Koronavirus u Hrvatskoj

CAPAK ‘Radimo na uvođenju brzih testova koje bi svatko mogao upotrijebiti’

kresimir capak

Razmišljamo o uvođenju brzih imunokromatografskih testova koje svatko može uprotrijebiti. Njima se vrlo brzo dobija rezultat – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite ovog četvrtka.

Međutim, naglasio je, dosadašnja iskustva govore da su ti testovi jako nepouzdani pa zbog toga profesorica Alemka Markotić sa svojim timom provodi istraživanje, zajedno sa stručnjacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te će zajednički o tome donijeti zaključak.

-Drugi su imunološki testovi koji pokazuju pojavu antitijela u krvi. Oni nisu dobri za dijagnostiku u ovom trenutku i nisu validirani za dijagnostiku, međutim, mogu nam pokazati postotak populacije koja ima antitijela iz čega bismo mogli zaključiti koliko imamo osoba koje nisu prebolile bolest, a imaju zaštitu, tj. antitijela. To bi bili ovi asimptomatski kliconoše. To nam je jako važno kako bismo vidjeli koliko imamo imunih ljudi u populaciji, ali i koje su karakteristike onih koji su asimptomatski kliconoše. U ovome trenutku još nemamo spreman taj test, ali on se priprema i nadam se da ćemo već sljedećeg tjedna imati mogućnost provesti tako neko ispitivanje – istaknuo je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist