Grad

DUBROVAČKI MUZEJI: Anastazija je jedna od mačaka koje borave oko Dvora. To se neće promijeniti

Odmah po uklanjanju Anastazijine kućice s trijema Kneževa dvora zatražili smo komentar Dubrovačkih muzeja na taj potez. Odgovor nam je upravo pristigao, a u njemu iz Muzeja podsjećaju kako je povijesna jezgra Dubrovnika zaštićena kao lokalitet UNESCO-ove svjetske baštine zbog svog jedinstvenog urbanističkog sklada i kroz stoljeća očuvane cjeline planiranog srednjovjekovnog grada.

-Dubrovnik jest živi grad i u njemu, dakako, žive i ljudi i različite životinje, uključujući i mačke. No, nikome nije dozvoljeno intervenirati u jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu, a posebno ne gradnjom zakloništa ili nastambi. Vjerujemo da ne treba posebno isticati kako je Knežev dvor najvažnija javna zgrada u Dubrovniku te da predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture najviše kategorije. Zadatak Dubrovačkih muzeja, kao baštinske institucije, jest da odgovorno skrbi o baštini koja im je povjerena na upravljanje. Nadalje, treba kazati i da je u povijesnoj jezgri zabranjeno postavljanje skloništa ili hranilišta za životinje te da je svih ovih okolnosti svakako svjestan i gospar koji je kućicu postavio budući da je pri postavljanju istaknuo kako za nju nema dozvolu te je spreman platiti kaznu – odgovorili su iz Dubrovačkih muzeja.

-Moramo istaknuti i da je mačka o kojoj je riječ jedna od nekoliko gradskih mačaka koje cijeli svoj život žive na gradskim ulicama i, u slučaju potrebe, zaklon traže u dostupnim prostorima. Sve one se kreću i borave oko Dvora i na njegovu trijemu i ništa se u tom smislu ne mijenja – zaključili su iz Dubrovačkih muzeja.

Pročitajte još

PROBNA VOŽNJA ELEKTRIČNOG MANA Gradonačelnik: ‘Stali smo iza Libertasa i osigurali iste cijene građanima’

Dulist

VIDEO / SLAVLJE SE NASTAVLJA! Veseli maturanti na Pilama

Dulist

KOD GIMNAZIJSKE SPORTSKE DVORANE Održana komemoracija za Stjepana Wollitza

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija