Grad

‘PATNJA NE SMIJE OSTATI ZABORAVLJENA’ Otkrivena spomen ploča u Morinju zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima

'PATNJA NE SMIJE OSTATI ZABORAVLJENA' Otkrivena spomen ploča u Morinju zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima

Nakon što su prošle godine, na obilježavanju trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju u Crnoj Gori, vijence za sve žrtve zajedno položili predstavnici hrvatske i crnogorske strane, danas je na ulazu u prostor nekadašnjeg logora otkrivena spomen ploča zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima iz Domovinskog rata. Ovom činu prisustvovao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Obraćajući se u ime Hrvatske, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman te u ime Crne Gore Raško Konjević, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar obrane, i Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, uputili su poruke zajedništva i budućnosti u miru.

”Jedna od najvećih povijesnih stranputica koje je Crna Gora napravila je ta što je išla u rat za ubijanje same sebe. Zatvarajući vas u ovaj logor, ona je zatvarala sebe. I zbog toga ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora, gdje su ubijeni njen duh i njeno ime. Sa namjerom da se zatre onako kako se htjelo zatrijeti vaše ljudsko dostojanstvo, snaga, uvjerenje i ljubav prema lijepoj vašoj i lijepoj našoj Hrvatskoj. Ova patnja ne smije ostati zaboravljena – prije svega zbog Crne Gore. Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja i evropska Crna Gora. Da bi bila Crna Gora koja vjeruje u te vrijednosti. Građanska Crna Gora zajedništva i multikulture”, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić uoči otkrivanja spomen ploče.

Na spomen ploči, koju su otkrili pripadnici Počasne garde Vojske Crne Gore, stoji sljedeći natpis:

”Tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj (3.10.1991. – 18.8.1992.) za zatočene hrvatske civile i branitelje.

SJEĆAMO SE ZLOČINA POČINJENIH DA BI SE OSRAMOTILI IME I DUH CRNE GORE. IZRAŽAVAMO ŽALJENJE ZA SVE PATNJE KOJE SU PROŽIVJELI ZATOČENI. DA SE NIKADA NE PONOVI!

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore

Morinj, 10.10.2022.”

Kroz logor Morinj su tijekom Domovinskog rata prošli branitelji i civili koji su odvedeni u zarobljeništvo najviše s dubrovačkog područja, u razdoblju od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. godine. Prema evidenciji Hrvatskog društva logoraša, u tzv. centru za prihvat zarobljenika u Morinju je kroz desetak mjeseci bilo zatočeno oko 300 civila i hrvatskih vojnika, a trojica su tamo i umrla nakon brutalnog premlaćivanja i psihičkog iživljavanja što su ih nad njima svakodnevno provodili čuvari logora.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist