Aktualno

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2020.] Vijećnici jednoglasno: raskida se ugovor o koncesiji tvrđave na Srđu

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2020.] Vijećnici jednoglasno: raskida se ugovor o koncesiji tvrđave na Srđu

Pet godina sazrijevala je odluka o raskidu ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal na Srđu, koji je još 2009. godine sklopljen između Grada Dubrovnika, kojemu je tada na čelu bila Dubravka Šuica i tvrtke Razvoj Golf. Kandidacijska lista grupe birača ‘Srđ je Grad’ u proteklih je pet godina na svakoj sjednici Gradskog vijeća tražila upravo ono što se dogodilo tek 4. lipnja ove godine. Tada su, naime, gradski vijećnici jednoglasno prihvatili odluku o utvrđenju raskida ove koncesije. Svih ovih 11 godina, koliko je tvrđava pod koncesijom Razvoj Golfa, zdanje na očigled svih proprada. U njenom dijelu smješten je i Muzej Domovinskog rata, koji djeluje u sasvim neprimjerenim uvjetima. Umjesto da smo u tih 11 godina dobili Muzej Domovinskog rata
kakvog naši branitelji zaslužuju, tvrđava svakim danom sve više propada. No, vratimo se na sjednicu iz lipnja ove godine. Tada su, naime, vijećnici, donijeli odluku, kojom se utvrđuje da je Ugovor o koncesiji tvrđave Imperijal između Grada Dubrovnika i Razvoj Golf d.o.o. od 25. ožujka 2009. godine, raskinut s danom objavljivanja UPU-a ‘Športsko-rekreacijski centar s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug’ u ‘Službenom glasniku Grada Dubrovnika’, broj 9/13. od 9. kolovoza 2013.

‘Trenutak istine’

— Ugovorom o koncesiji Grad Dubrovnik dao je Razvoj golfu tvrđavu, izuzev prostora u prizemlju koji je namijenjen za muzej. Ugovorena je koncesija za obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti, sukladno najvišim kategorizacijama. Međutim, navedeno je da se ugovor raskida sam po sebi te se ugovorne stranke oslobađaju obveza ukoliko donošenjem UPU-a ne bude predviđeno obavljanje ugostiteljske, odnosno hotelske djelatnosti. UPU je donesen 2013. godine te je utvrđeno kako je za tvrđavu predviđena rekonstrukcija i dobivanje nove pretežito kulturne namjene. Nije predviđena nikakva druga namjena, niti hotelska niti ugostiteljska. UPU-om nije predviđeno obavljanje djelatnosti za svrhu za koju je dana koncesija te se ugovor smatra automatski raskinutim s danom donošenja UPU-a – objasnio je na sjednici Srđevac Nikša Selmani.

— Mjesto i vrijeme su danas, kao i trenutak istine – rekao je tom prigodom gradonačelnik Mato Franković.

— Imamo Muzej u raspadajućem stanju, imamo previše vrijednu imovinu s kojom se ništa ne događa te niz aktivnosti koje su bile sklopljene jedna na drugu kako se projekt nikad ne bi realizirao. Međutim, za krenuti u tu priču nije se moglo dogoditi prije današnjeg dana. Danas možemo reći da je došlo vrijeme, gospodo draga. Čekamo vas predugo. Sedam godina ovo Gradsko vijeće je strpljivo, građani čekaju da se dogodi nešto što se godinama ne događa. Vrijeme je da se razdužimo i da krenemo drugim putem, a to je Memorijalni centar Domovinskog rata koji će odati žrtvu braniteljima u cjelokupnoj tvrđavi – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Za povijest

— Pamtit će ovaj saziv po ovoj odluci. Ući ćete u povijest, a najjači ćemo biti ako budemo jedinstveni. Poruka koju će mediji sutra prenijeti ne bi smjela biti većinom glasova, već da je donesena jednoglasna odluka. Zato ne trebaju presice HDZ-a, SDP-a, HNS-a, Mosta, DDS-a, Hrasta, Dustre, HSS-a. One su suvišne, više od svega govori jedinstvo i sloga ka samo jednom cilju, ne da tvrđavu damo u koncesiju nekome drugome već da je vratimo Gradu i da mi njome upravljamo, jer ona je naša – poručio je dalje gradonačelnik vijećnicima.

Posebno emotivan i na rubu suza tada je bio Mostovac Maro Kristić.

— Hvala ovoj Gradskoj upravi što je prepoznala trenutak u kojem trebamo presjeći ovu situaciju, što vraćamo tvrđavu Gradu. Meni je ovo posebno emotivno jer me se i najizravnije optuživalo za opstrukciju projekta, od utjecaja na ministre i pravosuđe, čak izravno i u arbitraži. Ovo stoga doživljavam osobnom pobjedom, ali i pobjedom svih građana Dubrovnika i branitelja – jedva je izgovarao, preplavljen emocijama Maro Kristić.

Odbijen prijedlog Grada

Potom su krajem srpnja, odluku iz lipnja dodatno, kako je objašnjeno, pravno učvrstili. U nju je, naime, dodano da se ‘utvrđuje podredno da bi, neovisno o raskidu Ugovora o koncesiji s danom 9.8.2013. godine, zbog neispunjenja preuzetih bitnih obveza koncesionara došlo do raskida Ugovora o koncesiji po samom zakonu najkasnije s 1. siječnja 2019. godine (prema čl. 360., 361. i ostalim primjenjivim).

– Grad je započeo postupak brisanja koncesije na tvrđavi Imperijal i poduzeo sve pravne korake sa svoje strane sukladno uputstvima pravnih službi i angažiranog odvjetničkog ureda. Idemo u dobrom smjeru i mislim da tu nema problema – rekao je sredinom prosinca za DuList gradonačelnik, kojega smo tom prilikom pitali kakva je situacija s tvrđavom te kad se može očekivati uknjižba Grada, odnosno brisanje koncesije.

U kolovozu ove godine predložena je uknjižba brisanja prava koncesije, no prijedlog je odbijen, što se vidi po izvatku zemljišne knjige. Zabilježen je, naime, odbijeni prijedlog predlagatelja Grada Dubrovnika, radi uknjižbe brisanja prava koncesije.

Nova arbitraža

Ovdje svakako trebamo spomenuti i novi arbitražni postupak kojega je osobno protiv RH pokrenuo Aaron Frenkel, o čemu su inicijativa Srđ je naš i Zelena akcija dubrovačku javnost izvijestili nedavno. O novom arbitražnom postupku i njegovom eventualnom utjecaju na brisanje koncesije tvrđave, upitali smo i gradonačelnika, u razgovoru sredinom mjeseca. Tada je rekao kako misli da na proces brisanja koncesije nova arbitraža ne bi trebala utjecati jer se ničim ne možemo povezati golf na Srđu s tvrđavom Imperijal.

— To su dva odvojena predmeta i kao takve ih treba promatrati. Tvrđava je u koncesiji dugo godina i u tom su je razdoblju mogli urediti. Ako nisu mogli ići u generalno uređenje iz bilo kojih razloga, mogli su barem ići u sanaciju. Imamo toliko fotografija tvrđave koja se raspada, nema gdje ne prokišnjava. Naravno, kad nitko u nju nije uložio jedne lipe. Previše je vremena prošlo. Treba je vratiti Gradu kako bismo je obnovili i uredili. Da je bila u gradskom vlasništvu, mogli smo se u dobrim godinama dogovoriti s DPDS-om ili je prijaviti na europska sredstva. Danas smo mogli imati uređenu tvrđavu s velikim Muzejem Domovinskog rata, ali nemamo zbog Golf razvoja, ne zbog Grada – rekao je za DuList Franković.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. prosinca 2020.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist