Aktualno

Dubrovnik neće zaboraviti

Odbor za obilježavanje dvadesete obljetnice napada na šire dubrovačko područje uputio je tekst koji će u petak ujutro biti pročitan u svim osnovnim i srednjim školama na području Županije. Tekst prenosimo u cijelosti:

 Dvadeset godina prošlo je od 1. listopada 1991. godine kada je tzv. Jugoslavenska narodna armija, u sklopu agresije na Republiku Hrvatsku, otpočela s dugo pripremanim općim napadom na dubrovačko područje. Predvodeći srpske i crnogorske dragovoljce i plaćenike, za osvajanje juga Hrvatske Generalštab tzv. JNA, koja se u potpunosti stavila u službu srpskog nacionalističkog programa stvaranja „Velike Srbije“, osniva svoju Drugu operativnu grupu i angažira neprimjereno veliku vojnu silu.
 
Ukupne neprijateljske snage, namijenjene osvajanju prostora hrvatskog Juga, od Prevlake do doline Neretve, činilo je između 11.000 i 13.000 vojnika užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa, te pripadnici 9. VPS Boka, uz značajnu potporu zrakoplovstva, te više od 120 teških topničkih oružja kao i oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera.
 
Opća vojna slabost i nepripremljenost Republike Hrvatske za nametnuti rat, te izostanak očekivane političke i vojne pomoći međunarodne zajednice, odlučno su utjecali na kašnjenje i nedostatno provođenje potrebnih priprema za uspješnu obranu i na dubrovačkom području.
 
Ujedno je postojalo i vrlo rašireno vjerovanje kako Dubrovnik neće ni biti napadnut, budući je poznat u svijetu kao Grad kulture i umjetnosti, koji je od 1979. pod zaštitom UNESCO-a.
 
U prilog tome govorile su i činjenice o malom broju srpskog stanovništva, koje je živjelo na dubrovačkom području, a pogotovo što od 1971. ovdje nije bilo postrojbi JNA, njenih vojarni ni strateški važnih vojnih objekata.
 
Stoga se na crtama obrane dugim više od 200 km, nasuprot brojnoj i dobro naoružanoj agresorskoj vojnoj sili, našlo oko 750 slabo naoružanih branitelja, pripadnika postrojbe ZNG Dubrovnik, PU dubrovačko-neretvanske i dragovoljaca iz sastava Teritorijalne obrane.
 
Zahvaljujući isključivo velikom herojstvu branitelja neprijatelj je već u prvim okršajima doživio neočekivane poraze i pretrpio značajne gubitke, a posebno prvog dana napada na Čepikućama, Osojniku, Brgatu i Prapratnu.
 
Koristeći ogromnu nadmoć u broju i naoružanju neprijatelj je na istočnom dijelu ratišta do 5. listopada zauzeo Konavle do Radovčića, a na zapadu ušao u Slano i presjekao Dubrovniku posljednju kopnenu vezu s ostalim dijelovima Hrvatske.
 
Nesmiljenom žestinom agresija se nastavila svakodnevnim napadima, praćenim protjerivanjem stanovništva, nepotrebnim razaranjem i pljačkom te je koncem listopada 1991. agresor izbio na same prilaze Gradu u kome je bez struje, vode i redovitog snabdijevanja hranom ostalo više od 50 000 stanovnika.
 
O snazi napada rječito govore podaci Medicinskog centra Dubrovnik, prema kojima je samo tijekom prvog mjeseca agresije poginulo 52, a ranjeno više od 200 osoba.
 
I pored svega dubrovački branitelji su uspjeli spriječiti ulazak neprijatelja u Grad, sačuvati njegovu Slobodu, te učvrstiti crtu obrane od Belvedera, preko Srđa do Sustjepana. U studenom i prosincu 1991. uslijedili su zasigurno najteži dani, stradanja i razaranja u višestoljetnoj povijesti Dubrovnika. U napadima od 8.-14. studenog i 6. prosinca na uže gradsko područje palo je oko 5.000 topničkih projektila, te poginulo 53, a ranjeno više od 180 osoba, porušeni su brojni civilni i gospodarski objekti kao i visokovrijedni spomenici kulture.
 
Samo u napadu 6. prosinca povijesnu jezgru Dubrovnika pogodilo je više od 600 topničkih projektila. Nijedan dio ove svjetske kulturne baštine nije ostao neoštećen, devet objekata je u potpunosti izgorjelo, a 461 zgrada pretrpjela je teža oštećenja. Tog dana samo je Stradun izravno pogođen s 45, a franjevački samostan s 37 razornih projektila, ali Grad nije pao.
 
Herojskom obranom Grada dubrovački branitelji su porazili agresora, te zajedno sa svim građanima koji su ostali u svom gradu, svojom hrabrošću i žrtvom ispisali najsvjetlije stranice bogate dubrovačke povijesti. Bezumnim razaranjem Grada i ubijanjem njegovih stanovnika, svi dotadašnji uspjesi neprijatelja pretvorili su se u odlučujući politički poraz. Svjetska zajednica više nije mogla zatvarati oči pred brojnim ratnim zločinima i razaranjima, u kojima je ispoljena bezumna mržnja prema hrvatskom narodu i koji su svjedočili o stvarnom karakteru srpsko – crnogorskog agresora i agresije.
 
Tako je stradanje i herojstvo Dubrovnika Hrvatskoj donijelo veliku prednost u međunarodnim odnosima i dalo odlučujući doprinos širenju istine o pravednoj borbi hrvatskog naroda, a time i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.
 
Naše stalno nastojanje za iznalaženjem zajedničkog načina obilježavanja  početka agresije na dubrovačko područje 1991. te očuvanja sjećanja na značajne obljetnice iz Domovinskog rata, svjedoči o postojanju svijesti i odlučnosti svih nas da se ne zaboravi. Na tragu ovih nastojanja predlažemo Vam da svoj prinos date organiziranjem što većeg broja posjeta Spomen sobi poginulih dubrovačkih branitelja u palači „Sponza“ i izložbi „Dubrovnik u Domovinskom ratu“ u tvrđavi Imperijal na Srđu.
 
Na to nas obvezuju 184 poginula dubrovačka branitelja i 92 civilne žrtve, preko 1500 ranjenih, 423 zatočenika srpskih koncentracijskih logora, više od 33 000 prognanika i izbjeglica, uništeni brojni spomenici kulture, gospodarski i civilni objekti. Između ostalog, na dubrovačkom području, bez svojih domova ostala je 7 771 obitelj, a njih 2 127 je u potpunosti uništeno.
 
Stoga je ovaj dan najbolja prigoda za još jednom reći veliko HVALA svim dubrovačkim braniteljima i građanima koji su sačuvali slobodu hrvatskog Juga i time dali svoj nemjerljiv doprinos konačnoj pobjedi hrvatskog naroda u Domovinskom ratu te stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske, a minutom šutnje odati počast svima onima koji su  na oltar Domovine nesebično položili svoje živote.
 
 
Odbor za obilježavanje 20-te obljetnice napada na dubrovačko područje 1991. godine

Pročitajte još

RAZGOVOR: MATO BUTIJER Apsolutno sam siguran da će se žalba za placu u Gružu riješiti u našu korist

Leona Rašica

‘Kvadrat’ građevinskog zemljišta u našoj županiji 200, a u Požeško-slavonskoj 18 eura

Dulist

Predstavljena knjiga ‘Od mrvice do lavice’ Karmen Kmetović Prkačin

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija