Grad

DUBROVAČKI MUZEJI: Anastazija je jedna od mačaka koje borave oko Dvora. To se neće promijeniti

DUBROVAČKI MUZEJI: Anastazija je jedna od mačaka koje borave oko Dvora. To se neće promijeniti

Odmah po uklanjanju Anastazijine kućice s trijema Kneževa dvora zatražili smo komentar Dubrovačkih muzeja na taj potez. Odgovor nam je upravo pristigao, a u njemu iz Muzeja podsjećaju kako je povijesna jezgra Dubrovnika zaštićena kao lokalitet UNESCO-ove svjetske baštine zbog svog jedinstvenog urbanističkog sklada i kroz stoljeća očuvane cjeline planiranog srednjovjekovnog grada.

-Dubrovnik jest živi grad i u njemu, dakako, žive i ljudi i različite životinje, uključujući i mačke. No, nikome nije dozvoljeno intervenirati u jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu, a posebno ne gradnjom zakloništa ili nastambi. Vjerujemo da ne treba posebno isticati kako je Knežev dvor najvažnija javna zgrada u Dubrovniku te da predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture najviše kategorije. Zadatak Dubrovačkih muzeja, kao baštinske institucije, jest da odgovorno skrbi o baštini koja im je povjerena na upravljanje. Nadalje, treba kazati i da je u povijesnoj jezgri zabranjeno postavljanje skloništa ili hranilišta za životinje te da je svih ovih okolnosti svakako svjestan i gospar koji je kućicu postavio budući da je pri postavljanju istaknuo kako za nju nema dozvolu te je spreman platiti kaznu – odgovorili su iz Dubrovačkih muzeja.

-Moramo istaknuti i da je mačka o kojoj je riječ jedna od nekoliko gradskih mačaka koje cijeli svoj život žive na gradskim ulicama i, u slučaju potrebe, zaklon traže u dostupnim prostorima. Sve one se kreću i borave oko Dvora i na njegovu trijemu i ništa se u tom smislu ne mijenja – zaključili su iz Dubrovačkih muzeja.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist