Politika

Capor kandidat Srđevaca za gradonačelnika, Giljača za župana

Capor kandidat Srđevaca za gradonačelnika, Giljača za župana

Politička stranka Srđ je grad na konferenciji za novinare u četvrtak je predstavila svoje kandidate za predstojeće lokalne izbore 2021. Kandidat Srđevaca za prvog čovjeka Dubrovnika je Đuro Capor dok će se u utrku za župana dubrovačko-neretvanskog upustit jedini županijski vijećnik stranke Marko Giljača. Za Giljačevu zamjenicu kandidirat će se Korčulanka Igra Šajin Kovačević, a za Caporovog zamjenika Nikša Selmani.

Na početku predstavljanja članica stranke Mariela Marković govorila je o razvojnom putu Srđevaca koji je počeo prije više od 10 godina godina kroz aktivizam i zajedničke ideje očuvanja javnog prostora, a nastavio se radom u Gradskom vijeću, Županijskoj skupštini i gradskim kotarima.

– Ovo je za nas svečan trenutak. Htjeli smo ga podijeliti sa svima i pokazati da smo spremni preuzeti odgovornost. Politika se može mijenjati. Promjene nekad idu toliko sporo da se nekad čini da su nevidljive. Mi gradimo našu priču već 15ak godina. Nije uvijek bilo lako. Dozvolit ćete mi da budem emocionalna i ispričam jednu anegdotu s našeg početka. Na prvu sjednicu Gradskog vijeća ušli smo Igor Miošić, Ivana Viđen i ja s ogromnim grčem u želucu jer smo znali da nas u ringu čekaju neki prekaljeni političari. Znate kako je ta sjednica završila. Ona je zapisana u tamnu stranu dubrovačke povijesti. Mi smo prespavali noć nakon toga i nastavili raditi. Zato smo danas ovdje – iznijela je Marković.

Prisutnima se obratio i Capor koji je pak poručio kako je razlog zašto su tek sada odlučili izaći s vlastitim kandidatom za gradonačelnika Dubrovnika što je u našem gradu konačno sazreo trenutak za promjene. Capor je najavio promjenu u načinu upravljanja gradom i prestanak s praksom da se gradonačelnici ponašaju kao šerifi. Srđevci su istaknuli da namjeravaju osnažiti samostalnost i odgovornost gradskih institucija, a u odlučivanje i nadzor uključiti građane putem lokalnih referenduma, zborova građana i participativnog budžetiranja po kotarima.

– Proteklih 15 godina prostor Dubrovnika uništavao se i trošio kroz neprimjerenu izgradnju, dopuštenu GUP-om grada. Usprkos eksploziji gradnje stanovanje na području Dubrovnika nije postalo ništa dostupnije ili povoljnije građanima. Grad Dubrovnik mora upravljati prostorom i stanogradnjom, povećati broj nekretnina u vlastitom vlasništvu koje će povoljno iznajmljivati mladim obiteljima ili studentima koji bi se vratili sa studija i nastavili živjeti u gradu – naglasio je.

Na njega nadovezao se Selmani.

– Naši prijedlozi o nužnosti zaokreta u upravljanju Dubrovnikom i prioritetu javnog interesa, o čemu Srđevci kontinuirano godinama govore i po čemu su prepoznati, danas više nego ikad postaju aktualni. Grad mora, više nego ikad, promišljati o održivom razvoju i transparentnom financiranju, ali i o solidarnosti i osjećaju prave mjere u svim područjima života – rekao je kandidat za Caporovog zamijenika.

Naglasio je kako su nadolazeći lokalni izbori utoliko posebni jer se zbivaju u razdoblju pandemije, a za koje je više nego ikad do izražaja došla potreba da mi kao građani upravljamo svojom zajednicom.

– To je osobne mene najviše ponukalo da se kandidram na ovu poziciju. Promjene moraju raditi ljudi koji su drugačiji. Da bi se one ostvarile sebi sam zacrtao nekoliko načela kojih ću se sigurno držati ne samo u izbornom razdoblju već do kraja mog bavljanja politikom. Kao prvo, Grad mora konačno početi djelovati subjektivno i izgraditi partnerski odnos s građanima jer ovakva politika nema budućnost. Kao drugo, Grad mora poticati nove modele gospodarskog udruživanja, preuzeti koordinaciju svih tih projekata. Kao treće, Grad mora imati transparentniji model ulaganja što sam prepoznao kao naš veliki nedostatak – ispričao je Selmani.

O svojoj kandidaturi za župana dubrovačko-neretvanskog nekoliko riječi podijelio je Marko Giljača.

– Naš izlazak na županijske izbore nije neki hir. To je nešto što smo studiozno pripremali proteklih nekoliko mjeseci. Mislim da smo sastavili dobru ekipu koja ima zajednički cilj, a to je graditi novu županiju. Uvjereni smo da ona mora biti novitelj razvoja cijele regije, poticati dijalog na razini općina i gradova te pomoći da razvijamo projekte iskordinirane na svim razinama, a što do sad nije bio slučaj. Takakođer, županija treba postati progresivan politički akter koji će povezivati, okupljati i jasno komunicirati potrebe hrvatskog juga prema državnoj razini vlasti. Nažalost, naša županija već godina to nije već je obični promatrač koji slijedi upute državne razine i ne diže glas zbog svojih stranačkih kolega – iznio je Giljača.

To je itekako vidljivo na primjeru bolnica koje su preopterećene, istaknuo je, a o čemu županija kao osnivač šuti. Ukoliko želimo imati bolje zdravstvo, moramo imati i bolju županijsku vlast, zaključio je te dodao kako za njih domoljublje nije držati ruku na srcu već ostaviti u nasljeđe čist i ekološki osvješten svijet. Među ostalim, mišljenja je kako treba dovesti u red stanje javnog pomorskog dobra te potaknuti gospodarstvo koje će se oslanjati na njemu.

Kandidatkinja za njegovu zamjenicu Korčulanka Igra Šajin Kovačević napomenula je kako je njihov cilj osvijestiti ljude da aktivno sudjeluju u politici jedinice lokalne samouprave.

– Treba ih potaknuti da inzistiraju da se njihova prava poštivaju, primjedbe te interesi uvaže. To je smisao lokalne demokrcije za koju se mi zalažemo – dodala je Šajin Kovačević.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist