Koronavirus u Hrvatskoj

CEH UGOSTITELJA Mjere Stožera sinonim su za ‘lockdown’

Ceh ugostitelja Dubrovačko-neretvanske županije na čelu s Nikolinom Farčić osvrnuo se na nove mjere Stožera civilne zaštite koje se tiču ugostiteljstva.
-Zamislite nove mjere kao Natječaj za obavljanje neke djelatnosti, posla. Na natječaju za obavljanje gospodarske djelatnosti Stožera civilne zaštite ugostiteljstvo neće proći na jednom posve, a to je po zadanim uvjetima vrlo evidentno, namještenom natječaju. Kojim riječima, ako ne namještaljkom u smislu da izgubite, a ne dobijete na natječaju, nazvati uvjete koji su potpuno nerealni i za koje unaprijed znate da ih većina neće zadovoljiti te na takav način dovodite do zatvaranja lokala od strane gospodarstvenika. Ako je nečija procjena ili percepcija da je manje otvorenih ugostiteljskih objekata manje i zaraženih, onda sukladno tome treba donijeti odluku, stati iza nje, ugostiteljske objekte zatvoriti te preuzeti potpunu odgovornost za tu djelatnost – navodi Farčić u priopćenju za medije.
-Mjere koje su nemoguća misija za većinu poslovnih prostora su ciljano prebacivanje odgovornosti i težine odluke, zajedno s posljedicama iste, na ionako iscrpljeno gospodarstvo iz kojega oni koji smišljaju odluke i donose mjere porezima generiraju svoje prihode i prihode drugih brojnih ovisnika o državnom proračunu. Dubrovnik će se sa svojom mediteranskom klimom izvući s taracama na otvorenom za) neko vrijeme međutim ovi novi uvjeti u kojima je broj stolova, ljudi, posla već doslovno prepolovljen, na ionako slabo i neizvjesno poslovanje, dodatno guraju većinu do potpune nerentabilnosti te posljedično zatvaranja djelatnosti. Opet je teoretiziranje dovelo do apsurda u smislu realizacije, odnosno prakse. Teško da itko od nas nema razumijevanja za bojazan prevelikog opterećenja zdravstvenog sustava, za maske i obvezu nošenja istih u zatvorenom isto tako postoji implicitno razumijevanje. Sve druge odredbe i mjere sinonim su za lockdown odnosno napravljene su tako da bi izazvale efekt lockdowna, a teret zatvaranja ide na račun onog lica koje ga izgovori. Kad nešto ne želite da se razjasni oformi se povjerenstvo, a kad ne želite da neka djelatnost posluje, postavite joj u obliku mjera takve uvjete poslovanja u kojima je ono nemoguće – zaključuje Farčić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija