AktualnoUrednički izbor

‘DUBOKO SAM ZABRINUT’ Teolog Šime Zupčić o moliteljima na trgovima

'DUBOKO SAM ZABRINUT' Teolog Šime Zupčić o moliteljima na trgovima

Moram reći da me ovakva okupljanja kao građanina, a još više kao vjernika, duboko zabrinjavaju – odmah na početku našeg razgovora ističe teolog i komunikolog, dr. sc. Šime Zupčić, vanjski suradnik na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku. S njime za ovaj broj našeg tjednika razgovaramo o inicijativi Vitezova bezgrešnog srca Marijina u sklopu projekta ‘Muževni budite’ koji klečeći mole za zabranu pobačaja, čednost u ženskom odijevanju i ponašanju, prestanku spolnih odnosa prije braka, duše u čistilištu i obraćenju hrvatskog naroda.

—Nadam se da je barem manji dio sudionika čak potaknut iskrenom pobožnošću i dobrim namjerama, no čini mi se da organizatori, kao i veći dio sudionika, imaju krive nakane i šalju posve krive poruke koje su jako daleko od istinskog kršćanstva. To je militantno kršćanstvo koje u sekularnom društvu i liberalnoj demokraciji vidi neprijatelja, te ne želi mijenjati prije svega sebe, odnosno sebe činiti boljim, nego želi mijenjati druge i želi društvo oblikovati u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima. Time pokazuju nerazumijevanje suvremenog svijeta i društva.

U čemu je najveći problem ove inicijative – kako komentirate odnos inicijative prema službenom stavu Crkve?
Ne bi bile problem te njihove poruke kada bi oni molili za sebe: da oni ne čine pobačaje, da se oni čedno odijevaju, da oni ne stupaju u spolne odnose prije braka, to bi bilo sasvim OK, nego je problem forma i način te molitve kojom sve to, zapakirano u kategoriju molitve, indirektno nameću ostalima. Također, zabrinjava me razumijevanje i poimanje žene kao neke manje vrijedne koje dolazi s tih okupljanja. Doduše, nisu to tako formulirali, ali govore o ženama koje bi se trebale pokriti kako ne bi izazivale muškarca, a muškarce se gleda kao one koji trebaju postići neki duhovni autoritet nad ženama u obitelji. Kakav je to autoritet koji se ima zbog toga što pripadate ovom ili onom spolu? Isus je svojim djelovanjem išao ispred svog vremena, odnosio se prema ženama ravnopravno i s poštovanjem. Ova okupljanja su jako daleko od tog Isusovog pristupa. Također, čini mi se da sudionici, iako nisu naklonjeni modernom i liberalnom društvu, ipak kao još veći problem vide smjer službene Crkve. Neki lijevo orijentiran političar njima nije toliki problem, njega će ionako svrstati u rubriku ‘komunist’ i ‘udbaš’, s njim znaju na čemu su, veći problem im je primjerice nadbiskup Uzinić ili papa Franjo, za koje će smatrati da ne predstavljaju pravo kršćanstvo, već da su razvodnili kršćansku poruku. A moj dojam je posve suprotan, smatram da su ovakvi pokreti i ovakve inicijative oni koje iskrivljuju istinsku kršćansku poruku, predstavljajući nas kršćane kao fundamentaliste.

Smatrate li da se takve grupacije trebaju okupljati na javnim mjestima ili u zatvorenim prostorima poput crkve?
Bez obzira što se ne slažem s porukama koje s ovakvih okupljanja dolaze i bez obzira što smatram da ima puno prikladnijih mjesta za molitvu, definitivno smatram da ukoliko organizatori žele moliti i na trgovima, imaju na to pravo, pod uvjetom da poštuju proceduru prijave takvih okupljanja, što vjerujem da uredno čine. Oni koji bi ovakva okupljanja zabranili, jednako tako ne razumiju liberalnu demokraciju i suvremeno slobodno društvo kao što to ne razumije niti većina sudionika ovih molitava. Žalosti me kad i oni koji se smatraju progresivnima i otvorenima imaju sklonost i želju zabranjivati nešto što se ne poklapa s njihovim stavovima. Smatrate npr. da se utorak ubuduće treba zvati srijeda, da je Ukrajina agresor, a Rusija žrtva, da je korona izmišljotina Bill Gatesa kako bi prodao neka svoja cjepiva, da cjepivo ne štiti već uzrokuje autizam, te želite organizirati javno okupljanje gdje ćete sve to isticati? Slobodno. Smatram da ste apsolutno u krivu, ali imate pravo to izreći, kao što vam ja imam pravo argumentirano kazati da ste u krivu. Zabrane su uglavnom loše i uglavnom dovode samo do suprotnih učinaka.

Što prema Vašem mišljenju, a u odnosu na ovu inicijativu, podrazumijeva čednost i čedno odijevanje žena?
Jedna od zamjerki ovim okupljanjima je što žele ženama odrediti kako bi se one trebale odijevati i kako bi one trebale biti čedne. Ne želim upasti u istu zamku. Možda bih, da sam žena, i mogao pokušati odgovoriti na ovo pitanje. S obzirom da sam muškarac, ne smatram da imam pravo na ovo odgovarati. Mogu samo parafrazirati onu rečenicu da je ljepota u oku promatrača, te kazati da je i čednost u oku promatrača.

Kakve po Vama veze ovakve skupine imaju s moljenjem Gospine krunice na koju se pozivaju?
Krunica je jako lijepa i drevna kršćanska molitva. Meni osobno kao katoliku jako draga. No, molitva krunica na ovim okupljanjima je nažalost instrumentalizacija molitve, a ne molitva. Ovdje se javnom molitvom krunice želi pokazati društvena snaga molitelja. Sveti Ivan Damaščanski je molitvu definirao kao uzdizanje duše k Bogu, dakle to bi trebao biti čin kojim, uzdižući dušu k Bogu, mijenjam prije svega sebe. A na ovim okupljanjima čini mi se da se najmanje želi mijenjati sebe, a ponajviše druge, što je pogrešno shvaćena molitva. Kad govore npr. o čednosti, onda bi ispravna molitva bila da molitelji mole da oni, tj. njihov pogled bude čedan, a ne da mole da netko drugi, tj. žene, se oblače čedno i onako kako oni smatraju da bi se one trebale oblačiti.

Budući da udruga Ordo Iuris potječe iz Poljske, smatrate li da bi se i Hrvatskoj mogle dogoditi iste zabrane kao u Poljskoj, primjerice potpuna zabrana pobačaja, kazneno procesuiranje aktivistkinja za reproduktivna prava, zakon o blasfemiji koji s tri godine zatvora kažnjava ismijavanje i kritiziranje vjerskih dogmi, LGBTIQ+ free zone i prijedlog zakona o skoro pa nemogućoj rastavi za bračne partnere?
Ako bih morao pretpostaviti, pretpostavio bih da se neće dogoditi. Doduše, i u Poljskoj su, kao što i sami navodite, to pretpostavljali, pa se pretpostavka pokazala pogrešnom. Također, moram naglasiti da nisam politolog, pa ne znam koliko sam kompetentan procjenjivati političku situaciju, a ova svjetonazorska pitanja uvelike ovise o stanju na političkoj sceni. No ako bih ipak laički pokušao prognozirati, rekao bih da kod nas, trenutno vladajuća stranka desnog centra, spletom raznih okolnosti, može računati na još dugo ostajanje na vlasti, stoga je zapravo važno pitanje može li se u toj stranci javiti neka tradicionalnija struja koja bi onda na vlasti, uz podršku konzervativnih udruga civilnog društva, pokrenula te procese, pa da se dogode sve te stvari, ili dio njih, kao u Poljskoj? Smatram da su šanse za to poprilično male, no ne bih rekao da je posve nemoguće. Ipak, cilj svake stranke je ostanak na vlasti (ili ako je u oporbi, dolazak na vlast), a čini mi se da naše društvo, iako možda blago tradicionalno, ne bi bilo sklono takvim zabranama, te mi se stoga malo vjerojatnim čini da bi neka stranka išla u smjeru takve zakonske regulative. U tome mislim da je razlika između Hrvatske i Poljske, njihovo društvo je tradicionalnije od našega.

 

IZ DUBROVAČKE BISKUPIJE 
Naš biskup i svećenici bez komentara
Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, točnije Dubrovačka biskupija, nije se očitovao po pitanju molitelja na javnim prostorima. Zanimao nas je njegov komentar na inicijativu Vitezova bezgrešnog srca Marijina u sklopu projekta ‘Muževni budite’ koji klečeći mole za zabranu pobačaja, čednost u ženskom odijevanju i ponašanju, prestanak spolnih odnosa prije braka, duše u čistilištu i obraćenje hrvatskog naroda. Upit je poslan službenim putem, ali s obzirom na to da inicijativa za koju smo pitali trenutno ne postoji na području Dubrovačke biskupije, predloženo nam je da se izravno obratimo vodstvu te inicijative kako bismo dobili potrebne odgovore i objašnjenja nakana i ciljeva takvih okupljanja. Isto kao što se Dubrovačka biskupija nije očitovala po pitanju ove inicijative, mnogi naši svećenici, koje smo kontaktirali, nisu željeli komentirati projekt ‘Muževni budite’. Zamolili su da ih ovaj put izuzmemo od komentara.
ZAKLADA ORDO IURIS OSNOVANA PRIJE DESET GODINA 
Što je sve u Poljskoj zabranjeno? 
Zaklada Ordo Iuris, osnovana u Varšavi 2013. godine, sličnu je inicijativu pokrenula u Poljskoj kada su njihove ciljeve mediji i cjelokupna javnosti banalizirali, relativizirali pa čak i ismijavali. Danas su zaslužni, zajedno s poljskom vladajućom strankom Pravo i pravda, za skoro pa potpunu zabranu pobačaja, kazneno procesuiranje aktivistkinja za reproduktivna prava, zakon o blasfemiji koji s tri godine zatvora kažnjava ismijavanje i kritiziranje vjerskih dogmi, LGBTIQ+ free zone i prijedlog zakona o skoro pa nemogućoj rastavi za bračne partnere. U Hrvatskoj ova zaklada djeluje od 2019. godine.
ZAKLADA ZA PRAVNE KULTURE 
Ordo Iuris promiče red u društvenom životu i pravnim poslovima
Pravo je suviše složeno područje da bi se predstavljalo kao puki skup pravila ili pozivalo isključivo na autoritet prirodnoga prava. Sudjelovanje pravnika u pravu mora uzeti u obzir kontekst koji su stvorili zasebni pravni regulatorni sustavi, pravnu praksu i, šire, cjelokupnu kulturu. Zato je Ordo Iuris – zaklada za pravnu kulturu – navedeno je na službenim stranicama ove zaklade. Uzimajući u obzir složenost pravnog sustava, Ordo Iuris, ističu, skladno povezuje različite vrste djelovanja za promicanje reda u društvenom životu i pravnim poslovima. Ordo Iuris kombinira akademsku i stručnu aktivnost sa sudjelovanjem u parnicama, kao i obrazovanje mladih pravnika. Vjeruju, navode, da je jednako važno društvu predstaviti istinite i vjerodostojne informacije o promjenama koje se događaju u suvremenoj pravnoj kulturi.

Foto Zvonimir Pandža / Šime Zupčić

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist