Politika

REKONSTRUKCIJA VLADE Plenković predstavio nove ministre

REKONSTRUKCIJA VLADE Plenković predstavio nove ministre

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine, a premijer Plenković predstavio je članovima koalicije nove članove Vlade. Plenković je na press konferenciji nakon sastanka prvo izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor sa sindikatima o dizanju osnovice u javnim i državnim službama, piše Jutarnji.

– Tako smo pokazali želju da plaće raste, koje su u našem mandatu porasle za 32 posto. Svi ciljevi, kada je riječ o politici plaća, su ostvareni, rekao je premijer.

Premijer je potom govorio o temama o kojima se pričalo na Vladi.

– Donijet ćemo i konačni prijedlog zakona o euru, kako bi se usvojio na vrijeme da se svi zajedno imamo vremena prilagoditi i na uvođenje eura i na dvojno isticanje cijena, rekao je premijer.

Predstavio nove ministre

Potom se osvrnuo na ključnu temu dana – rekonstrukciju Vlade:

– Također, danas smo iskoristili priliku da zamijenimo ministre Ćorića, Aladrovića i Miloševića. Svatko od njih je izrazito bitan na svoj način. Ćorić je u mojoj Vladi od početka, Milošević je simbol pozicioniranja HDZ-a i naše Vlade na desnom centru, on je srpski političar nove generacije koji je doprinio toleranciji i većoj uključivosti u hrvatskom društvu. Josip Aladrović jedan je od naših najmlađih ministara, zaslužan i za dijalog prema sindikatima i socijalnim partnerima. Ćorić je u mojoj vladi, prvoj i drugoj, obnašao važne dužnosti i bavio se izrazito bitnim temama i dao je zaista veliki doprinos, i u političkom smislu. Njemu sada slijede novi poslovni izazovi, to je naš dogovor od zadnjih 7,8 mjeseci. Što se tiče Aladrovića i Miloševića, oni su opterećeni s ovim novim okolnostima – no, ako se njima ne dokaže krivnja vrata ove Vlade su im otvorena, rekao je premijer.

– Tri su osobe koje će biti novi članovi Vlade, što smo odgovorili već prije 20-tak dana, ali se čekalo s objavom dok ne prođu blagdani i dok se ne postigne dogovor sa sindikatima, rekao je Plenković pa otkrio tko su novi ministri.

– Imena su iscurila već ranije – to su Anja Šimpraga koja dolazi umjesto Miloševića, Marin Piletić koji će biti ministar rada i socijalne politike, a Davor Filipović bit će novi ministar gospodarstva i energetike. Riječ je o novoj generaciji političari, oni su jako mladi. Mislim da je sad ček šestero ministara rođeno u 80-tim godinama, što je znak pomlađivanja Vlade, rekao je Plenković.

‘Žao mi je što Ćorić, Milošević i Aladrović odlaze’

Premijer je objasnio i da će dosadašnji ministar Ćorić postati viceguverner HNB-a. Rekao je i da mu je žao što Milošević i Aladrović odlaze.

– Svima je žao da ovih troje ministara odlazi, i meni je. Odlazak Aladrovića je korak nazad. Ako on to riješi u mandatu nove vlade, vrata su im otvorena. Isto kao i Milošević. Ako se žele vratiti, vratit ćemo ih, rekao je Plenković.

Upitan je li ovo kraj rekonstrukcije Vlade, ali će ih biti još, premijer je rekao:

– O novim rekonstrukcijama ću odlučivati isključivo ja kao premijer, a ne koalicijski partneri, kazao je Plenković.

Rekao je da nije točno da je 15 kandidata odbilo biti ministrom obnove. O novim je pak ministrima rekao da su “slični po profilu ljudima koji odlaze”.

Upitan o slučaju prometnih nesreća vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića koji je već dva puta uhvaćen pijan za volanom, premijer je rekao da nema ništa za dodati u odnosu na jučer. Rekao je i da se nije čuo s njim.

Plenković je rekao i da je Anja Šimpraga od početka figurirala kao nova potpredsjednica Vlade i da to što se pisalo da će tu poziciju dobiti profesorica Snježana Vasiljević, nije bila istina.

Upitan hoće li vrata Vlade biti otvorena i bivšem ministru Horvatu, ako se dokaže da nije kriv za djela za koja se tereti, premijer nije dao jasan odgovor nego je pričao o tome koliko mu je žao što odlaze Milošević i Aladrović.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist