Aktualno

Crngorska inspekcija naložila uklanjanje spomen ploče s ulaza u nekadašnji logor Morinj

Crngorska inspekcija naložila uklanjanje spomen ploče s ulaza u nekadašnji logor Morinj

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) naložila je Općini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču na objektu nekadašnjeg logora u Morinju – donosi portal vijesti.me, kojemu je tu vijest potvrdio predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić.
Kako dalje piše ovaj crnogorski portal, iz Uprave za inspekcijske poslove konstatirali su da nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Općine Kotor, niti da postoji suglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od trenutka nastanka.
Dodaje se i da je inspektorica za zaštitu kulturnih dobara poslala zahtjeve za izjašnjenje ministarstvima vanjskih poslova i obrane na osnovu kojeg akta su postavili predmetnu ploču, i da će nakon toga objedinjene spise predmeta uputiti nadležnom tužilaštvu na ocjenu i dalje postupanje.

Ploča je, podsjetimo, postavljena prije osam dana u nazočnosti hrvatskog i crnogorskog izaslanstva. Obraćajući se u ime Hrvatske, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman te u ime Crne Gore Raško Konjević, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar obrane, i Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, uputili su poruke zajedništva i budućnosti u miru.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist