Aktualno

Bolnica samo za hitne slučajeve

Bolnica samo za hitne slučajeve

Opća bolnica Dubrovnik ostaje bez lijekova.

U njoj se sada nabavljaju samo osnovni lijekovi, jer kao i u većini općih bolnica u Hrvatskoj, duguje znatan dio novaca veledrogerijama. Sličan scenarij imali smo već u ožujku ove godine kada je stanje očito samo prividno riješeno. Naime, Ministarstvo je još jednom saniralo samo kliničke bolnice kojima je osnivač, dok je na suhom ostavilo opće bolnice kojima su županije osnivači, i koje su se opet našle u dugovima. U dubrovačkoj bolnici već nedostaje lijekova za karcinome među kojima i citostatici te pojedinih antibiotika koji spadaju u skupinu skupih lijekova. I sve to u srcu turističke sezone! Bolnica tako radi samo po "hitnom programu", odnosno u njoj se saniraju samo hitni slučajevi te ozbiljne kronične bolesti.

– Nastao je problem u svim općim bolnicama vezano za isporuku lijekova jer su im veledrogerije ograničile isporuku. Već tjedan dana radimo samo „hitni program“, dok je „hladni pogon“ dijelom obustavljen. O tome sam obavijestio ministra Ostojića i predložio mu da HZZO, koji nam je dužan 5 milijuna kuna, taj novac isplati direktno dobavljaču. Ministar Ostojić rekao mi je prekjučer (ponedjeljak, 23. srpnja, op.a.) da Ministarstvo razgovora s veledrogerijama, te da će se iznaći nekakvo rješenje, a veledrogerije su to u telefonskom razgovoru i potvrdile – rekao nam je ravnatelj bolnice Branko Bazdan.

Inače, Ministarstvo zdravlja u travnju ove godine saniralo je sve dugove općih bolnica i kliničkih bolnica koje su imale do 31. prosinca 2011. godine. Tada je za dubrovačku Opću bolnicu saniran dug od 23 milijuna kuna, dodaje ravnatelj Bazdan.

– Od ukupnih 90 milijuna kuna Opće bolnice Dubrovnik, 80 posto ukupnih dugovanja je prema veledrogarijema – kaže Bazdan i dodaje kako je o cijeloj situaciji upoznat i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. Ravnatelj Branko Bazdan pacijentima poručuje kako će svi oni kojima je neophodno zbrinjavanje, biti zbrinuti te kako će im biti pružena neophodna liječnička pomoć.

– Onima kojima nije hitno i nužno liječenje neka se strpe jer će sve biti riješeno kao i ranije – zaključio je Branko Bazdan.
Mišljenja  je da bi se ovaj problem mogao riješiti kada bi se izmijenili određeni zakoni prema kojima bi se doprinosi iz zdravstva raspodijelili prema županijama. Pojasnimo, to bi značilo da bi se sve ono što građani od doprinosa za zdravstvo  uplate u državni proračun, preusmjeravalo direktno u županijski proračun.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist