Koronavirus u Hrvatskoj

Europska agencija za lijekove trebala bi odobriti cjepivo Johnson & Johnson početkom ožujka

cijepljenje cjepivo100

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti cjepivo tvrtke Johnson & Johnson početkom ožujka, nakon čega se očekuje njegova distribucija krajem ožujka ili početkom travnja, izjavila je u nedjelju francuska ministrica industrije Agnès Pannier-Runacher, prenosi HRT.

– Zeleno svjetlo Europske unije trebalo bi doći početkom ožujka budući da EMA pregledava sve podatke koje joj je poslao Johnson & Johnson kako bi mogla staviti na tržište to cjepivo – rekla je Agnès Pannier-Runacher.  Prve doze trebale bi stići krajem ožujka ili početkom travnja jer postoji rok za proizvodnju doza, a o tome se još razgovara s laboratorijem. Dodala je i da ovo cjepivo zahtijeva samo jednu dozu, no moguće je da će biti potrebni pojačivači cjepiva, no to još ne znaju.

Za razliku od Pfizerovog ili Modernina cjepiva, ono Johnsona & Johnsona može se transportirati i pohraniti u običnom hladnjaku. Globalno kliničko ispitivanje na uzorku od 44 tisuće ljudi pokazalo je da je cjepivo Johnsona & Johnsona mjesec dana nakon cijepljenja 66 posto učinkovito u sprečavanju ozbiljnog obolijevanja od COVID-a, 100 posto u sprečavanju hospitalizacije i smrti.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist