Aktualno

KAKO TREBA TEĆI OBNOVA? Dubrovački arhitekt Marko Dabrović o proživljenom potresu u Gradu i Zagrebu

KAKO TREBA TEĆI OBNOVA? Dubrovački arhitekt Marko Dabrović o proživljenom potresu u Gradu i Zagrebu

Dubrovački arhitekt Marko Dabrović iznio je na svome Facebook profilu razmišljanje o potresu u Zagrebu sredinom ožujka, jučerašnjem strašnom potresu koji je pogodio Petrinju i okolicu, a prisjetio se i potresa kojeg je proživio u Dubrovniku 1979. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

-Potres koji se dogodio u Zagrebu nas je sve iznenadio, ali iz perspektive struke ne možemo reći da je bio neočekivan. Naime, Zagreb se nalazi na svim seizmičkim kartama kao jedna od najaktivnijih zona u Republici Hrvatskoj. Nakon ovakvih potresa jako veliku količinu objekata je potrebno seizmički sanirati. Možda toga još nismo svjesni jer se objekti nisu srušili. Samo par dana nakon potresa kad se sve očisti, Zagreb će laicima izgledati kao da je sve u redu.

Kako postoji velika opasnost od ponovnog udara potresa koji se može dogoditi sutra, a možda tek za 100 godina, objekte u centru je potrebno seizmički stabilizirati. U jednom trenutku će se cijeli centar pretvoriti u veliko gradilište. Stanovnike će trebati privremeno iseliti isto kao i sudove, apoteke, ministarstva, muzeje, škole i ostale javne sadržaje.

Kao dijete doživio sam potres u Dubrovniku 1979. godine koji je bio još razorniji. Nakon potresa dogodio se prvi val iseljenja stanovnika iz povijesne jezgre, kada je većina stanovnika preseljena u novoizgrađeno prigradsko naselje u Mokošici bez ikakvih javnih servisa. Da bi se izbjegao takav sociološki problem da centar ostane bez svojih stanovnika, u Zagrebu to treba obaviti humanije. Potrebno je pronaći lokaciju u blizini centra koja će postati novo središte Zagreba dok se jezgra ne sanira.

Idealna lokacija za to je Gredelj koji se nalazi se u vlasništvu grada i države pa ne postoje vlasnički problemi, a u GUP-u je definirana kao zona mješovite namjene. Izgradnjom novog centra u zoni Gredelj stanovnici bi ostali u pješačkoj zoni na 15 minuta hoda od Trga. Grad i država bi napokon dobili priliku konsolidirati imovinu i institucije razasute po cijelom Donjem gradu, a funkcioniranje kojih je potpuno neučinkovito.
Važno je naglasiti da Grad Zagreb treba zaustaviti suburbanu gradnju sa shopping mallovima. Nikako se ne smije dogoditi scenarij preseljenja stanovnika na periferiju. To bi ubilo vitalnost i duh Zagreba i dugoročno stvorilo neprocjenjive sociološke probleme.

Imamo ogroman potencijal, znanje i iskustvo u arhitektonskim i građevinskim uredima u Hrvatskoj s kojima se može sanirati oštećena jezgra i sagraditi novi centar grada na zoni Gredelj. Nalazimo se u situaciji u kojoj ovu nepogodu možemo pretvoriti u priliku koju ne bismo trebali propustiti – istaknuo je Marko Dabrović u svojoj objavi.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist