Aktualno

DR. DORŠNER UTEMELJITELJ SPLITSKE ORL Dvije dubrovačke liječnice posebno su ponosne na njega!

Marija Aleksandar i Katarina Dorsner naslovna

U sagledavanju povijesti medicine u Hrvatskoj iznimno je važna vijest kako Split danas slavi stotinu godina od osnutka otorinolaringologije (ORL). Ipak, činjenica da je prva služba ORL u Splitu osnovana davne 1923. godine u Staroj bolnici (danas Galerija umjetnina) na čelu s dr. Aleksandrom Doršnerom, prvim otorinolaringologom u Splitu, veže se i uz Dubrovnik. Naime, dr. Doršner, u rodu je s naše dvije istaknute liječnice, Katarinom i Marijom Doršner.

Dr Dorsner s naocalama
Dr. Doršner s naočalama, u popodnevnom volonterskom radu s ljudima u Dalmatinskoj zagori. Liječili djecu i stanovništvo po terenu

 

 

Naime, Aleksandar je brat njihovog nona Frana. Marija je po zvanju anesteziologinja, reanimatologinja i subspecijalistica intenzivnog liječenja, a Katarina otorinolaringologinja pri OB Dubrovnik. Mariji je 2000. godine dodijeljena anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje, a Katarini 2005. otorinolaringologija. Na taj ju je odabir, kako je za dulist navela Katarina Doršner, među ostalim, potaknuo upravo profesionalni put nonovog brata Aleksandra Doršnera, prvog bolničkog otolaringologa u Splitu i Dalmaciji općenito. Dvije dubrovačke liječnice posebno su ponosne na njega!

Obitelj Dorsner
Obitelj Doršner: Aleksandar desno s naočalama. U sredini nono (njegov brat Frano koji drži u rukama Josipa – Marijinog i Katarininog oca). Sjedi brat Vilim.

– Tadašnja ORL služba nije bila samostalna, već je bila u sklopu kirurgije, pa se morala povinuti i radu na kirurgiji. Naime dr. Doršner je svoje pacijente operirao tijekom poslijepodneva, jer je ujutro jedina operacijska dvorana u bolnici bila zauzeta od strane kirurga i ginekologa – kazuje za Slobodnu Dalmaciju izv. prof. dr. sc. Nikola Kolja Poljak, predstojnik ORL klinike KBC-a Split i bivši ravnatelj splitske bolnice.

Dr. Doršner je u to doba, prije 100 godina, s oskudnom opremom, jednom operacijskom dvoranom i gotovo nikakvom anestezijom, jer se ljude tada uspavljivalo uglavnom eterom, pacijente operirao tijekom poslijepodneva.

Specijalizacija Munchen Dorsner
Na specijalizaciji u Münchenu

-Dr. Doršner je operirao sinuse, tonzile, uho i to s vrlo ‘grubim’ instrumentima, u odnosu na one koje mi danas imamo. Strašno je kolika je bila razlika u instrumentima tada i danas. No, služba je funkcionirala. Prije dr. Doršnera te su zahvate obavljali kirurzi i liječnici opće prakse, jer do njegove pojave nije bilo specijalista ORL-a – ističe dr. Poljak. Začetnik otorinolaringologije je zbog privatnih razloga 1938. godine morao napustiti Split i otišao živjeti i raditi u Limu, glavni grad Perua, gdje je i preminuo. Katarina i Marija Doršner žive u Dubrovniku, i obje rade u dubrovačkoj Općoj bolnici.

Foto: Obitelj Doršner/Privatna arhiva

Pročitajte još

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist

JAVNA TRIBINA ‘FREKVENCIJA I EKRANI’ Poznati novinari dijele iskustva iz svoje struke

Dulist