AktualnoUrednički izbor

DRUGI U HRVATSKOJ! Matej Perak zadatke iz matematike rješava za dvije sekunde

DRUGI U HRVATSKOJ! Matej Perak zadatke iz matematike rješava za dvije sekunde

Desetogodišnji Dubrovčanin Matej Perak pravi je mali aritmetički znalac. Naime, osvojio je drugo mjesto u svojoj skupini na nacionalnom natjecanju iz ALOHAmentalne aritmetike na razini cijele Hrvatske. Ovaj učenik četvrtog razreda Osnovne škole Ivana Gundulića svoje je vještine računanja pokazao u skupini Kids 2 te je od 70 ponuđenih zadataka za samo pet minuta riješio njih 47. A, to mu je bilo tek prvo natjecanje iz mentalne aritmetike! Matej nam je otkrio kada se zaljubio u aritmetiku, kako se pripremao za natjecanje, ali i koliko brzo može riješavati zadatke.
-Bio sam dosta sretan i uzbuđen kad sam saznao da sam osvojio drugo mjesto. Jedino mi je bilo malo žao što nisam ostao prvi. Ali, nema veze i ovo je super. To je bilo nacionalno natjecanje iz ALOHAmentalne aritmetike, a zbog korone smo se svi natjecali u prostorijama u kojima i inače treniramo. U mojoj skupini bilo nas je šestero. Imali smo pet minuta i morali smo riješiti što više zadataka, a ukupno ih je bilo 70 ponuđenih – ispričao je Matej.
Za natjecanje se pripremao rješavajući domaće zadaće koje mu je zadala njegova trenerica Ane Čerjan. Bili su to zadatci ‘baš za natjecanje’.

Najviše mu ‘leži’ množenje
— Trenerica bi nam dala list od 60 zadataka zbrajanja i oduzimanja i mogli smo ih riješiti kojom god metodom smo htjeli. Uz to bilo je još i deset zadataka množenja na abakusu. Meni bolje idu ti zadatci množenja pa sam njih prvo riješio, a onda sam krenuo i na zbrajanje i oduzimanje koje sam radio pola na abakusu, pola na rukama – rekao nam je ovaj desetogodišnjak.
Na natjecanju je inače pisao drugi stupanj mentalne aritmetike, a on je sada već na trećemu. Tijekom drugog stupnja naučio je kako zadatke rješavati uz pomoć prstiju, na abakusu, ali i mentalno.
— Kod mentalne aritmetike, zamislimo u glavi abakus i pomičemo na njemu kuglice pa tako računamo. S rukama imamo metodu računanja tako da nam palac, na primjer, vrijedi pet, a ostali prsti po jedan – naglasio je Matej Perak objasnivši kako izgleda jedan sat mentalne aritmetike.
— Nastava traje dva sata. Na satu ALOHErješavamo zadatke abakusom ili mentalno. Pišemo test brzine (speed test) i igramo razne igre za vježbanje koncentracije, pamćenja i razmišljanja. Imamo knjige sa zadacima za školski i za domaći rad, za test brzine i knjigu s igrama, a imamo i mali odmor – govori nam Matej.

‘Upisala me mama’
A, njegovu ljubav prema matematici pa uskoro i aritmetici prepoznala je njegova mama Ivana Perak. Kad je čula za prezentaciju ALOHAmentalne aritmetike, pomislila je kako bi to za Mateja moglo biti dobro.
— Mama me je jednostavno na to poslala i jako mi se svidjelo. Ostao sam trenirati, a i sestra mi se upisala. Sad već mentalnu aritmetiku pohađam dvije godine na Interuniverzitetskom centru Dubrovnik pri Sveučilištu u Zagrebu, a trenerica mi je Ane Čerjan. Volim rješavati zadatke abakusom i mentalno – priča nam ovaj vješti aritmetičar te otkriva kako mu je matematika oduvijek bila najdraži predmet. A, u njoj mu, kao i u učenju ostalih predmeta, itekako pomažu vještine koje uči na ALOHI, kao i kod natjecanja iz matematike na koja redovito ide.
— Mislim da mi puno pomaže aritmetika. Na primjer, prije natjecanja iz matematike riješim nekoliko aritmetičkih zadataka da se malo zagrijem i da mi mozak malo bolje funkcionira. Kad nešto, na primjer, trebam pomnožiti, koristim mentalno množenje da bih to riješio lakše – ističe Matej Perak.
A koliko mu vremena treba za riješiti jedan jednostavan, odnosno težak aritmetički zadatak? Svega dvije do 20 sekundi!
— Ovisi koliko je zadatak težak, ali da, za toliko ih vremena mogu riješiti – govori nam Matej.
Osim matematike, dragi su mu još i engleski jezik te priroda i društvo. A, u slobodno vrijeme, kad ne računa, Matej igra šah, čita knjige i igra se sa sestrom, rođacima i prijateljima. I u šahu ‘rastura’ pa nam je otkrio kako će uskoro i na tom polju ići na natjecanje. Mi ovom malom genijalcu želimo puno uspjeha na njegovom daljnjem putu!

TRENERICA ANE ČERJAN O MATEJU
‘Preponosni smo’
— Ovo je veliki uspjeh za naš mali centar u Dubrovniku. Matej je jedini iz Dubrovnika koji je prošao na ovom natjecanju i preponosni smo na njega i njegovo drugo mjesto. Vidi se da se njegov rad i trud stvarno isplati i koliko je on uložio u to sve. To je vrhunski uspjeh. Inače je na satovima jako aktivan i jako brz kad računa. Nekad mu znam iz zezancije zadati neke zadatke samo kako bih vidjela može li i uvijek me iznenadi. Nekad izmislim neki novi zadatak, nešto što se ne radi na mentalnoj aritmetici i on to riješi bez problema. Kad sam njegovu mamu pitala vidi li kakvu razliku s Matejem u školi i kakav je doma s učenjem, rekla mi da on da bi se odmorio od učenja za školu napravi tri-četiri zadatka mentalne aritmetike. To mi je bila jedna od najboljih stvari koje sam čula i najbolja povratna informacija koliko je to za djecu dobro i koliko odgovara njihovoj koncentraciji i pažnji. Matej stvarno ima ‘žicu’ za matematiku, a i aritmetika je nešto što mu stvarno ide – rekla nam je Ane Čerjan.
Pojasnila je kako djecu prvo uče računati pomoću abakusa, ali i da ne rade s njima samo mentalnu aritmetiku, već kroz različite igre djeci pomažu razvijati pamćenje, koncentraciju i pažnju. Tako djecu dovedu do tog stupnja da mogu mentalno računati.
— Oni moraju biti jako koncentrirani i moraju imati punu pažnju kako bi došli do faze u kojoj mentalno računaju. Imamo knjigu koncentracije i pažnje iz koje crpimo razne igre i tako djecu dodatno motiviramo i razvijamo. Nastava nam traje puna dva sata, ali to nam brzo proleti. Jedan mali polaznik nakon dva sata kaže ‘zar smo već gotovi, ja bih još’. To je najbolja povratna informacija. Kroz zabavu djeca razvijaju još puno vještina koje su im u životu potrebne – zaključila je Čerjan.

Iz tiskanog izdanja od 9. lipnja 2021.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist