira gubitak doma. Ona fotografije nadovezuje jednu na drugu stvarajući tako povezane grupe koje zaokružuje pjesmama koje je pretipkala na pisaćoj mašini. Poezija je to poljske pjesnikinje Anne Świrszczyńske, poznate i kao Anna Swir, koja je i sama prošla ratnu traumu, citirajući zbirku Building the Barricade. Poeziju Swirove isprepleće s poezijom Semezdina Mehmedinovića iz zbirke Sarajevo blues, napisane i objavljene tijekom opsade Sarajeva.

Izložba se može pogledati do 15. listopada.

Banner 300x250 DU 1

Foto: Galerija Flora

 

Pročitajte još

‘FOTOGRAFIJE’ Otvorena izložba kojom Mara Bratoš obilježava 30 godina stvaralaštva

Dulist

U Krapini otvorena izložba ‘Dva u jedan’ Lucije Perojević i Biserke Orešković

Dulist

FESTIVAL ‘GRAD OD RIJEČI’ Grkeš: Dubrovnik riječima gradi mostove među ljudima i kulturama

Dulist