Koronavirus u Hrvatskoj

CEBALO: Tražit ćemo od Nacionalnog stožera da se tarace kafića u županiji ne otvore 1. ožujka

CEBALO: Tražit ćemo od Nacionalnog stožera da se tarace kafića u županiji ne otvore 1. ožujka

Županijski Stožer civilne zaštite tražit će od Nacionalnog stožera da se tarace kafića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne otvore 1. ožujka zbog trenutne epidemiološke situacije u Župi, Konavlima i Dubrovniku. Potvrdio je to ovog četvrtka načelnik županijskog Stožera Joško Cebalo nakon najave premijera Andreja Plenkovića na Vladi kako će se od 1. ožujka ići u otvaranje taraca kafića. Načelnik Stožera Joško Cebalo naglasio je kako županijski stožeri od Nacionalnog stožera mogu tražiti donošenje određenih mjera, s time da te mjere moraju biti strože. Ipak, treba naglasiti kako Nacionalni stožer još nije donio služenu odluku tako da i zahtjev županijskog Stožera može biti upućen tek po donošenju odluke.

-Nažalost, epidemiološka situacija na našem području, a ponajprije u Konavlima, Župi dubrovačkoj i gradu Dubrovniku nije povoljna. Jutros smo imali sjednicu Stožera i jedan od zaključaka je da ćemo od Nacionalnog stožera zatražiti strože mjere, tj. da se tarace ugostiteljskih objekata od ponedjeljka, 1. ožujka ne otvaraju – rekao je Cebalo.

Na novinarski upit o okupljanjima ljudi ispred kafića nakon uzimanja kave za van načelnik Cebalo istaknuo je kako Stožer od samih početaka apelira na sugrađane da se trebaju pridržavati svih mjera koje su na snazi.

-Znamo da je prije nekoliko dana omogućena prodaja ‘coffee to go’. U tom trenutku Stožer je takvu odluku pozdravio. Ipak, epidemiološka situacija je u zadnjih nekoliko dana u znatnom pogoršanju. Apeliramo na sve sugrađane da koriste sve ono što im je na raspolaganju, ali da izbjegavaju veća grupiranja i druženja jer, nažalost, posebno u Konavlima, glavni izvor širenja virusa su obiteljska druženja, a sigurno je tome pridonijelo i hladnije vrijeme. Molimo sve da se u sljedećih 10-ak dana suzdržavaju od okupljanja – istaknuo je Cebalo.

Na pitanje je li ipak prestrogo zbog Konavala i Župe dubrovačke mjere produljiti i za Dubrovnik gdje je znatno manji rast oboljelih, Cebalo je odgovorio kako su ove dvije jedinice lokalne samouprave povezane s Gradom dnevnom cirkulacijom ljudi.

-Imamo uzlaznu putanju krivulje rasta i moramo napraviti sve što možemo kako bismo spriječili rast krivulje kako bi u ljeto mogli ući sa što boljom epidemiološkom situacijom – zaključio je Cebalo.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist