Aktualno

EBRD prekršila svoja pravila kod ulaska u projekt HE Ombla

HE Ombla

Nakon više od dvije godine završen je proces žalbenog postupka pri Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) pri čemu je zaključeno da je EBRD prekršila svoje procedure kad je odobrila projekt financiranja izgradnje hidroelektrane Ombla prije nego je bila napravljena studija utjecaja na prirodu.

Kako stoji u priopćenju Zelene akcije, preporuke iz ovog žalbenog postupka će se uzeti u obzir prilikom donošenja nove socijalno-okolišne politike EBRD-a, u proljeće 2014.

Zelena akcija u svom priopćenju ističe kako je još 2011. godine, uz partnerske organizacije, upozorila EBRD da ne odobrava zajam HEP-u za ovaj projekt, nakon čega je zajam ipak odobren u iznosu od 123,2 milijuna eura pod uvjetom da se naprave dodatne studije bioraznolikosti.

– Kako EBRD nije pokrenuo postupak cijelovite procjene utjecaja na okoliš, Zelena akcija je, uz pomoć europske mreže Bankwatch, pokrenula službeni žalbeni postupak za EBRD-ove projekte. Povrh toga, nalazi istraživanja bioraznolikosti izvora Omble, su pokazali, kako je ovo jedno od područja s najvećom bioraznolikošću, te kako bi izgradnja hidroelektrane trajno devastirala taj krški ekološki špiljski sustav – ističe se u priopćenju.

– Kako se ovo područje nalazi u nacionaloj ekološkoj mreži, te u europskoj Ekološkoj mreži (NATURA 2000), da bi se ovakav projekt realizirao, potrebno je dokazati kako su društvene i ekonomske koristi daleko veće od štete za prirodu. Tako nešto je za slučaj HE Ombla doista teško dokazati, pa je poništenje ugovora između EBRD-a i HEP-a o financiranju izgradnje hidroelektrane u svibnju 2013. godine bilo razumno rješenje – kažu iz Zelene akcije.

Zelena akcija smatra kako sliv rijeke Omble treba pod hitno zaštiti ne samo zato što je žarišno područje bioraznolikosti na Europskom nivou, već i zbog zaštite izvora pitke vode za Grad Dubrovnik.
– S obzirom na površinu sliva, upućujemo apel Ministarstvu zaštite okoliša i prirode da pokrene postupak prekogranične zaštite, kako bi se smanjilo zagađenje i osigurala kvalitetna pitka voda – kažu iz ZA te nadalje ističu:

– HEP treba obustaviti sve radove oko eventualnog nastavka projekta, uključivo i parcelizaciju i otkup zemljišta, a Grad Dubrovnik u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode treba poduzeti mjere za smanjenje prekograničnog zagađenja i utjecaja te pripremiti projekt izgradnje pročišćivaća za pitku vodu i osigurati financijska sredstva iz strukturnih fondova Europske unije – stoji u priopćenju Zelene akcije.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist