Koronavirus u Hrvatskoj

Europska agencija za lijekove trebala bi odobriti cjepivo Johnson & Johnson početkom ožujka

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti cjepivo tvrtke Johnson & Johnson početkom ožujka, nakon čega se očekuje njegova distribucija krajem ožujka ili početkom travnja, izjavila je u nedjelju francuska ministrica industrije Agnès Pannier-Runacher, prenosi HRT.

– Zeleno svjetlo Europske unije trebalo bi doći početkom ožujka budući da EMA pregledava sve podatke koje joj je poslao Johnson & Johnson kako bi mogla staviti na tržište to cjepivo – rekla je Agnès Pannier-Runacher.  Prve doze trebale bi stići krajem ožujka ili početkom travnja jer postoji rok za proizvodnju doza, a o tome se još razgovara s laboratorijem. Dodala je i da ovo cjepivo zahtijeva samo jednu dozu, no moguće je da će biti potrebni pojačivači cjepiva, no to još ne znaju.

Za razliku od Pfizerovog ili Modernina cjepiva, ono Johnsona & Johnsona može se transportirati i pohraniti u običnom hladnjaku. Globalno kliničko ispitivanje na uzorku od 44 tisuće ljudi pokazalo je da je cjepivo Johnsona & Johnsona mjesec dana nakon cijepljenja 66 posto učinkovito u sprečavanju ozbiljnog obolijevanja od COVID-a, 100 posto u sprečavanju hospitalizacije i smrti.

Pročitajte još

Evo kako će funkcionirati covid putovnice, koliko će trajati i kada će ih Hrvatska uvesti

Dulist

ŠTO AKO VAM SE GOSTI RAZBOLE? Cebalo: ‘U spremnosti su sekundarni objekt u bolnici i karantenski smještaj u Župi’

Dulist

U Hrvatskoj 1640 novooboljelih, preminulo 40 osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija