PolitikaUrednički izbor

DOSSIER PRIVATIZACIJSKOG MOGULA Tko o čemu, ku**a o poštenju, a Vićan o – privatizaciji!

DOSSIER PRIVATIZACIJSKOG MOGULA Tko o čemu, ku**a o poštenju, a Vićan o – privatizaciji!

‘Građani Dubrovnika, oni koji jed­nom u četiri godine izlaze na lokalne izbore potpune su budale, tupani i retardi, a pamćenje im je poput zlatne ribice!’ Ne to nije naša konstatacija, to nam je svima s govornice Gradske vijećnice poručio DDS-ovac Pero Vićan. Čovjek koji posljednjih 40 godina kroji politiku Grada. Onaj koji je u tzv. biv­šem režimu mahao crvenom partij­skom knjižicom, isti onaj koji se nemalo zasitio u pretvorbi i privatizaciji, i opet isti onaj Pero Vićan koji je 2021. izabran za gradskog vijećnika, a imao je volje i snage i motiva, ali i moći koja potječe ponajprije iz njegove ‘teke’ izaći na izbore kao kandidat za gradonačelnika.
Baš taj Pero Vićan svesrdno se zalo­žio za kupnju posljednje dubrovačke tvornice TUP. Za njega nije bilo ‘dileme’ kako će glasovati, a da stvar bude još tragičnija upravo Pero Vićan s iste te govornice bez ustručavanja je izgo­vorio: ‘Zna li možda netko od vas tko je vlasnik Babinog Kuka? Jel’ znate možda? Ne znam. To ne zna nitko! Je li znate možda tko je vlasnik, i gdje se o tome odlučuje, Croatia-e, Argen­tine, Excelsiora, Šeherezade, Orsule, Kompasa, Palacea, Bellevuea i etc i etc… To je za mene srž ove rasprave. (…) To se u pretvorbi i privatiza­ciji pretvorilo i privati­ziralo (…) To je tragedija. To je za mene tragedija. Koji procjenitelj, pa čak i tvoj Bender (op. a. govori Frankoviću), može procije­niti koliko vrijedi područje Šeherezade, Argentine, Orsule i Excelsiora? Postoji li procjenitelj na svijetu koji to može procijeniti? Ne postoji, srećo. To je neprocjenjiva vrijednost (…) Danas ne znamo tko je vlasnik hotela, tko je vlasnik Babinog kuka. Hoteli u Vrtovima sunca su došli u ruke Kineza pa je jedna kompanija prodala drugoj kineskoj kompaniji. To je za mene tragedija.’

Ponovit ćemo njegove riječi: To je tragedija! Upravo tako. Jer govoreći o stjecanju  vlasništva Grada Dubrovnika nad tvornicom TUP Vićana je ili zadesila izne­nadna sinkopa ili sebe drži potpuno jednakom institucijom kao neku jedi­nicu lokalne samouprave poput, u ovom slučaju, Grada Dubrovnika. Nije Vićan Kinez, ali govoreći njegovim rječ­nikom, tragedija je da on uopće iz svo­jih usta može izgovoriti riječ: PRIVATIZACIJA. Ona koju je sam provodio i na njoj stekao korist! Unatoč beskonačno dugim sudskim procesima koji su se čak dva puta našli na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, Vićan nije ‘izašao’ kratkih rukava, dapače, spreman je privatizacijom drugima trljati nos. No, do sudskog epiloga, treba proći cijelu ‘Golgotu’ po dubrovačko gospodarstvo u režiji i produkciji privatizacijskog mogula Pera Vićana.

(…)

Pojeo vuk magare!

U posljednjih desetak godina, malo se toga pričalo, a i pisalo o odlukama, tuž­bama, presudama, žalbama. U rujnu 2020. Općinski građanski sud u Zagrebu donosi nepravomoćnu presudu u korist poduzetnika Josipa i Borisa Kordića, nekadašnjih vlasnika tvrtke Sunčani vrtovi, jer su dokazali da im je neza­konito dvaput naplaćeno zemljište na kojem je izgrađen hotel s apartmanskim kompleksom Vrtovi sunca. Nakon više za Pera Vićana osuđuju­ćih pa onda i oslobađajućih presuda, ukidanja presuda i intervencije Ustav­nog suda predmet se od 12. ožujka 2018. ‘klatario’ na Vrhovnom sudu. I naravno, možete pretpostaviti, tamo je uslijedio zastoj, a slijedom toga i apsolutno oče­kivani ishod… ZASTARA!

— Predmet za koji se pitate, po drugi put je kod ovog suda, te je vođen pod brojem I-Kž-Us 19/2018. Našom presu­dom od 22. prosinca 2021, u povodu žalbe Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, po služ­benoj dužnosti, preinačena je prvostu­panjska oslobađajuća presuda na način da se protiv optuženika optužba odbija, zbog nastupanja zastare kaznenog pro­gona u kolovozu 2020. godine – odgo­vorili su na upit DuLista o stanju sud­skog spora na Vrhovnom sudu RH.  Vićanu je u prilog išao sustavni pravni prijepor, nastao u primjeni propisa koji je riješen tek donošenjem Zakon o turističkom i ostalom građe­vinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije (‘Narodne novine’ broj 92/10.). Ovo bi se narodskim rječnikom moglo preve­sti – POJEO VUK MAGARE.  Afera Vrtovi sunca prošla je bez pravomoćnog epiloga, a optuženik Pero Vićan bez osude. Vićan nije odležao, a što je daleko gore u ovoj priči, niti platio 63 milijuna kuna za koliku ga je privatizacijsku štetu sud u jednom tre­nutku teretio.

Detaljnije o ovoj temi čitajte u online tiskanom izdanju DuLista na koje se možete pretplatiti ovdje.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist