GradUrednički izbor

OTVOREN AKVARIJ! Rekonstrukcija trajala godinu i pol, svaki bazen koštao oko milijun kuna

OTVOREN AKVARIJ! Rekonstrukcija trajala godinu i pol, svaki bazen koštao oko milijun kuna

Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku upriličio je u četvrtak svečano otvorenje preuređenog dubrovačkog Akvarija.

-Nakon skoro 18 mjeseci otvaramo Akvarij. Renovirali smo dio Akvarija, dakle tri najveća bazena. Bili su ukopani prije, sada su dignuti iznad razine zemlje. Organizirani su drukčije, na način da pokušavamo naglasiti ekološke teme. Rekonstrukcija Akvarija je dio nove turističke ponude, a u smislu da se razvija novi turistički proizvod. To je ‘Plava karta’. Ljudi će s njome moći posjetiti nove turističke rute u regiji – ulaznica s kojom će se moći posjetiti više lokaliteta u regiji – od Dubrovnika, Kotora do Mostara – naglasio je ravnatelj Instituta za more i priobalje pri Sveučilištu u Dubrovniku, Nenad Antolović. Jedan od noviteta je aplikacija za mobilne uređaje putem kojih se može dobiti više informacija, među ostalim, o morskom svijetu u Jadranu.

OTVOREN AKVARIJ! Rekonstrukcija trajala godinu i pol, svaki bazen koštao oko milijun kuna

Akvarij će za javnost biti otvoren u petak, 1. travnja u vremenu od 10 do 16 sati, svakim danom osim ponedjeljka. Antolović je naglasio da će tijekom svibnja mijenjati radno vrijeme. Cijena ulaznice je 60 kuna, a za građane Dubrovnika će biti besplatan ulaz. Inače, rekonstrukcija bazena finacirana je putem sredstava iz Europskih fondova.

– Cjelokupni projekt vrijedan je 1,6 milijuna eura, a naš dio, budući da je tu bilo pet partnera je oko 4 milijuna kuna. Dakle, možemo reći da je svaki bazen skoro oko milijun kuna – istaknuo je. Iznos koji je sufinanciran sredstvima Europske unije je oko 1.4 milijuna eura, kako je prethodno naglašeno u najavi.

Povezanost sa zajednicom
Glavni partner u projektu je Sveučilište u Dubrovniku, uz dva partnera iz Crne Gore i BiH.

– Ovaj projekt nije samo dobar za Sveučilište i Institut, već za grad Dubrovnik i turističku ponudu. Ovo je još jedan pokazatelj povezanosti Sveučilišta i lokalne zajednice. Trebalo je puno truda i vremena kako bi se projekt završio – rekao je rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum.

Gradonačelnik Mato Franković između ostaloga je istaknuo kako mu je drago što je Grad Dubrovnik mogao biti ‘mali kotačić u ovoj velikoj priči’.

– Ova priča stvara dodatnu vrijednost u našem Gradu, mijenja ga te doprinosi njegovom ugledu – istaknuo je te spomenuo još neke infrastrukture projekte u Dubrovniku koji su napravljeni zahvaljujućim sredstvima iz Europskih fondova.

70 godina
Osim otvorenja Akvarija, održala se i promocija monografije ‘Sedamdeseta godišnjica Instituta u Dubrovniku’.

OTVOREN AKVARIJ! Rekonstrukcija trajala godinu i pol, svaki bazen koštao oko milijun kuna

– Mi smo 2019. godine proslavili 70. godišnjicu Instituta. Nismo uspjeli završiti monografiju u protekle dvije godine zbog pandemije i drugih razloga. Nismo je htjeli prezentirati online, već uživo uz svečanost otvorenja Akvarija – rekao je prof. dr. sc. Nenad Jasprica, koji je uz dr. sc. Mirnu Batistić, urednik monografije.

Autori monografije su svi znanstvenici u Institutu. Na jedan popularan način zapisali su u monogorafiji ono o čemu rade. Cijela monografija temelji se na četiri točke.

– Koja je bila svrha osnivanja Instituta u Dubrovniku daleke 1949. godine, kakvi su bili počeci, koji su naši doprinosi u zajednici i svjetskoj znanosti i kakva je naša budućnost… To sve piše u monografiji na jedan pristupačan način. Svi koji budu zainteresirani, moći će nas pitati za neka dodatna razjašnjenja – kaže Jasprica.

KOTOR, MOSTAR...
Novi prekogranični turistički proizvod

Dio dubrovačkog Akvarija u Tvrđavi svetog Ivana renoviran je u sklopu projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity). Riječ je o projektu koji razvija novi prekogranični turistički proizvod – Plavu kartu, koji omogućuje posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarij (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH) i privlači više turista u tu oblast. Projekt EXChAngE doprinosi razvoju turizma i očuvanju kulturnog i prirodnog nasljeđa, a u sklopu projektnih aktivnosti renovirana su tri podna bazena - najveći bazeni u dubrovačkom Akvariju. Vrijednost te investicije je oko 3, 5 milijuna kuna. Ukupan budžet projekta EXChAngE je 1.686.047,15 eura, a iznos koji je sufinanciran sredstvima Europske unije je 1.433.140,05 eura.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist