Aktualno

Dubrovnik bez ijednog saborskog zastupnika, Kujundžić izgurao Frankovića?

frankovic kujundzic 1

Nakon što je obrađeno nešto više od 56 posto biračkih mjesta postaje sve očitije kako Dubrovnik neće imati svog saborskog zastupnika u ovom sazivu ili će imati samo jednog. Iako broj osvojenih mandata oscilira ovisno o prebrojanim listićima, gledajući samo trenutne rezultate po kojima je HDZ u X. izbornoj jedinici osvojio sedam mandata, Narodna koalicija pet, a Most dva mandata, u Sabor iz Grada ne ulazi nitko.

No, gledajući preferencijalne glasove nositelj liste HDZ-a Damir Krstičević osvojio je (prema stanju u 23 i 30) 33,34 posto, a Milan Kujundžić 13,36 posto. To ukratko znači da Kujundžić preskače svoje kolege s liste i ide izravno u Sabor, a cijela lista se pomiče za jedno mjesto.
Time je iz saborskih fotelja ispao Mato Franković kao sedmi na listi, a naravno i 12. na listi Sanja Putica te predstavnica Neretve Marija Vučković.
Kao ‘utjeha’ ostaje HDZ-ov Korčulanin Branko Bačić kao treći na listi, te njegov suotočanin Davor Penić kao peti na listi Narodne koalicije.
Most nezavisnih lista na svom 4. mjestu liste nosi Mara Kristića, no prema sadašnjoj situaciji teško da će ponovno zasjesti u saborske klupe.
Također, jedan od izglednijih kandidata bio je i Hrvoje Kukuljica kao nositelj liste Živog zida, no oni u X. izbornoj jedinici nisu prešli izborni prag.

Moguće kombinacije
No, nije sve ‘izgubljeno’, pa tako ovisno o tome tko bude sastavljao Vladu još uvijek postoji mogućnost da u Sabor uđe i Franković, ali i Maro Kristić.
Naime, Mostovci gataju s trećim graničnim mandatom, a ako Vladu budu sastavljali HDZ i Most, izgledno je da će Damir Krstičević biti imenovan na mjesto ministra branitelja ili obrane. Peti na listi, bivši ministar graditeljstva Lovro Kuščević također će izgledno ili ponovno na ministarsku poziciju ili na neku drugu poziciju u Vladi, a time bi se mogao otvoriti prostor za Mata Frankovića.
Također, uz pretpostavku da Božo Petrov ponovno pođe u izvršnu vlast, a Most osvoji tri mandata Maro Kristić će ponovno zasjesti u saborske klupe.

Franković: Čestitam Kujundžiću
-Manje biračko tijelo kod nas znači da kandidati s područja Splita imaju veću šansu za dobivanje preferencijalnih glasova. U Dubrovniku sam dobio i više glasova od generala Krstičevića, ali na razini cijele izborne jedinice nisam mogao skupiti dovoljno preferencijalnih glasova da pređem granicu. Kako sad stvari stoje Milan Kujundžić sigurno ulazi u Hrvatski sabor i nisam tužan zbog toga, čestitam mu. Mene veseli pobjeda u Dubrovniku i siguran sam da će u Vladi i Saboru Dubrovnik dobiti pažnju koju zaslužuju – rekao je Franković te na naš upit potvrdio kako će najvjerojatnije ući u Sabor ako Damir Krstičević bude imenovan na neku od ministarskih pozicija.
-Ako general Krstičević ili Lovro Kuščević pođu u ministarstva ja ću vjerojatno ući u Sabor, ali najvažnije od svega je bilo da se osvoji sedam ključnih mandata koji će doprinijeti ukupnoj pobjedi HDZ-a na razini RH – rekao je Franković.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist