Koronavirus u Hrvatskoj

EPIDEMIOLOGINJA MAYER Brojke su bolje nego lani, četvrti val sigurno će biti kraći i blaži

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer gostujući u Studiju 4 komentirala je trenutnu situaciju s pandemijom te pojavu četvrtog vala.

-Brojke koje sada imamo jesu povećanje u odnosu na prošli tjedan, ali ako gledamo isto razdoblje prošle godine – brojke su puno bolje, zahvaljujući i suradnji građana i pridržavanju mjera – rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

– I upravo zahvaljujući novostečenim navikama taj četvrti val koji je sada na početku će sigurno biti blaži i kraće će trajati, naravno, ako ćemo imati zadovoljavajući odaziv na cijepljenje – poručila je Meyer.

Rekla je i da je 50 posto cijepljenih “u redu brojka”, ali da ta brojka mora biti viša, te da je ispod očekivanog.

– Naravno da je cijepljenje nama jedini spas, i pridržavanje mjera. Jedno bez drugog ne ide – poručila je Mayer.

Istaknula je kako cijepljene osobe imaju puno blaže simptome i brže se oporavljaju.

– A da ni ne kažem da ni ne završe u bolnici, odnosno, nije im potrebna hospitalizacija, nego se to može riješiti kod kuće, odnosno u ambulantama – rekla je Mayer.

Na pitanje koliko se kod Covid-potvrda uzima u obzir situacija da se i cijepljeni mogu zaraziti i širiti zarazu, Mayer je odgovorila kako ništa u životu nije sto posto sigurno.

– Potvrda nam je samo znak da smo se cijepili. Potvrda nam je ulaznica na određena događanja. Naravno, i na događanjima se očekuje da ljudi ipak održavaju razmak, da paze, da dezinficiraju ruke – rekla je Mayer.

Naglasila je da cijepljeni mogu prenositi bolest, ali u puno manjoj mjeri.

Pročitajte još

U Hrvatskoj 7548 novih slučajeva, preminulo 55 osoba

Dulist

U županiji 483 novooboljele osobe, preminuo Dubrovčanin

Dulist

Na 139 testiranih, 20 novooboljelih. Jedna osoba preminula

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija