Koronavirus u Hrvatskoj

Capak poslao demanti nakon greške na pressici: Ovo su točne brojke cijepljenih i necijepljenih među zaraženima

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objavio je demanti nakon jučerašnje konferencije za medije na kojoj je istaknuo da je od ukupnog broja oboljelih u 24 sata 25 posto necijepljenih. Prenosimo ga u cijelosti.

-Na konferenciji za medije Stožera Civilne zaštite održanoj 5. studenog 2021. ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, iznoseći dnevne podatke o udjelu cijepljenih među novozaraženima i hospitaliziranima učinio je omašku tijekom čitanja izvješća. Tu grešku željeli bismo ovim demantijem ispraviti i time spriječiti daljnje širenje netočnih brojki i dezinformacija te posve ukloniti mogućnost manipuliranja javnošću širenjem laži. Točne dnevne brojke su sljedeće:

Na dan 5. studenoga 2021. u posljednja 24 sata broj novozaraženih bio je 6.932, od kojih u potpunosti nije bilo cijepljeno njih 74,1 posto.

Za kraj podsjećamo da je u listopadu od COVID-19 preminulo 578 osoba od kojih 75 posto nije bilo cijepljeno. Od umrlih, koji su bili srednje životne dobi ispod 50 godina života, svih 22 koji su preminuli u listopadu nije bilo cijepljeno.

Kada govorimo o udjelu cijepljenih osoba među hospitaliziranima važno je reći da je podatak za 5.11.2021. o 51,5 posto cijepljenih dnevni podatak i da ti podaci variraju od dana do dana, ali gledano prosječno, na tjednoj i mjesečnoj razini, imamo stabilni trend koji ukazuje da je među hospitaliziranima između 70 posto i 80 posto necijepljenih.“

Na kraju, ispričavam se na ovoj greški prilikom iznošenja podataka, molim medije i javnost da ne koriste ovaj događaj u daljnjoj manipulaciji javnošću i promociji necijepljenja – navodi se u demantiju.

Pročitajte još

Novi 51 slučaj zaraze koronavirusom, preminuo muškarac iz Dubrovnika

Dulist

MERKEL PRELOMILA Njemačka uvodi lockdown za necijepljene

Dulist

Na novoj koronakarti Hrvatska i dalje tamnocrvena

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija