Aktualno

EU PARLAMENT DONIO NOVU UREDBU Do 2030. mnoga ambalaža ide u zaborav

smece otpad ambalaza cistoca20

Europski parlament je donio nove mjere za održiviju ambalažu i smanjenje ambalažnog otpada u Europskoj Uniji, kako piše na stranici EP-a. Uredbom donesenom s 476 glasova za, 129 protiv i 24 suzdržana želi se riješiti problem stalno rastućeg otpada, uskladiti pravila unutarnjeg tržišta i poticati kružno gospodarstvo. Pravila, koja su privremeno dogovorena s Vijećem Europske Unije, uključuju ciljeve za smanjenje ambalaže koja uključuju 5 posto manje ambalaže do 2030. godine, 10 posto do 2035. godine i 15 posto do 2040. godine.

Od država članica se zahtijeva da osobito smanje količinu plastičnog ambalažnog otpada. Kako bi se smanjila nepotrebna ambalaža, određen je udio praznog prostora za skupnu i transportnu ambalažu te ambalažu za e-trgovinu koji ne smije prelaziti 50 posto. Proizvođači i uvoznici također će morati osigurati da težina i volumen ambalaže budu svedeni na minimum.

Od 1. siječnja 2030. određene vrste jednokratne plastične ambalaže bit će zabranjene. To su, među ostalim, ambalaže za neobrađeno svježe voće i povrće, ambalaže za namirnice i pića koja se konzumiraju u kafićima i restoranima, pojedinačna pakiranja kao što su začini, umaci, vrhnje za kavu, šećer te putna pakiranja za toaletne proizvode i vrlo lagane plastične vrećice, odnosno one manje od 15 mikrona.

Predviđeni su posebni ciljevi za 2030. godinu u pogledu ponovne upotrebe ambalaže za alkoholna i bezalkoholna pića, osim npr. za mlijeko, vino, aromatizirano vino i jaka alkoholna pića, te transportne, prodajne i skupne ambalaže. Pod određenim uvjetima države članice mogu odobriti petogodišnje izuzeće od tih zahtjeva.

Krajnji distributeri pića i hrane ‘za van’ morat će potrošačima omogućiti da donesu vlastitu posudu. Također će morati nastojati da do 2030. godine ponude 10 posto proizvoda u ponovno upotrebljivoj ambalaži.

Sva ambalaža, osim ona od laganog drva, pluta, tekstila, gume, keramike, porculana i voska, morat će se moći reciklirati uz ispunjavanje strogih kriterija. Mjerama su također obuhvaćeni minimalni udjeli recikliranog sadržaja za plastičnu ambalažu i minimalni ciljevi recikliranja prema težini ambalažnog otpada.

Do 2029. godine 90 posto jednokratnih plastičnih i metalnih spremnika za pića koji su manji od tri litre, morat će se prikupljati odvojeno, odnosno putem sustava povratne naknade ili drugih rješenja koja osiguravaju postizanje ciljeva prikupljanja.

Isto tako, kako bi se spriječili štetni učinci na zdravlje, uredba sadržava zabranu upotrebe takozvanih ‘vječnih kemikalija’, koje su perfluorirane i polifluorirane alkilne tvari ili PFAS-ovi, iznad određenih granica u ambalaži koja dolazi u dodir s hranom.

Pročitajte još

Svjetski turistički novinari: ‘Hrvatska je sigurna zemlja i ima dobar omjer cijene i kvalitete’

Dulist

OBAVIJEST ELEKTROJUGA Tko je bez struje u utorak i srijedu?

Dulist

Zdravstvene ustanove pregovarat će s HZZO-om o cijenama usluga

Dulist