Koronavirus u Hrvatskoj

EPIDEMIOLOGINJA MAYER Brojke su bolje nego lani, četvrti val sigurno će biti kraći i blaži

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer gostujući u Studiju 4 komentirala je trenutnu situaciju s pandemijom te pojavu četvrtog vala.

-Brojke koje sada imamo jesu povećanje u odnosu na prošli tjedan, ali ako gledamo isto razdoblje prošle godine – brojke su puno bolje, zahvaljujući i suradnji građana i pridržavanju mjera – rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

– I upravo zahvaljujući novostečenim navikama taj četvrti val koji je sada na početku će sigurno biti blaži i kraće će trajati, naravno, ako ćemo imati zadovoljavajući odaziv na cijepljenje – poručila je Meyer.

Rekla je i da je 50 posto cijepljenih “u redu brojka”, ali da ta brojka mora biti viša, te da je ispod očekivanog.

– Naravno da je cijepljenje nama jedini spas, i pridržavanje mjera. Jedno bez drugog ne ide – poručila je Mayer.

Istaknula je kako cijepljene osobe imaju puno blaže simptome i brže se oporavljaju.

– A da ni ne kažem da ni ne završe u bolnici, odnosno, nije im potrebna hospitalizacija, nego se to može riješiti kod kuće, odnosno u ambulantama – rekla je Mayer.

Na pitanje koliko se kod Covid-potvrda uzima u obzir situacija da se i cijepljeni mogu zaraziti i širiti zarazu, Mayer je odgovorila kako ništa u životu nije sto posto sigurno.

– Potvrda nam je samo znak da smo se cijepili. Potvrda nam je ulaznica na određena događanja. Naravno, i na događanjima se očekuje da ljudi ipak održavaju razmak, da paze, da dezinficiraju ruke – rekla je Mayer.

Naglasila je da cijepljeni mogu prenositi bolest, ali u puno manjoj mjeri.

Pročitajte još

Hrvatska se i dalje ‘crveni’

Dulist

U Hrvatskoj 1373 nova slučaja, manje pacijenata na bolničkom liječenju

Dulist

U županiji 31 novooboljeli, od toga 11 iz Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija