AktualnoUrednički izbor

CJELOVITI VODIČ NOĆI MUZEJA 2021. Ovogodišnja manifestacija u znaku pandemije i preseljenja u virtualne prostore

CJELOVITI VODIČ NOĆI MUZEJA 2021. Ovogodišnja manifestacija u znaku pandemije i preseljenja u virtualne prostore

Šesnaesta Noć muzeja, a koja će se održati u petak, 29. siječnja s početkom u 18 sati pa do jedan sat u noći, nalik preostalim kulturnim zbivanjima obilježit će pandemijske okolnosti i preseljenje u virtualne prostore. Najveći dio programa, sukladno smjernicama, odvijat će se putem digitalnih medija te manjim dijelom u stvarnom prostoru muzeja. Ovim, kako su naveli organizatori nametnut će se pitanja važna za opstojnost muzeja u uvjetima globalne krize i istovremeno omogućiti publici da sudjeluje, obilazi i pretežito online uživa u pripremljenim događanjima. Za naše čitatelje donosimo pregled aktivnosti koji će se odviti u četiri gradska muzeja, Državnom arhivu te Muzejima i galerijama Konavala.

Sadržaj za sve uzraste
Kako su objasnili na upit DuLista, Dubrovački muzeji će za Noć muzeja biti zatvoreni za posjetitelje te će cijeli svoj program realizirati u digitalnom obliku. Virtualna izložba ‘Karantena Dubrovnik 2020.’ bit će tako dostupna za javnost na poddomeni mrežne stranice Dubrovačkih muzeja karantena.dumus.hr, dok će ostali programi kao virtualna predavanja ‘Gusari i pirati na Jadranu’, ‘Kolo linđo – naša nematerijalna kulturna baština’ i ‘Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice’ te virtualna vodstva kroz izložbe ‘U fotografskom atelijeru Antuna Miletića’ i ‘Alati i kalafati’ biti objavljeni na YouTube kanalu Dubrovačkih muzeja te na mrežnim i društvenim stranicama, Facebooku i Instagramu.
– Projekt ‘Karantena Dubrovnik 2020.’ pokrenut je u ožujku 2020. godine kao odgovor na pojavu pandemije virusa COVID-19. Dubrovački muzeji uputili su online poziv stanovnicima grada i okolice da dokumentiraju život iz vlastite perspektive. Najveći dio građe prikupljen je tijekom prvog pandemijskog vala. Riječ je o 73 osobe ili ustanove koje su popunjavanjem obrasca za ustupanje građe donirale preko 300 svojih priloga, odnosno predmetne građe. Izložba će prema vrsti sadržaja biti razvrstana na fotografije, videe, pjesme i predmete te podijeljena u kategorije: ‘Topografija usnulog grada’, ‘Kreativni imaginarij’, ‘Kabinet čuda’, ‘Ekologija duha’ i ‘Obliti privatorum publica curate’ – iznijeli su iz DUMUS-a.
CJELOVITI VODIČ NOĆI MUZEJA 2021. Ovogodišnja manifestacija u znaku pandemije i preseljenja u virtualne prostore
Prema programu Dubrovačkih muzeja nakon otvorenja ‘ Karantena Dubrovnik 2020.’ u 18 sati, a čiji je autor viši kustos Ivica Kipre, u 19 sati slijedi virtualno predavanje ‘Gusari i pirati na Jadranu’ muzejskog savjetnika Điva Bašić. U 19 i 30 sati na rasporedu je virtualno vodstvo kroz izložbu ‘Alati i kalafati’ na koje će publiku povesti viša kustosica Ljerka Dunatov dok će virtualni predavač na temu ‘Kolo linđo – naša nematerijalna kulturna baština’ u 20 sati biti Ivica Kipre. U 20 i 30 sati viša kustosica Marina Filipović virtualno će nas provesti kroz izložbu ‘U fotografskom atelijeru Antuna Miletića’, a u 21 sat viša kustosica Branka Hajdić održat će virtualno predavanje o skrivenom blagu Makedonije.
Dom Marina Držića također će sudjelovati u manifestaciji Noći muzeja virtualnom komunikacijom putem mrežnih stranica ustanove, društvenih mreža i Youtube kanala, ali i uz poseban program na otvorenom, poštujući sve epidemiološke mjere. Radi se o besplatnom tematskom vođenju za posjetitelje Grada Dubrovnika na koje će nas povesti licencirana vodičica Marina Missoni Barišić. Vođenje će zainteresirane upoznati sa svakodnevicom života renesansnog Grada, ali i detaljima živopisne biografije Marina Držića. Ono će započeti u 17 sati, a predviđeno trajanje je sat i trideset minuta. Od 18 sati na mrežnim stranicama DMD-a moći će se pogledati prve tri epizode online likovne radionice ‘Svijet Držićevih Indija’.
CJELOVITI VODIČ NOĆI MUZEJA 2021. Ovogodišnja manifestacija u znaku pandemije i preseljenja u virtualne prostore
U njoj muzejska pedagoginja Jasmina Runje naučit će kako tehnikom papir mašea izraditi i ukrasiti zdjelu, ukrasnu pločicu i ogrlicu. Noć muzeja je prilika da se posjetitelje od 16 sati podsjeti na bogatstvo sadržaja koje ova ustanova nudi na mrežnim stranicama www.muzej-marindrzic.eu poput elektroničkih izdanja svih djela Marina Držića koja se mogu besplatno preuzeti u različitim formatima te audio vodič Doma na hrvatskom jeziku i na engleskom jeziku. Od 16 sati za sve držićoljupce tu je i digitalno izdanje Leksikona Marina Držića – temeljito obrađen Držićev književni opus, njegova tiskana i rukopisna djela koja uz svaku natuknicu sadrži bibliografski opis, kratak sadržaj, žanrovski, versifikacijski, stilski i komparativni opis.
Ono donosi i kazališni aspekt Držićevih djela, prostore u kojima su izvođene njegove drame, kazališne družine, kostimografiju, renesansne traktate o scenografiji i 950 natuknica, sve na jednom virtualnom mjestu. Za naše najmlađe DMD je pripremio ‘Držićevu online stvaraonicu’ – edukativne likovne materijale za djecu – listiće za bojanje vezane uz život i djelo Marina Držića koji će biti dostupni na mrežnim stranicama Doma od 17 sati. U planu je i online kviz o poznavanju lika i djela Marina Držića ‘Neka te upitam jednu stvar’ na hrvatskom i engleskom jeziku. Naposljetku, u 21.00 sat predstavit će ‘Ljubav u doba Marina Držića’. Radi se o crtežima odabranih Držićevih likova autorice Jasmine Runje.

Virtualni posjet zgradama muzeja
Oni su poslužili kao primjeri za opisivanje različitih vrsta ljubavi što ih je Marin Držić obradio u svojim djelima, uz popratni tekst kustosice Doma Marina Držića Valerije Jurjević. U Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku okosnica programa Noći muzeja 2021. je izložba ‘Mozaik bioraznolikosti’. Ona je zamišljena kao prikaz fundusa, koju čine elementi pojedinih zbirki, sastavljeni u tematsku cjelinu bioraznolikosti. Popratni dio programa pak donosi edukativno-kreativne materijale za najmlađe posjetitelje koji će se moći preuzeti od 18 i 30 do 19 sati na službenoj Facebook stranici PMD-a. Nakon, u 19 sati slijedi otvaranje spomenute izložbe.
CJELOVITI VODIČ NOĆI MUZEJA 2021. Ovogodišnja manifestacija u znaku pandemije i preseljenja u virtualne prostore
– Umjetnička galerija Dubrovnik i ove je godine pripremila bogat program za sve uzraste koji će biti prezentiran digitalno, točnije na službenoj Facebook stranici UGD. Posjetitelji će tako moći vidjeti anketu u kojoj su sudjelovala djeca pod nazivom ‘Što je to muzej?’, potom virtualnu izložbu ‘Crno-bijeli svijet Umjetničke galerije Dubrovnik’. Nakon toga slijedi predstavljanje izložbe ‘Usporavanje’ kroz perspektivu umjetnika Lovra Artukovića, potom virtualna šetnja izložbom ‘Mensura’ Katarine Alamat Kusijanović, online izložba ‘Tragom sakralnih djela Mata Celestina Medovića na širem dubrovačkom području i Pelješcu’ i konačno Art kviz o modernoj i suvremenoj umjetnosti – poručili su za naše čitatelje iz ove ustanove.
U 16 sati anketa ‘Što je to muzej?’ namijenjena je isključivo djeci koja su imala zadatak u obliku fotografije ili videozapisa odgovoriti na postavljeno pitanje. Nekoliko odabranih odgovora će biti plasirano na službenoj Facebook stranici Umjetničke galerije Dubrovnik dok će se snimka svih sudionika isti dan emitirati u atriju vile Banac gdje će se moći pogledati i nekoliko idućih dana. Anketa je osmišljena kako bi se i u ovom razdoblju kada je zbog epidemioloških mjera većina sadržaja rezerviranih za djecu, kao što su primjerice radionice i slično, ograničen, kako bi se najmlađe ipak uključilo i navelo na promišljanje te kako bi im se dalo prostora za dati svoje mišljenje o tome što je to i možda kako bi trebao funkcionirati jedan muzej.
Voditeljica projekta je muzejska pedagoginja Ivona Šimunović, a video i montažu potpisuje Miho Skvrce. U 17 sati slijedi izložba ‘Crno-bijeli svijet Umjetničke galerije Dubrovnik’ muzejske dokumentaristice Marijete Radić kojom će nas ona provesti vilom Banac 1950.-ih godina otkrivajući svaku razinu rada i djelovanja ovog muzeja moderne umjetnosti. Koristeći se arhivskom građom Galerije i Znanstvene knjižnice Dubrovnik, gotovo do detalja rekonstruirane su promjene koje je u jednom desetljeću zabilježila ova kulturna ustanova. U 18 sati vodstvo je kroz izložbu ‘Usporavanje’ autora Lovra Artukovića.
CJELOVITI VODIČ NOĆI MUZEJA 2021. Ovogodišnja manifestacija u znaku pandemije i preseljenja u virtualne prostore
Kustosica izložbe u Dubrovniku, Jelena Tamindžija predstavit će postav očima, asocijacijama, snovima, poznanstvima Artukovića koje su dovele do konačne materijalizacije u umjetničkim radovima. U 19 sati na virtualnoj šetnji kroz izložbu Katarine Alamat Kusijanović ‘Mensura’ publiku će viša kustosica UGD Petra Golušić ukratko upoznati s likom i djelom ove dubrovačke suvremene umjetnice koja se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik može pogledati do 28. veljače. Riječ je o njenim recentnim djelima te s nekolicini ranijih radova rađenih kredom na drvu i akrilikom na pleksiglasu te o prostorno – zvučnoj instalaciji. U 20 sati na rasporedu je vodstvo kroz izložbu ‘Tragom sakralnih djela Mata Celestina Medovića na širem dubrovačkom području i Pelješcu’.
– Uz obljetničku izložbu Mata Celestina Medovića kojom se obilježava stogodišnjica slikarove smrti autorica izložbe Rozana Vojvoda pripremila je osvrt na sakralna djela Mata Celestina Medovića koja se čuvaju u crkvama, samostanima i sakralnim zbirkama na širem dubrovačkom području i Pelješcu. S obzirom na to da je fokus obljetničke izložbe Mata Celestina Medovića bio na žanrovskoj raznolikosti, odnosno na visokim dometima koje Mato Celestin Medović ostvaruje u različitim slikarskim područjima, njegov odabrani, kvalitetni i manje poznati sakralni opus približit će se publici putem online platformi. Djela je fotografirao Miho Skvrce, muzejski fotograf UGD – istaknuli su.

Kviz, tombola, videouratci
Naposljetku, u 21 sat odvit će se Art kviz moderne i suvremene umjetnosti kojeg je pripremila kustosica Andrea Batinić. Kviz će biti objavljen na službenoj Facebook stranici UGD, a najbrža tri sudionika dobit će vrijedne nagrade iz muzejske suvenirnice. Državni arhiv u Dubrovniku u manifestaciji Noć muzeja 2021. sudjeluje s virtualnom izložbom ‘Festa svetog Vlaha na fotografijama Državnog arhiva u Dubrovniku’ u kojoj će javnosti predstaviti izbor iz njihovog bogatog fundusa fotografija, poručila nam je kratko ravnateljica Nikolina Pozniak. O samom vremenu te načinu odvijanja programa publiku će obavijestiti pravovremeno putem medija, komentirala je Pozniak.
Muzeji i galerije Konavala događanju će se pridružiti bogatim repertoarom kojeg nam je ravnateljica Antonia Rusković predstavila u cijelosti. Prvi sadržaj na redu je u 18 sati, a riječ je o stripu Drakuli Žabolik, inače vodiču za djecu kroz Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju. Drakulj Žaboklik maleni je gušter koji živi u zidovima Odjela i čuva tajne davnih vremena. S Drakuljom i kustosicom muzeja Jelenom Beželj, a koja potpisuje tekst izdanja, posjetitelji mogu upoznati lokalitete te arheološku građu Konavala. Autorica stripa je Lucija Bužančić dok je njegov izgled dizajnirala Nora Mojaš.
CJELOVITI VODIČ NOĆI MUZEJA 2021. Ovogodišnja manifestacija u znaku pandemije i preseljenja u virtualne prostore
Nakon slijedi edukativna tombola u Zavičajnom muzeju Konavala. Posrijedi je velika društvena igra koja se igrala u javnim i privatnim prostorima prijašnjih vremena. Kako nam je objasnila Rusković, kartice za igranje na zahtjev se dostavljaju putem e-maila, Facebook Messengera ili telefonski, a izvlačenje će se održati na čilipskom trgu ispred muzeja u 18 i 30 sati i prenosit će se uživo putem Facebook stranice MiGK. Pravila igre bit će objavljena u četvrtak, 28. siječnja, a terce, činkvine i tombule dobit će vrijedne nagrade iz muzejskih suvenirnica Muzeja i galerija Konavala. Gošća izvlačenja tombole bit će voditeljica grupe Zavazda Konavle gospođa Kate Bećir.
U 19 i 30 sati je predstavljanje online platforme Namještaj Kuće Bukovac. Naime, osim što je rodni dom velikog Vlaha Bukovca, Kuća Bukovac je i muzej u kojem se uz slike Vlaha Bukovca čuvaju brojni vrijedni predmeti i arhivska građa iz kojih se iščitava vrijeme i okolnosti u kojima je obitelj živjela. Zbirka namještaja i upotrebnih predmeta Kuće Bukovac broji oko tristo predmeta od kojih je devedeset uvršteno u online platformu, a uglavnom su dijelom stalnog postava Kuće. Predmeti su predstavljeni online platformom koja sadrži osnovne podatke. Autorice sadržaja Zbirke su kustosice Jelena Beželj i Helena Puhara.
U 20 sati zainteresirani će imati mogućnost pogledati kompilaciju snimki karnevala na Grudi iz 1960.-ih, 1970.-ih i 1980.-ih godina bez zvuka, uz nadodanu zvučnu pozadinu. Karneval se, tumači Rusković, redovito do 1990.-ih godina prošlog stoljeća održavao na Grudi, a riječ je o važnom lokalnom događanju u kojem su sudjelovali svi, bilo kao publika, bilo kao sudionici karnevala. Karneval je zabilježen u nekoliko privatnih snimki kao i na brojnim fotografijama, a za ovaj videozapis zaslužna je obitelji Deranja s Grude. U 20 i 30 sati na repertoaru je audioknjiga ‘Vlaho Bukovac – Djetinjstvo’ koju će čitati Lidija Crnčević.
CJELOVITI VODIČ NOĆI MUZEJA 2021. Ovogodišnja manifestacija u znaku pandemije i preseljenja u virtualne prostore
– I šećer na kraju, ili još bolje, priča za laku noć. Lidija Crnčević autorica je tekstova slikovnica iz života Vlaha Bukovca koje ilustrira Nora Mojaš. Prvu slikovnicu Djetinjstvo donosimo Vam i u audioizdanju Muzeja i galerija Konavala koje potpisuje redatelj Nikola Duper. Za najmlađe na webu Muzeja i galerija Konavala naći će se Igra za djecu koju su napravili polaznici Šarene školice Kuće Bukovac uz muzejsku pedagoginju Petru Kralj Fox, kao i radionica maski muzejske pedagoginje Maris Stanović. Sadržaji će ostati trajno dostupni – poručila je za čitatelje DuLista ravnateljica Muzeja i i galerija Konavala, Antonia Rusković.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 27. siječnja 2021.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist