Koronavirus u Hrvatskoj

Europska agencija za lijekove trebala bi odobriti cjepivo Johnson & Johnson početkom ožujka

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti cjepivo tvrtke Johnson & Johnson početkom ožujka, nakon čega se očekuje njegova distribucija krajem ožujka ili početkom travnja, izjavila je u nedjelju francuska ministrica industrije Agnès Pannier-Runacher, prenosi HRT.

– Zeleno svjetlo Europske unije trebalo bi doći početkom ožujka budući da EMA pregledava sve podatke koje joj je poslao Johnson & Johnson kako bi mogla staviti na tržište to cjepivo – rekla je Agnès Pannier-Runacher.  Prve doze trebale bi stići krajem ožujka ili početkom travnja jer postoji rok za proizvodnju doza, a o tome se još razgovara s laboratorijem. Dodala je i da ovo cjepivo zahtijeva samo jednu dozu, no moguće je da će biti potrebni pojačivači cjepiva, no to još ne znaju.

Za razliku od Pfizerovog ili Modernina cjepiva, ono Johnsona & Johnsona može se transportirati i pohraniti u običnom hladnjaku. Globalno kliničko ispitivanje na uzorku od 44 tisuće ljudi pokazalo je da je cjepivo Johnsona & Johnsona mjesec dana nakon cijepljenja 66 posto učinkovito u sprečavanju ozbiljnog obolijevanja od COVID-a, 100 posto u sprečavanju hospitalizacije i smrti.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija