DuList IN

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DNVX-a na Spotifyju sluša dva milijuna ljudi, a Fedde le Grand je puštao njegove pjesme u svojoj emisiji

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DNVX-a na Spotifyju sluša dva milijuna ljudi, a Fedde le Grand je puštao njegove pjesme u svojoj emisiji

Dvadesetogodišnji glazbeni producent elektronske glazbe i DJ Marko Franović u svijetu – da, u svijetu! – poznatiji kao DNVX. Marko je naš ovotjedni sugovornik u rubrici Dubrovčani izvan Grada, kao fantastičan mladi umjetnik koji je krenuo producirati 2016. godine… A trenutno živi u Amsterdamu. Pročitajte njegovu priču!

– Od 2016. sam potpisao ugovore sa raznim producentskim kućama kao sto su Spinnin Records, Loud Memory (Sony Belgium), Zero Cool, Crash & Smile, One Seven Music, Enforce Records itd. Također sam dobio potporu od mnogih poznatih DJeva koji su puštali moje pjesme u njihovim radijskim emisijama, a neki od njih su Dada Life, Showtek, Danny Avila, Will Sparks, Fedde Le Grande… – Naglašava nam Marko. Na Spotifyju trenutno ima preko šest milijuna ukupnih pregleda na svoje pjesme, te preko dva milijuna ukupnih slušatelja. Impresivno, zar ne?

Impresivne suradnje
– Imam dosta suradnji sa drugim producentima te smatram da je to zapravo dosta bitno, sve kako bi pjesma postigla pun potencijal. Neke od najznačajnijih suradnji su mi sa producentima kao što su Martin Mix (Replaced), Smurfy (Precious Time), TOO MUCH (CRAZY), J Fabric ( How I Do It, Paparazzi, On My Face), Kocmo (Mad)… – Marko nam dalje navodi. Trenutno živi i djeluje u Amsterdamu, jednom od svjetskih centara elektronske glazbe.

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DNVX-a na Spotifyju sluša dva milijuna ljudi, a Fedde le Grand je puštao njegove pjesme u svojoj emisiji

– Amsterdam me oduševio! Scena elektronske glazbe je stvarno dosta razvijena, te ima puno raznih festivala, klubova i događaja koji se odvijaju tijekom cijele godine. Imao sam također dosta prilika za sebe, primjerice upoznati se sa timom producentske kuće s kojom sam potpisao ugovor, kao i održati livestream na njihovom kanalu – naglasit će dalje naš uspješni mladi producent.

Kako je krenuo njegov glazbeni put?
– Sviram gitaru već od osnovne, te zapravo s time sam i krenuo kad sam saznao da je glazba ono što volim. Sviro sam u više rock bendova te sam čak i nedavno imao nastup. Da se ne bavim produciranjem definitivno bi se više posvetio tom žanru glazbe. Općenito najviše slušam elektronsku glazbu ali također volim slušati i grupe kao što su AC/DC, Whitesnake, Mötley Crüe, Guns N’ Roses… – ističe nam.

Čestitali smo Marku na uistinu zanimljivom podatku, a taj je preko šest milijuna streamova na Spotify te preko dva milijuna ukupnih slušatelja na Spotify. Na njegovom soundcloud profilu je preko 250 tisuća pregleda. To su fantastične brojke! Ali, koliko rada i truda stoji iza toga?

– Stoji naravno dosta rada i truda, ali iako jest teško doći do tih brojka, ne bih rekao da je bilo nešto naporno. Radio sam ono što volim te nisam odustao i mislim da s vremenom samo može ići na bolje – ističe dalje.

Prva pjesma
Pjesme su mu postavljene na sveukupno preko 30 000 Spotify Playlista. A koja je bila prva?
– Prva se distribuirana pjesma, s producentskom kućom Wowland Records, zove ‘Bouncin’. Iako se ne sjećam točno prve postavljene pjesme, pretpostavljam da je to bila upravo ta prva pjesma, s obzirom da producentske kuće općenito također pomažu u promoviranju pjesme – naglasit će dalje. Trenutno radi na još par covera u house žanru, te ima još par radova i kolaboracija u tijeku, naglašava.

– Ne mogu ništa još otkrivati ali kad dođe vrijeme sve ću najaviti preko društvenih mreža! – iskreno će Marko. Za kraj, popričali smo i malo ‘lokalnije’. Primjerice, koliko često stigne doći doma…

– Mislim da je stvarno dobra promijena izaći malo iz grada, ipak je to stvarno mali grad kad usporedim sa, na primjer, Amsterdamom. Naravno, zafali mi nekad Dubrovnik, ali često se znam i vratit malo za praznike – iskreno će Marko.

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] DNVX-a na Spotifyju sluša dva milijuna ljudi, a Fedde le Grand je puštao njegove pjesme u svojoj emisiji

Što misli o našoj klupskoj sceni, kad je bio njen najbolji momenat i bi li htio vidjeti, odnosno čuti neko poznato ime u Gradu? Ili pak sam postaviti neki događaj? O da!

– Smatram da Hrvatska ima jako dobro razvijenu scenu ljeti. Imamo događaje kao Ultra Europe te više dobrih klubova za koje znam da dovode poznate DJeve. Međutim, ne mogu reć da sam zadovoljan s scenom tijekom cijele godine te ne smatram da je toliko jaka kad usporedim s državama kao što su Nizozemska ili Belgija. Naravno volio bi postaviti i svoj događaj, ali sve u svoje vrijeme – zaključuje naš mladi sugovornik, za koga ćemo, vjerujemo, itekako još čuti!

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist