Grad

DUBROVAČKE TELEFONSKE GOVORNICE Digneš slušalicu, a s druge strane nema ‘tuu tuu’

DUBROVAČKE TELEFONSKE GOVORNICE Digneš slušalicu, a s druge strane nema ‘tuu tuu’

Ako uzmemo u obzir podatak kako je prva javna telefonska govornica u Hrvatskoj postavljena u zgradi zagrebačkog željezničkog kolodvora 1889. godine, onda bismo možda mogli govoriti o artefaktu. No, taj uporabni predmet, iako teško da mu se može dati epitet ‘uporabni’ u današnjem dobu, i dan danas krasi ulice mnogih hrvatskih gradova, pa tako i – Dubrovnika. Ako ih niste obadali, sad vjerojatno hoćete… Bili ‘generacija govornica’ ili ne! Neosporno je kako su ova mjesta komunikacije bila itekako korisna tamo negdje na prijelazu u novo tisućljeće, kada se zapravo intenziviralo njihovo korištenje, no već nekoliko godina, pa i mjeseci nakon, polako ih zamjenjuju mobiteli. No, one se ne daju i još služe svrsi, što će nam potvrditi i Hrvatski Telekom, zadužen za njihovo održavanje. Oni su nam ljubazno odgovorili na nekoliko pitanja, a odgovori su nas, moramo priznati, dijelom i iznenadili. Naime, na dubrovačkim telefonskim govornicama, zbog njihovog manje više lošeg stanja, rijetko ćete kad dignete slušalicu, čuti ‘tuu tuu’…

U tijeku demontaža

U svakom slučaju, potražili smo odgovore na pitanja poput koliko je ukupno javnih telefonskih govornica u Dubrovniku i koje od njih su još u funkciji te na kojim lokacijama, zanimalo nas je i kako se provjerava njihov rad, odnosno vrši servis i održavanje – u ovom nismo polagali puno nade – a zatražili smo i odgovor na pitanje što je s onima koje ne rade, odnosno hoće li se ukloniti. Ovakav apel nije odjeknuo samo u Dubrovniku.

— Na području Dubrovnika je krajem 2019. godine bilo oko 30 javnih telefonskih govornica. Trenutno je u tijeku demontaža određenog dijela govornica pa će se njihov broj djelomično smanjiti, no one će i dalje biti prisutne na najfrekventnijim područjima i to prvenstveno u javnim ustanovama. Nadzor nad govornicama vrši nadzorni centar za javne telefonske govornice te, u slučaju njihovog kvara, tehničari izlaze na teren i otklanjaju kvar – sumirat će sve odgovore iz HT-a u kratkom odgovoru. Postavili smo i pitanje koje bi vas moglo inspirirati da ponovo krenete skupljati telefonske kartice, jednu od omiljenih memorabilija kolekcionara – dobili smo odgovor na pitanje mogu li se još uvijek kupiti telefonske kartice i gdje!

Memorabilija kolekcionara

— Telefonske kartice mogu se kupiti u pošti, kioscima, T-Centrima te drugim prodajnim mjestima i dolaze u vrijednosti od 15, 30, 50 i 100 kuna. Inače, govornice spadaju i pod nekoliko zakona, a o tome su nam više rekli iz Hrvatskog telekoma, koji imaju obavezu postavljanja, čuvanja, ali i uklanjanja govornica. — Općenito, javne telefonske govornice se u Hrvatskoj, jednako kao i u svijetu, i dalje koriste, ali u znatno manjem obimu nego ranije. Razlog je u prvome redu rezultat razvoja i rastućeg korištenja mobilne telefonije. Isto je prepoznato u izmjenama Pravilnika o univerzalnim uslugama u elektroničkim komunikacijama kojima se smanjuje broj telefonskih govornica koje Hrvatski Telekom, kao operator univerzalnih usluga, treba postaviti – istaknuli su nam iz HT-a, dodavši kako imaju ‘obvezu postaviti i osigurati uporabu govornica na javnim i u svako doba dostupnim mjestima na način kako je to određeno Zakonom o elektroničkim komunikacijama, Pravilnikom i odlukom Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM)’.

— Iako se dio javnih telefonskih govornica smanjuje, HT nastavlja s njihovim održavanjem sukladno Pravilniku o univerzalnim uslugama – zaključit će iz ove tvrtke u odgovoru Odjela za korporativne korporacije.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 20. svibnja 2020.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist